Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια μεγάλη αλλαγή δείχνει η αγορά ομολόγων - Τι βλέπουν JPMorgan, AllianceBernstein, BofA, Saxo Bank

Μια μεγάλη αλλαγή δείχνει η αγορά ομολόγων - Τι βλέπουν JPMorgan, AllianceBernstein, BofA, Saxo Bank
Οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν την κατανομή τους σε ομόλογα αυτόν τον μήνα κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες
Οι μεγάλοι επενδυτές ομολόγων των ΗΠΑ μεταφέρουν επιθετικά χρήματα σε μακροπρόθεσμους τίτλους, στοιχηματίζοντας ότι η μη αγαπημένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων θα είναι ένας από τους νικητές από ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων.
Οι 20 μεγαλύτεροι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ αύξησαν τη διάρκεια στις τοποθετήσεις τους τελευταίους δύο μήνες καθώς οι αποδόσεις ανέβηκαν, σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan.
Τα μακροπρόθεσμα εταιρικά ομόλογα κερδίζουν πίσω τους επενδυτές που τράπηκαν σε φυγή καθώς η αγορά επανέλαβε τα στοιχήματα για επικείμενη χαλάρωση από την Federal Reserve.
Τώρα, η γοητεία επιστρέφει καθώς η αγορά τιμολογεί δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε για πρώτη φορά σε έξι μήνες.
«Η ιστορία δείχνει αρκετά σταθερά ότι οι αποδόσεις αυξάνονται έντονα τρεις έως τέσσερις μήνες πριν η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια», δήλωσε ο Gershon Distenfeld στην AllianceBernstein Holding LP, ο οποίος πρόσφατα παρέτεινε τη διάρκεια του αμερικανικού χαρτοφυλακίου εισοδήματος 23 δισ. δολαρίων που διαχειρίζεται.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί «έναν ή δύο μήνες από τώρα, έξι μήνες από τώρα ή όχι μέχρι το 2025», είπε.
Το «οτιδήποτε εκτός από το trade ομολόγων» μπορεί τώρα να έχει κάνει την πορεία του και το μακροχρόνιο χρέος αναμένεται να επανέλθει στο δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν την κατανομή τους σε ομόλογα αυτόν τον μήνα κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την τράπεζα, αν και γενικά παραμένουν underweight.
Τα επίπεδα μετρητών, αντίθετα, έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών.

Οι εταιρείες ανταποκρίνονται

Ορισμένες εταιρείες ανταποκρίθηκαν στη ζήτηση για διάρκεια, με την εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Merck & Co. αυτή την εβδομάδα να προσφέρει 30ετή ασφάλεια, το μακροπρόθεσμο εταιρικό ομόλογο ευρώ από το 2021.
Το όφελος για τις εταιρείες είναι ότι μακροπρόθεσμα το ευρωπαϊκό χρέος είναι χαμηλότερο από εκείνο της βραχυπρόθεσμης πίστωσης, επιτρέποντας στους εκδότες να κλειδώσουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
«Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τα χαμηλά πιστωτικά περιθώρια που επικρατούν στην αγορά και κλειδώνουν αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου για τα δάνειά τους», δήλωσε ο Luca Bottiglione, επικεφαλής ευρωπαϊκής πιστωτικής έρευνας στη Zurich Insurance Group AG.
Η συμφωνία της Merck βοήθησε στην ενίσχυση του μέσου όρου των εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν στη δημόσια αγορά χρέους της περιοχής σε περίπου 7,6 χρόνια - το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Τα δεδομένα παρακολουθούν τις πωλήσεις ευρώ, λιρών και δολαρίων στην περιοχή και αποκλείουν τα διαρκή και υβριδικά χαρτονομίσματα.
«Οι εταιρείες μπορεί να βρίσκουν ένα γλυκό σημείο στις αγορές αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Althea Spinozzi, επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος στη Saxo Bank AS.
«Μπορούν να κλειδώσουν τις χαμηλότερες αποδόσεις στην καμπύλη αποδόσεων, ενώ ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών, πρόθυμοι να κάνουν εικασίες για έναν επιθετικό κύκλο μείωσης των επιτοκίων, είναι πρόθυμοι να παρατείνουν τη διάρκεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης