Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λαζαράκου (Επ.Κεφαλαιαγοράς) στο ΒΝ: Οι επενδυτές να μην επενδύουν με βάση αναφορές στα social media

Λαζαράκου (Επ.Κεφαλαιαγοράς) στο ΒΝ: Οι επενδυτές να μην επενδύουν με βάση αναφορές στα social media

Οι επενδυτές να προσέξουν όταν δημοσιεύονται πληροφορίες στα social media για ένα εκδότη ή χρηματοοικονομικό μέσω καθώς μπορεί να είναι διάδοση παραπλανητικών ειδήσεων και χειραγώγηση αγοράς

Σχετικά Άρθρα
Με αφορμή όσα έγιναν πρόσφατα στις αγορές των ΗΠΑ από τη συντονισμένη δράση μικροεπενδυτών, εναντίων hedge funds που είχαν σορτάρει τη μετοχή της GameStop, τις αναφορές στα social media και την κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών «ταρακουνήθηκε» και σε μία προσπάθεια να προστατεύσει και να ενημερώσει τους επενδυτές εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Στο ίδιο πλαίσιο και η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, η οποία μιλώντας στο Bankingnews αναφέρει πως οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν και να αξιολογούν από που αντλούν πληροφόρηση.

Τα ευρωπαϊκά μηνύματα

Οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς των χωρών μελών της Ευρώπης, παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν συνεδρίασαν και κατέληξαν σε μία ομόφωνη ανακοίνωση προκειμένου να προστατέψουν τους μικρούς επενδυτές, σημειώνει η κα Λαζαράκου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τα μηνύματα της κοινής ανακοίνωσης είναι τρία:
Πρώτον, να προσέχουν οι επενδυτές και να διαβάζουν από αξιόπιστες πηγές και να μην είναι επιπόλαιοι στις κινήσεις τους.
Δεύτερον, να καταλάβουν τα ρίσκα και τους κινδύνους λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και το..
Tρίτο θέμα είναι αν υπάρχει χειραγώγηση.
Στο ερώτημα, τι θα έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αν υπήρχαν παρόμοιες κινήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δηλαδή αν έβλεπε πως μέσα από social media κάποιοι προτρέπουν επενδυτές να τοποθετηθούν σε κάποια μετοχή, ανέφερε πως άμεσα θα γινόταν έλεγχος με σκοπό να δούμε αν αυτός που κάνει τις αναφορές έχει σκοπό το κέρδος ή όχι, κάτι που έχει γίνει και στις ΗΠΑ.
Η ESMA στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η αυξημένη συμμετοχή των μικροεπενδυτών στα χρηματιστήρια είναι ευπρόσδεκτη και συμβάλει στην ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών.
Ωστόσο, καλεί τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί όταν λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε πληροφορίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από μη ρυθμιζόμενες διαδικτυακές πλατφόρμες, αν δεν μπορούν να επαληθεύσουν την αξιοπιστία των πληροφοριών.
Η μεταβλητότητα των τιμών αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου και η μεταβλητότητα μπορεί να αυξηθεί από πολλούς παράγοντες όπως υψηλό αριθμό ανοικτών πωλήσεων.
Η τάση της μετοχής μπορεί ξαφνικά να αλλάξει και να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες.
Επίσης, οι συναλλαγές με μόχλευση μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες απώλειες.
Επιπλέον θα πρέπει οι επενδυτές να προσέξουν όταν δημοσιεύονται πληροφορίες στα social media για ένα εκδότη ή χρηματοοικονομικό μέσω καθώς μπορεί να είναι διάδοση παραπλανητικών ειδήσεων και χειραγώγηση αγοράς
Σημειώνεται πάντως πως η συζήτηση να πουλήσει κάποιος ή να αγοράσει μία μετοχή δεν αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης