Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κλειστά Τρίτη και Τετάρτη τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο - Θα υπάρχει συνεχής τροφοδοσία των ΑΤΜ με χαρτονομίσματα - Αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χ.Α για Κύπρου και Cyprus Popular

tags :
Κλειστά Τρίτη και Τετάρτη τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο - Θα υπάρχει συνεχής τροφοδοσία των ΑΤΜ με χαρτονομίσματα - Αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χ.Α για Κύπρου και Cyprus Popular

(upd5) Κλειστά θα παραμείνουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το διήμερο Τρίτης - Τετάρτης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Μ. Σαρρή, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνεχής τροφοδοσία με χαρτονομίσματα τόσο στα κυπριακά όσο και στα ελληνικά ΑΤΜs.
Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές Τρίτη και Τετάρτη, ενώ τώρα έγινε γνωστό πως κλειστά θα παραμείνουν και τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα. Παράλληλα θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας και της Cyprus Popular Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως τα ΑΤΜ τροφοδοτούνται πολύ συχνά με χαρτονομίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός.

Tι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΟΙΚ


Τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών.
Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή.

Τι ανέφερε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Κυπριακής Τράπεζας

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες στην Κύπρο, εάν δεν υπάρξει κάποια αναπάντεχη εξέλιξη στα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κα. Στυλιανού σημείωσε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, θα πρέπει να εκδοθεί διάταγμα και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Από τη στιγμή που αυτό δεν έχει γίνει, είπε, τότε οι οδηγίες που υπάρχουν είναι ότι αύριο οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά.
Επιπλέον, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, η Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομαλότητα και σταθερότητα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Μόνο την Δευτέρα θα παραμείνουν «κλειστά» τα τραπεζικά καταστήματα στην Κύπρο, καθώς μέχρι στιγμής, η Τρίτη δεν έχει κηρυχθεί ως «τραπεζική αργία».
Ειδικότερα, προκείμενα να προκηρυχθεί και η Τρίτη ως τραπεζική αργία απαιτείται η έκδοση διατάγματος από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Την Δευτέρα, τα τραπεζικά καταστήματα θα είναι ούτως ή άλλως "κλειστά", εξαιτίας της αργίας της "Καθαράς Δευτέρας".
Νωρίτερα, εν μέσω της δίνης των τρέχουσων δραματικών εξελίξεων, οι αρχές της Κύπρου σχεδιάζουν διήμερη τραπεζική αργία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μαζικών εκροών κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Την ίδια ώρα,  η Τράπεζα της Ελλάδας διαψεύδει τα σενάρια περί  διάθεσης 4 – 5 δισ. ευρώ, μέσω ELA και χαρτονομίσματα στις τράπεζες της Κύπρου, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και ρευστότητας.
Συγχρόνως, ένα από τα σενάρια που πραγματεύονται οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να κατευνάσουν τις έντονες αντιδράσεις των Κύπριων καταθετών, αποτελεί η παροχή ομολόγων φυσικού αερίου και τραπεζικών μετοχών στους πληγέντες καταθέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης