Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνο με εισαγγελική παρέμβαση φρένο σε πλειστηριασμούς κατοικίας - Έχει λάθη ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Μόνο με εισαγγελική παρέμβαση φρένο σε πλειστηριασμούς κατοικίας - Έχει λάθη ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Οι νομοτεχνικές ατέλειες του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών - Τα προνόμια των Funds χάρη στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας
Τα σκληρά μνημονιακά χρόνια παραμένουν για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους
Τα «κατασκευαστικά» λάθη του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Τα Funds και servicers έχουν το δικαίωμα να απορρίπτουν τη ρύθμιση οφειλών του Εξωδικαστικού Μηχανισμού χωρίς να δίνουν καμία εξήγηση στους δανειολήπτες.
Το νομοθετικό πλαίσιο του 2020 που έγινε επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσε τα Funds και τους Servicers έναντι των δανειοληπτών.

Πως προστατεύονται μόνο ευάλωτοι δανειολήπτες

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη έβαλε τέλος στην κυριαρχία των Funds για την κατηγορία των δανειοληπτών που χαρακτηρίζονται ευάλωτοι με οικονομικά κριτήρια όπως είναι το εισόδημα των 7.000 ευρώ που αυξάνεται για κάθε προστατευόμενο μέλος κατά 3.000 ευρώ.
Στην κατηγορία αυτή η πρόταση ρύθμιση αποπληρωμής του δανείου γίνεται αποδεκτή υποχρεωτικά από Funds και servicers.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει για τους ευάλωτους δανειολήπτες ότι το Funds το μόνο που δικαιούται να πράξει είναι να προσκομίσει αποδείξεις ότι δεν είναι ευάλωτος o δανειολήπτης.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός δουλεύει υπέρ των servicers

Ωστόσο η μερική διόρθωση της νομοθεσίας αφήνει χωρίς προστασία τους δανειολήπτες που δεν είναι ευάλωτοι με βάση τα εισοδήματά τους.
Τα Funds και οι servicers συνεχίζουν το έργο των πλειστηριασμών χωρίς κανένα φραγμό διότι δεν αποδέχονται τη ρύθμιση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
Το «κρυφό όπλο» των δανειστών είναι ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξηγήσεις στον δανειολήπτη τόσο την αρχική πρόταση όσο και για την αντιπρόταση ρύθμισης της οφειλής με αποτέλεσμα να προχωρά τον πλειστηριασμό του ακινήτου διότι θέλει να εισπράξει άμεσα το χρέος αφού δεν επιθυμεί την αποπληρωμή του δανείου σε 25 χρόνια.

Αέρας κοπανιστός η καμπάνια του ΥΠΕΘΟ... Κρατάμε το Σπίτι Μας

Οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια προσφεύγουν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών χάρη και στην καμπάνια του ΥΠΕΘΟ «κρατάμε την Ελπίδα - κρατάμε το σπίτι μας» αλλά στην πράξη αποδεικνύεται …αέρας κοπανιστός.
Στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλει ο δανειστής ή ο κάτοχος του κόκκινου δανείου χάρη στις ''κατασκευαστικές ατέλειες'' του Μηχανισμού που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή του τρίτου Μνημονίου.
Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια δεν απεγκλώβισε τους δανειολήπτες από τα δεινά των Funds και των servicers που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.

Η λύση έρχεται με παρέμβαση του Εισαγγελέα

Η λύση που προτείνεται για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο είναι η παρέμβαση του Εισαγγελέα μετά από αίτημα δικηγόρου ο οποίος θα απαιτήσει από το Funds ή τον servicers να δώσουν γραπτή την πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη που με βάση το νομοθετικό πλαίσιο παραμένει μυστική για τον ενδιαφερόμενο.
Η παρέμβαση του Εισαγγελέα μέχρι σήμερα είναι ο μόνος τρόπος να εμποδίσει τον πλειστηριασμό της κατοικίας διότι ο δανειολήπτης είναι σε θέση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια του την πρόταση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
Το Δικαστήριο με την απόφασή του μπορεί να επιβάλει τη αποπληρωμή του δανείου σε 20 και 25 χρόνια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ στα μέσα Μαΐου θα εκδικαστεί σχετική υπόθεση σε Δικαστήριο.
Η απόφασή του αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για ρυθμίσεις από τα Funds που σήμερα προστατεύονται από το κυβερνητικό και νομοθετικό πλαίσιο σε βάρος των δανειοληπτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης