Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θέλεις ακίνητο για ενοικίαση; - Η Εθνική τράπεζα βγάζει ακίνητα στην αγορά προς μίσθωση - Οι επιλογές που προτείνονται

Θέλεις ακίνητο για ενοικίαση; - Η Εθνική τράπεζα βγάζει ακίνητα στην αγορά προς μίσθωση - Οι επιλογές που προτείνονται
Η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα ανεβάσει τις τιμές στα καινούργια
Ένα βήμα πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς της μίσθωσης ακινήτων κάνει η Εθνική Τράπεζα, η οποία μέσα από την ιστοσελίδα www.realestateonline.gr προσφέρει ακίνητα προς ενοικίαση των οποίων των 50% αφορά την περιοχή της Αττικής.
Η βοηθός γενική διευθύντρια ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας και του Ομίλου της ΕΤΕ κα Έλλη Κακούλλου μιλώντας στο Συνέδριο με τίτλο 17 RED Meeting Point αναφέρθηκε στο απόθεμα ακινήτων που έχει η ΕΤΕ , σημειώνοντας ότι μετά την πώληση ακινήτων αξίας μέχρι 300.000 ευρώ τα οποία «φεύγουν» μόλις εμφανιστεί ο ενδιαφερόμενος για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας η τράπεζα ζητάει προσφορές.
Συμπλήρωσε ότι ένα μέρος του αποθέματος βγαίνει προς ενοικίαση στην ελεύθερη αγορά.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Τράπεζας η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους και η αποδοχή ήταν ικανοποιητική.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου η κα Κακούλλου είπε στο ΒΝ ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί προς ενοικίαση 80 ακίνητα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και μέχρι τα τέλη Ιουνίου ο συνολικός τους αριθμός θα έχει φτάσει τα 300 ακίνητα.
Η αξία του μισθώματος προκύπτει με βάση τις εκθέσεις εκτιμητών οι οποίες διαμορφώνονται με βάση τη περιοχή το εμβαδόν του ακινήτου και την αντικειμενική του αξία.

Η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα ανεβάσει τις τιμές στα καινούργια

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κα Δέσποινα Χαμηλάκη της Grivalia σημειώνοντας ότι ακολουθούμε την πρακτική των μισθώσεων σε ακίνητα τα οποία είναι ελεύθερα αλλά η ίδια εστίασε στο απόθεμα προς πώληση για ακίνητα τα οποία εντάσσονται στην χαμηλή και μεσαία κατηγορία, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τέθηκε το θέμα ότι στην αγορά ακινήτων γα τα καινούργια διαμερίσματα δεν εφαρμόζεται στην πώληση ο ΦΠΑ του 24% , ο οποίος έχει ανασταλεί μέχρι τα τέλη του 2025.
Η κα Χαμηλάκη κλήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι με την εφαρμογή του θα γίνουν πιο ακριβά τα ακίνητα τα τελευταίας πενταετίας και αναμένεται να διαμορφώσει μια αγορά δύο ταχυτήτων.
Τα ακίνητα άνω της πενταετίας θα είναι πιο φθηνά με αυτά που θα έχουν ΦΠΑ.
Η ίδια διευκρίνισε ότι το καθεστώς της αναστολής ΦΠΑ παρατείνεται με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια.

Η αγορά ακινήτου με Leasing

Νωρίτερα προσκεκλημένοι στο Συνέδριο ως ομιλητές να μιλήσουν για την πορεία της αγοράς ακινήτων ανέδειξαν ότι η αγορά κατοικίας μπορεί να υλοποιηθεί με τα καθεστώς του Leasing το οποίο προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την εκταμίευση ενός στεγαστικού δανείου.
Η αγορά του ακινήτου με Leasing δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας στον δανειολήπτη αφού το ακίνητο δεν κινδυνεύει να χαθεί από οφειλή προς την εφορία και το πιο σημαντικό ότι την περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν καταβάλλονται οι μηνιαίες καταβολές χάνεται μόνο το ακίνητο ενώ με έναν τραπεζικό δανεισμό σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου ο πιστωτής ή τράπεζα έχει αξιώσεις για το σύνολο της περιουσίας που έχει ο δανειολήπτης.
Ο κ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος της Τράπεζας Πειραιώς ο συντονιστής του πάνελ ανέφερε ότι δίνονται εγγυήσεις πριν την εκταμίευση του δανείου σημειώνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή πρακτική των τραπεζών.
Τη λύση του leasing ανέδειξε ο καθηγητής κ Νίκος Χαριτάκης, ο οποιος αποτίμησε την αγορά ακινήτων τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών στα 700 δισ ευρώ.

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης