Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιος παίζει βρώμικα χρηματιστηριακά παιχνίδια στην Alpha bank; - Γιατί η μετοχή του Ελλάκτωρ θα υποχωρήσει προσεχώς;

Ποιος παίζει βρώμικα χρηματιστηριακά παιχνίδια στην Alpha bank; - Γιατί η μετοχή του Ελλάκτωρ θα υποχωρήσει προσεχώς;
Ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών 18 Ιουνίου και της αύξησης η μετοχή του Ελλάκτωρ θα υποχωρήσει για να ανακάμψει μετά την αύξηση κεφαλαίου
Σχετικά Άρθρα

Ποιος παίζει βρώμικα χρηματιστηριακά παιχνίδια στην Alpha bank;
Τι συμβαίνει στον Ελλάκτωρ και η μετοχή παρ΄ ότι πλησιάζει η αύξηση κεφαλαίου ενισχύεται, τι θα συμβεί προσεχώς;
Πρωτίστως στις 15 Ιουνίου 2021 πραγματοποιείται η γενική συνέλευση που θα επικυρώσει την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ.
Στις 22 ή 23 Ιουνίου 2021 θα είναι η τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου ως παλαιός μέτοχος και 28 με 30 Ιουνίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί με προσοχή είναι ότι ενόψει της Γενικής Συνέλευσης κάποιος ξένος επενδυτής επιχείρησε να ασκήσει πίεση στην μετοχή της Alpha bank οδηγώντας την έως το χαμηλό 1,1270 και υψηλό στα 1,2050 ευρώ.
Μια τέτοια κίνηση σε μια περίοδο εκτός αύξησης κεφαλαίου ίσως να μην είχε ιδιαίτερο νόημα αλλά ενόψει Γενικής Συνέλευσης και αύξηση αποκτάει ιδιαίτερη σημασία.
Υπάρχουν τρεις δυνάμεις στην Alpha bank, η μια που θέλει την αύξηση να υλοποιείται στο 1 ευρώ, η άλλη τάση που θέλει την τιμή της αύξησης 0,80 ευρώ και η 3η που συνδέεται με την χαμηλότερη τιμή ο Paulson ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τα σχέδια για την αύξηση κεφαλαίου.
Ο Paulson που έλεγξε την Πειραιώς εκεί βρήκε ενδιαφέρουσα την αύξηση ενώ στην Alpha bank που υλοποιείται και για ανάπτυξη… την σαμποτάρει.
Δυστυχώς αυτό είναι το επίπεδο των διεθνών επενδυτών που προσελκύει η Ελλάδα…

Ποιος κρύβεται πίσω από τα βρώμικα σχέδια;

Θα ήταν εύκολο επιχείρημα να αναφέρουμε ότι χαρτοφυλάκιο του Paulson φιλικά προσκείμενο επιχείρησε να ασκήσει πίεση στην μετοχή για να εκβιάσει καταστάσεις και να διαμορφώσει την τελική τιμή της αύξησης.
Να σημειωθεί ότι ο Paulson ελέγχει το 5,6% της Alpha bank συμπεριλαμβάνοντας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο με βάση ενδείξεις αμερικανικό χαρτοφυλάκιο με λιγότερο από 600.000 μετοχές επιχείρησε να ασκήσει καθοδική πίεση στην μετοχή.
Δεν είναι σαφές εάν συσχετίζεται με τον Paulson.
Να σημειωθεί ότι το fund που έχει short θέσεις το Lansdowne συνεχίζει να διατηρεί αναλλοίωτες τις θέσεις σε ανοικτές πωλήσεις περίπου 19 εκατ μετοχές.

Τι θα ήθελε η Alpha bank;

Στο βέλτιστο σενάριο θα ήθελε η Alpha bank τόσο ο Paulson με ποσοστό 5,6% όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 10,95% να μειώσουν οριακά τα ποσοστά τους, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να επενδύσουν νέα κεφάλαια είτε νέοι μέτοχοι που εσχάτως δραστηριοποιήθηκαν και για την αύξηση θεωρούνται παλαιοί, είτε νέοι μέτοχοι που δεν θα κατέχουν μετοχές πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες 22 ή 23 Ιουνίου 2021.
H Alpha bank διαθέτει την απαραίτητη απαρτία στην Γενική Συνέλευση στις 15 Ιουνίου να πάρει τις αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου αλλά έχει σημασία η στάση του Paulson.
Αν και το πιθανότερο είναι ότι θα καταψηφίσει αλλά θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου… ωστόσο ο Paulson για την Alpha bank είναι δυνητικός πωλητής.
Κάποια στιγμή μετά την αύξηση θα ρευστοποιήσει την επενδυτική του θέση και η εξέλιξη αυτή θα λογιστεί ως θετική είδηση για την Alpha bank.
Τα 800 εκατ η Alpha bank τα έχει συγκεντρώσει και το κυριότερο υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να πάρουν αξιόλογα ποσοστά, όχι μόνο η Schoders η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας αλλά και ως επενδυτής.

Τι συμβαίνει στον Ελλάκτωρ;

Προκαλεί απορία το γεγονός ότι η μετοχή του Ελλάκτωρ αντί να υποχωρεί ανακάμπτει.
Στις 22 Ιουνίου 2021 είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση που μεταξύ άλλων θα εξετάσει θέματα όπως stock option και μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Η μετοχή βρίσκεται στα 1,64 ευρώ με την αποτίμηση στα 351 εκατ και προκαλεί απορία γιατί ενώ ο Ελλάκτωρ σχεδιάζει αύξηση 120,5 εκατ στα 0,90 ευρώ η μετοχή δεν υποχωρεί άπαξ και σχεδόν μηδένισε το μετοχικό κεφάλαιο για συμψηφισμό ζημιών.
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών στις 18 Ιουνίου 2021 του FTSE και άλλων θα υπάρξουν εκροές στην μετοχή του Ελλάκτωρ οπότε θα ασκηθούν καθοδικές πιέσεις.
Επίσης η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με δικαιώματα άρα θα ισχύσει η αποκοπή δικαιώματος.
Εάν σήμερα η μετοχή του Ελλάκτωρ έκοβε δικαίωμα η νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή από 1,61 ευρώ θα διαμορφωνόταν στο 1,30 ευρώ.
Η δίκαιη τιμή πλησιάζοντας την αύξηση κεφαλαίου είναι 1,20 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι
1)Το 2022 από τις κατασκευές θα μηδενίσει τις ζημίες και ο όμιλος Ελλάκτωρ θα επιτύχει οριακά κέρδη
2)Θα εξεταστεί από το 2022 η επαναγορά του ομολόγου των 675 εκατ που έχει απόδοση 7,74% αλλά και τραπεζικός δανεισμός
3)Μετά την αύξηση κεφαλαίου ο Ελλάκτωρ θα διαθέτει 347 εκατ μετοχές και μια δίκαιη χρηματιστηριακή τιμή θα είναι 1,40 με 1,50 ευρώ αυτό θα ισοδυναμεί με συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 500 εκατ ευρώ.
Από τα μέσα του 2022 θα μπορούσε η μετοχή του Ελλάκτωρ να κινηθεί υψηλότερα.

Το συμπέρασμα

Η μετοχή του Ελλάκτωρ ενισχύεται γιατί πραγματοποιούνται κινήσεις από την Reggeborgh τον ολλανδό βασικό μέτοχο.
Ωστόσο ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών 18 Ιουνίου και της αύξησης η μετοχή θα υποχωρήσει για να ανακάμψει μετά την αύξηση κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης