Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μετά τη γκάφα του Eurogroup για τις κυπριακές καταθέσεις οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύση - Rehn, Barnier, Γάλλοι, Γερμανοί κι Αυστριακοί ζητούν αλλαγές

tags :
Μετά τη γκάφα του Eurogroup για τις κυπριακές καταθέσεις οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύση - Rehn, Barnier, Γάλλοι, Γερμανοί κι Αυστριακοί  ζητούν αλλαγές
(upd2)Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι, σπεύδουν να "μαζέψουν" τη γκάφα της Παρασκευής.
Θετικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια αλλαγή στην κατανομή του βάρους από την εφάπαξ φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο εμφανίζεται ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., Olli Rehn. Οι ζημιές για τις διασφαλισμένες καταθέσεις των Κυπρίων, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, δήλωσε ο Επίτροπος της Κομισιόν, Michel Barnier.
Και η Γαλλία είναι ανοικτή στην αλλαγή της κατανομής των βαρών στις καταθέσεις στην Κύπρο σύμφωνα με επίσημη πηγή. Η Κύπρος θα αποφασίσει μόνη της τις λεπτομέρειες, δηλώνει η Γερμανία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο Rehn υποστηρίζει ότι «αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει το ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης».
Οι FT, επικαλούμενοι αξιωματούχους στην Κύπρο με γνώση των συνομιλιών, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια αναθεωρημένη συμφωνία με μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ είναι υπό επεξεργασία στην Κύπρο και έχει τη «στήριξη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο ίδιο δημοσίευμα, αξιωματούχοι αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδης με τη στήριξη της Κομισιόν αντιτάχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στην επιβολή φόρου άνω του 10% στους μεγαλοκαταθέτες, υπό «το φόβο περαιτέρω αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα» ενώ κορυφαίος αξιωματούχος της Κύπρου υποστηρίζει πως ήταν αδύνατο να μην επιβληθεί ζημιά και στους καταθέτες με καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, διότι το 35% των καταθετών υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται αν αυτή η κατηγορία καταθετών εξαιρούνταν, η επιβάρυνση των υπολοίπων θα ήταν τόσο μεγάλη ώστε δεν θα εκλαμβανόταν ως φόρος
Η Κύπρος θα πρέπει να είναι ελεύθερη να διαμορφώσει τους όρους για την προστασία των καταθετών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici. Οι ζημιές για τις διασφαλισμένες καταθέσεις των Κυπρίων, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, δήλωσε ο Επίτροπος της Κομισιόν, Michel Barnier.
Από τη μεριά του, ο Luc Frieden, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, ανέφερε ότι ο φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά είναι μία δίκαιη κατανομή των βαρών του πακέτου διάσωσης.

Πλήρης στήριξη από την Κομισιόν
Η Κύπρος έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθειά της να επανέλθει η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη στο νησί της ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.
"Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του προέδρου (Νίκου) Αναστασιάδη και του κυπριακού λαού να επαναφέρουν την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο και να βοηθήσουν να οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Simon O' Connor, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης.

Γερμανία: Η Κύπρος θα αποφασίσει μόνη της τις λεπτομέρειες
Η Κύπρος θα αποφασίσει η ίδια τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης της συμμετοχής της στο σχέδιο διάσωσής της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης έχει ως στόχο να καθησυχάσει την Ευρωζώνη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι καταθέσεις ως το ποσό των 100.000 στην Γερμανία είναι εγγυημένες, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «το χαρακτηριστικό μιας εγγύησης είναι ό,τι ισχύει και επανέλαβε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική. «Αναστάτωση στους αποταμιευτές άλλων χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι δικαιολογημένη», πρόσθεσε.

Αντίθετος στη συμμετοχή των μικροκαταθετών ο Westerwelle

Αντίθετος στην συμμετοχή των μικροκαταθετών στην χρηματοδότηση της διάσωσης της Κύπρου εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Guido Westerwelle, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel».
Κατά την διάρκεια συνάντησης του προεδρείου των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) χθες το βράδυ, ο Βεστερβέλε υποστήριξε ότι «θα ήταν πιο έξυπνο να εξαιρεθούν οι μικροκαταθέτες», σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι νομικές προϋποθέσεις για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο. «Αυτό που μετράει είναι η συστημική σημασία της χώρας και η βιωσιμότητα του χρέους της», φέρεται να δήλωσε ο γερμανός Φιλελεύθερος.
Κριτικός εμφανίστηκε κατά την ίδια συνεδρίαση και ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χαρακτήρισε λάθος να καθίστανται υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες και υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έπρεπε να είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι Κύπριοι εργάτες δεν φταίνε σε τίποτα, δηλώνει ο Καγκελάριος της Αυστρίας, W. Feynman
Κριτική στο «πακέτο διάσωσης» του Eurogroup για την Κύπρο, άσκησε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, o Werner Feynman, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, επισημαίνοντας πως «είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βρει απαντήσεις, οι οποίες θα προστατεύουν τους απλούς ανθρώπους και τα μέσα εισοδήματα».
Όπως πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος, «αν κάποιος θέλει να πλήξει τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι απλώθηκαν σε ένα μικρό νησί, σε έναν τομέα που σχεδόν δεν υπάρχουν οι νομοθετικές προβλέψεις, τότε θα πρέπει να παραδεχτεί πως ο Κύπριος εργάτης, δεν φταίει σε τίποτε γι αυτό». Είπε ακόμη ότι το καθήκον των Ευρωπαίων πολιτικών είναι να φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη στην ευρωπαϊκή συζήτηση. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο κ. Φάιμαν είχε επισημάνει πως η Κύπρος πρέπει να υποστηριχτεί για να απαλλαγεί από το βάρος του χρέους, ακόμη και αν πιθανόν έγιναν λάθη και η χώρα ισοδυναμεί με έναν φορολογικό παράδεισο.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο -ο οποίος επανειλημμένως στο παρελθόν, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της στήριξης της Ελλάδας και της παραμονής της στην Ευρωζώνη- μια τέτοια στάση απέναντι στην Κύπρο θα δώσει το μήνυμα ότι η Ευρωζώνη δεν εγκαταλείπει κανέναν εταίρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης