Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

EKT: Μακρύς ο δρόμος για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών - Τελευταίες σε απόδοση πανευρωπαϊκά

EKT: Μακρύς ο δρόμος για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών - Τελευταίες σε απόδοση πανευρωπαϊκά
Σημαντική είναι η διαφορά που συνεχίζει να χωρίζει τις ελληνικές τράπεζες από τις ευρωπαϊκές...
Σχετικά Άρθρα

H κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αν μη τι άλλο, παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση, ωστόσο η διαφορά που τις χωρίζει από τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ είναι… χαώδης.
Ειδικότερα, έπειτα από ένα διαρκές deleveraging και τις συνεχείς προκλήσεις να τις θέτουν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης που ακόμη επηρεάζει την ελληνική πραγματικότητα, φαίνεται να πνέει μια θετική αύρα αλλαγής...
Οι προοπτικές της εγχώριας οικονομίας, με την Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις να αναθεωρεί επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2023 στο 8,5% και στο +4,9% το 2022, το θετικό κλίμα που εμπνέουν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και η θεαματική μείωση των ΝPEs έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορίας.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μένει ακόμη πολύς δρόμος για να διανυθεί…
Να σημειωθεί πως η ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα 10 Φεβρουαρίου τα ενοποιημένα τραπεζικά δεδομένα με αναφορά στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 ένα σύνολο δεδομένων του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ που καταρτίστηκε σε ενοποιημένη βάση ομίλου.
Τα στοιχεία του τέλους Σεπτεμβρίου 2021 αναφέρονται σε 323 τραπεζικούς ομίλους και 2.511 μεμονωμένα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων ξένων θυγατρικών και υποκαταστημάτων), καλύπτοντας σχεδόν το 100% του ισολογισμού του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.
Εν συγκρίσει, λοιπόν, με τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι ελληνικές τράπεζες κατατάσσονται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τον δείκτη Return on Equity, ενώ και στον δείκτη CET καταλαμβάνει την έσχατη θέση…
Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης ROE (Return on Equity) βρίσκεται σε αρνητική περιοχή, κάτω του -16%, έναντι θετικής επίδοσης των άλλων τραπεζών στην Ευρώπη.
1_10.png
Από την άλλη, ο δείκτης CET1 κινείται πέριξ του 13,5%, που αποτελεί επίσης τη χαμηλότερη επίδοση, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα τα τραπεζικά συστήματα στην Ευρωζώνη διαθέτουν δείκτη μεταξύ 25% και 15%.
2_8.png
Αν μη τι άλλο, λοιπόν, η επέκταση σε υγιείς χρηματοδοτήσεις αποτελεί το «κλειδί»για την ανάκτηση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και συνεπώς τη μακροημέρευσή τους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης