Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Royal Bank of Scotland: Καμία τύχη δεν έχει το ευρωομόλογο – Η ΕΕ πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη χρεοκοπία, τη διάλυση ή τη σύγκλιση

tags :
Royal Bank of Scotland: Καμία τύχη δεν έχει το ευρωομόλογο – Η ΕΕ πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη χρεοκοπία, τη διάλυση ή τη σύγκλιση
Σταδιακά καταρρέει και η λύση του ευρωομολόγου, η οποία τόσο πολύ έχει συζητηθεί από πολλού Ευρωπαίους σύμφωνα με τον αναλυτή Moorad Choudhry της RBS, καθώς στην παρούσα φάση, οποιαδήποτε τέτοια λύση θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Η ευρωζώνη έχει τρεις λύσεις στη διάθεση της: ή να χρεοκοπήσει κάποια ή κάποιες χώρες, ή να διαλυθεί η Ένωση, ή να προχωρήσει άμεσα η δημοσιονομική σύγκλιση.
Σύμφωνα με τον Choudhry η λύση του ευρωομολόγου θα χάσει γρήγορα την αποτελεσματικότητα της. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, σε περίπτωση που τελικά εγκριθεί η έκδοση του κοινού ομολόγου θα επικρατήσει το εξής σενάριο:
Τα ομόλογα που θα εκδίδει κάθε χώρα θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: την μπλέ και την κόκκινη. Η μπλέ κατηγορία θα είναι ο δανεισμός μέσω του κοινού συστήματος, με αξιολόγηση ΑΑΑ, κοινό επιτόκιο και εγγυήσεις της ευρωζώνης. Αυτό θα είναι το ευρωομόλογο, και θα καλύπτει τον κρατικό δανεισμό μέχρι το 60% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.
Η κόκκινη κατηγορία θα αφορά το δανεισμό που θα ξεπερνά το 60%, θα έχει την αξιολόγηση της κάθε χώρας, και φυσικά το spread των εν λόγω ομολόγων θα διαμορφώνεται σύμφωνα με την αξιολόγηση. Με αυτόν τον τρόπο, οι χώρες μέλη θα έχουν κίνητρο να μην ξεπερνά ο δανεισμός τους το 60% καθώς θα είναι αναγκασμένες να καταβάλλουν περισσότερα κεφάλαια για τόκους.
Ωστόσο, δεδομένου του ότι το χρέος της κάθε χώρας ξεπερνά το 60%, και αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι οι αδύναμες χώρες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές κεφαλαίου, μία τέτοια τακτική δεν προσδίδει σημαντικά οφέλη στις κυβερνήσεις. Και πάλι ο δανεισμός από τις αγορές θα είναι δύσκολος έως αδύνατος, ενώ παράλληλα και το ευρωομόλογο δεν θα έχει επιτελέσει το ρόλο τόσο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης όσο και της ενίσχυσης της δανειοληπτικής ικανότητας της αγοράς.
Την ίδια ώρα, διατηρώντας το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, θα μπορέσει το ευρωομόλογο να διατηρήσει την άριστη αξιολόγηση;, αναρωτιέται ο αναλυτής της RBS. Και αν ναι για πόσο χρονικό διάστημα; Ή για πόσο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ θα μπορεί να απορροφά τις πιέσεις από τις δευτερογενείς αγορές ομολόγων;
Είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι ότι λύση και αν έχουν προτείνει έχει αποτύχει, παραδέχεται ο Choudhry. Και αυτό γιατί δεν προχωρούν ούτε μπροστά αλλά ούτε και πίσω. Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είτε πρέπει να δηλώσουν ορισμένες χώρες χρεοκοπία, είτε πρέπει να διαλυθεί η ευρωζώνη, είτε τέλος να προχωρήσει η σύγκλιση ακόμη πιο βαθειά...
Μέχρι να κάνουν ένα από τα τρία παραπάνω βήματα, το οποίο και θα αποτελέσει την πολυπόθητη λύση, η αγορές θα εμφανίσουν έντονη μεταβλητότητα και οι επενδυτές θα διακατέχονται από αβεβαιότητα, καταλήγει ο Choudhry.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης