Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο α΄ τρίμηνο του 2011 η αμκ της ΑΤΕ Bank….αλλά τα 350 εκατ δεν φθάνουν απαιτούνται 1 δις ευρώ - Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης;

tags :
  Στο α΄ τρίμηνο του 2011 η αμκ της ΑΤΕ Bank….αλλά τα 350 εκατ δεν φθάνουν απαιτούνται 1 δις ευρώ - Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης;
Το ελληνικό δημόσιο θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank. Παράλληλα θα προχωρήσει ένα ριζικό πρόγραμμα εξυγίανσης. Το  σχέδιο πώλησης έχει εγκαταληφθεί καθώς η Ernst & Young αποτιμά σε υπερβολικά χαμηλά έως μηδενικά  επίπεδα την ΑΤΕ.


Η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί στο α΄ τρίμηνο του 2011 και το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 77% θα συμμετάσχει ενεργά. Αν το ύψος της αύξησης είναι 1 δις ευρώ το δημόσιο θα καταβάλλει τουλάχιστον 770 εκατ ευρώ.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΤΕ είναι πολύ περισσότερες από τα 350 εκατ ευρώ που εμφανίζονται ως οι ανάγκες της τράπεζας χρειάζονται πραγματικά 800 εκατ ή κατά το πιθανότερο  1 δις ευρώ ώστε η τράπεζα να μπορέσει να αναπτυχθεί και να στηρίξει την οικονομία.
Πάντως φαίνεται ποια είναι η λύση που θα υιοθετήσει το δημόσιο για την ΑΤΕ αύξηση κεφαλαίου και εξυγίανση.
Το σχέδιο πώλησης έχει εγκαταληφθεί καθώς η Ernst & Young αποτιμά σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα την ΑΤΕ.
Όπως έχει τονιστεί το σχέδιο δομικής, ριζικής αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ bank θα πρέπει να αξιολογήσει την τράπεζα εκ του μηδενός.
Αν και μπορεί να ανακοινωθεί μετά τις δημοτικές εκλογές ωστόσο στο μικροσκόπιο θα πρέπει να βρεθούν τα πάντα.
1) Το κυριότερο ζήτημα της ΑΤΕ η κεφαλαιακή ενίσχυση που πλέον δρομολογείται.
2)Δίκτυο μια τράπεζα με περίπου 500 καταστήματα χαμηλής αποδοτικότητας. Θα χρειασθεί κλείσιμο καταστημάτων  ή μετεγκατάστασης.
3)Μείωση του προσωπικού και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω παγώματος των προσλήψεων για ορισμένα χρόνια.
4)Συμμετοχές. Η ΑΤΕ ελέγχει το 10% της ΕΥΔΑΠ, το 2,61% των ΕΛΠΕ, 0,9% του ΟΤΕ, 2,3% της Πειραιώς και 20% των ΚΑΕ.
Η εύκολη λύση θα ήταν πώληση των συμμετοχών σε αυτές τις τιμές.
Αλλά δεν ενδείκνυται. Απαιτούνται καλύτερες χρηματιστηριακές τιμές.
Όσον αφορά τις θυγατρικές στο εξωτερικό και την Ελλάδα.
Αποδέσμευση άμεσα από την ΕΒΖ Ελληνική βιομηχανία Ζάχαρης που μόνο ζημίες προσφέρει και την ΔΩΔΩΝΗ που είναι κερδοφόρος.
Επίσης η ΑΤΕ έχει αποφασίσει να πωλήσει 3 χρηματοοικονομικές τις θυγατρικές.
Συγκεκριμένα το 40,6% της FBBank στοχεύοντας σε minimum 65 εκατ ευρώ.
Το 21% της AIK Banka της θυγατρικής στην Σερβία που ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης.
Το 74% της ΑΤΕ Bank Romania.

FBBank
Με την  μη συμμετοχή στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της FBBank ουσιαστικά ξεκαθάρισε τις προθέσεις της η ΑΤΕ Bank θέλει να αποχωρήσει.
H ATE από το 49% που ήλεγχε πλέον κατέχει 40,6%.
Με 2 δις ευρώ ενεργητικό η τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα πυρήνα τραπεζικών δραστηριοτήτων. Ήταν ζημιογόνος το 2009 ενώ εμφάνισε οριακές ζημίες στο α΄ 6μηνο του 2010.
Η ΑΤΕ ή θα προσεγγίσει τον βασικό μέτοχο Β. Ρέστη με ποσοστό 57,5% ώστε να αγοράσει το 40,6% ή θα αναζητήσει άλλη τράπεζα  ή άλλη λύση ώστε να πωλήσει την συμμετοχή.

AIK Banka
H AIK Agroindusrial Commercial Bank η Σερβική τράπεζα συνεισέφερε στο α΄ 6μηνο  του 2010 , στην ΑΤΕ 4,3  εκατ ευρώ κέρδη. Διαθέτει ενεργητικό 1,19 δις ευρώ. Η Σερβική τράπεζα πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Lojubisa εμφανίζει καλή εικόνα για το μέγεθος της.
Σημειώνεται ότι στην ΑΙΚ Banka η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 21% αλλά η έκπληξη είναι ότι και η Εθνική συμμετέχει με 4,98% ενώ με 5,8% η UniCredit Αυστρίας.
Είναι προφανές ότι εφόσον ανοίγει ο κύκλος πώλησης είναι πολύ πιθανό η Εθνική να εκδηλώσει ενδιαφέρον και ενδεχομένως και άλλες τράπεζες.  

ΑΤΕBank Romania
Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας στα 379 εκατ ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη που εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε ζημίες 700 χιλ ευρώ.
Η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 74%.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης