Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε 3 φάσεις η ενίσχυση του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς

Σε 3 φάσεις η ενίσχυση του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς

Ποιο είναι το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής

Να ενισχύσει την Κεφαλαιαγορά η οποία θα εξελιχθεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή με πολλαπλές αρμοδιότητες επιχειρεί το Υπουργείο Οικονομικών με τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία μετά την εταιρική διακυβέρνηση των επιχειρήσεων προχωρά το έργο της αντίστοιχης εταιρικής διακυβέρνησης για την ίδια την κεφαλαιαγορά.

Έτσι με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού, συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της στο τέλος Ιουνίου.
Συγκροτείται δε από τους Παναγιώτη Τριδήμα, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών, King's College London ως Πρόεδρο Άγγελο Δημόπουλο, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, Queen Mary, University of London, ως μέλος, Χριστίνα Ταρνανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου με έμφαση στο Χρηματοοικονομικό Τομέα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δικηγόρο, ως μέλος Δημήτριο Τριανταφύλλου, Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Würzburg (Γερμανία) και Νομικός Σύμβουλος στην Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες (Βέλγιο), ως μέλος, Αθηνά Μωραΐτη, δικηγόρο του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών, ως μέλος Χριστίνα Μάουλα, υπάλληλος της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών, ως μέλος , Ελένη Κλειδά, υπάλληλο της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών, ως μέλος, Γεωργία Γαρουφαλιά, εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος, Αναστασία Μαλτούδη, εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος και Πολυξένη Λιβά, εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος.

Νέο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα συντάξει σχέδιο νόμου με στόχο τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη θωράκιση και ενίσχυση της λειτουργίας της και της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εποπτείας.
Η θεσμοθέτηση θα λάβει υπόψη τόσο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εντός εγχώριας αγοράς όπως και εκείνα τα θέματα που αφορούν τη διεθνή κεφαλαιαγορά για παράδειγμα τη WireCard.
Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη θεσμοθέτηση των κινήτρων που αφορούν το Χρηματιστήριο ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση επενδυτών .
Διαμορφώνει σταδιακά τη νομοθεσία για τα green bonds αλλά και για την ψηφιοποίηση του Χρηματιστηρίου έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης