Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Paulson έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο αποδοκιμασίας; - Οι περιπτώσεις Πειραιώς, Alpha και οι «ενθουσιώδεις πολιτικοί»

Ο Paulson έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο αποδοκιμασίας; - Οι περιπτώσεις Πειραιώς, Alpha και οι «ενθουσιώδεις πολιτικοί»
Κανείς ξένος επενδυτής δεν δίνει καμία ψήφο εμπιστοσύνης, αυτά αποτελούν πολιτικές αρλούμπες για εσωτερική πολιτική κατανάλωση
Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα μερικοί νεόκοποι στην πολιτική... οικονομολόγοι της κυβέρνησης, χωρίς καμία κοινωνική αναφορά ή πολιτική βαρύτητα… χωρίς να έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό έσπευδαν να χαρακτηρίσουν την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Στην πράξη όμως η Πειραιώς πουλήθηκε έναντι 265 εκατ στον Paulson ο οποίος από 6,7% βρέθηκε στο 18,8% ενώ 3 επενδυτές ο Paulson με 18,8%, το ιταλικό fund Helikon invest με 5,2% και ο Μυστακίδης με 2,9% συνολικά 27% - όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ελέγχουν την τράπεζα και παραδόξως είναι δυνητικοί πωλητές.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς τα 1,38 δισεκ. κάλυψε δύο στόχους.
Αφενός να βρεθούν κεφάλαια για να μπορέσει η Πειραιώς να εξυγιανθεί, αφετέρου για να υπάρξει ριζική μετοχική αναδιάρθρωση κοινώς να πωληθεί η τράπεζα στον Paulson ένα επενδυτή που από hedge fund έχει μετατραπεί σε family office σε οικογενειακό επενδυτικό γραφείο.
Είναι πλέον ένας ασήμαντος επενδυτής για τα διεθνή επενδυτικά δεδομένα.
Τρεις επενδυτές, δυνητικοί πωλητές κέρδισαν και το ΤΧΣ έχασε και οι ενθουσιώδεις οικονομολόγοι της κυβέρνησης το βάφτισαν ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Paulson εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του, του είναι αδιάφορο εάν η Ελλάδα πετύχει ή όχι, τον ενδιαφέρει να ισοσκελίσει την επένδυση του ή να κερδίσει από το επενδυτικό του πείραμα το οποίο προφανώς και έως σήμερα δεν πέτυχε ήδη πλησιάζει τα 7 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και εγγράφει υποαξίες.

Ο Paulson και η περίπτωση της Alpha bank

Ενώ η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου για εξυγίανση, ο Paulson έδειξε ενδιαφέρον προφανώς θέτοντας όρους, και ο όρος που έθεσε είναι να πάρει τον έλεγχο της τράπεζας με όρους δωρεάς.
Αυτό συνέβη στην Πειραιώς, δωρίστηκε έναντι συμβολικού τιμήματος στον Paulson, η δωρεά βαφτίστηκε από το επιτελείο της κυβέρνησης και των όψιμων στην πολιτική οικονομολόγων ως ψήφος εμπιστοσύνης.
Εάν είναι έτσι, η στάση του Paulson σε μια αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου όπως της Alpha bank την οποία παρασκηνιακώς σαμπόταρε – αλλά θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει ειδάλλως θα υποστεί dilution, αραίωση, απίσχναση – θα πρέπει να θεωρηθεί ψήφος αποδοκιμασίας στην Ελλάδα;

Ο ίδιος επενδυτής, το family office του Paulson στηρίζει την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς που μηδένισε το μετοχικό κεφάλαιο και μέσω αυτής της διαδικασίας μηδενισμού της αξίας πήρε ως δώρο την τράπεζα αλλά στην αναπτυξιακή αύξηση της Alpha bank που υλοποιείται με όρους αγοράς… σαμποτάρει την αύξηση.

Ποιο το συμπέρασμα;

Κανείς ξένος επενδυτής δεν δίνει καμία ψήφο εμπιστοσύνης, αυτά αποτελούν πολιτικές αρλούμπες για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
Όπως πολιτική αρλούμπα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δανείζεται στο 0,90% στο 10ετές ομόλογο… όταν την ίδια στιγμή η αγορά ομολόγων εξόφθαλμα χειραγωγείται από την ΕΚΤ που έχει αγοράσει 24 δισεκ. ελληνικών τίτλων.
Εάν δεν υπήρχε η τοξική χειραγώγηση της ΕΚΤ η Ελλάδα θα δανειζόταν στο 3% καθώς αυτό το επιτόκιο αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες δανεισμού της Ελλάδος.
Η περίπτωση Paulson ήρθε να αποδείξει ότι οι ξένοι επενδυτές δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά κερδοσκοπούν πάνω από τα κουφάρια των ελληνικών τραπεζών κατά το δοκούν.
Αναμένουμε από τους «ενθουσιώδεις» οικονομολόγους της κυβέρνησης και νεοβαφτισμένους γνώστες των τραπεζικών θεμάτων… μετά την αύξηση της Alpha bank να επεξεργαστούν καλύτερα τα δεδομένα… και να αναλύσουν όταν μιλούσαν για ψήφο εμπιστοσύνης αναφέρονταν στις αυξήσεις ή στον Paulson;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης