Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Stock options με ζημίες, αυξήσεις στο μέλλον και ολλανδικά χρηματιστηριακά παιχνίδια

Ελλάκτωρ: Stock options με ζημίες, αυξήσεις στο μέλλον και ολλανδικά χρηματιστηριακά παιχνίδια
Ως προς το ζήτημα των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου η απόφαση αυτή θα είχε νόημα εάν το διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρ ήταν αντιπροσωπευτικό
Σχετικά Άρθρα

Στις 22 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ και δύο θέματα ξεχωρίζουν τα stock options στα στελέχη ενώ καταγράφονται ζημίες και το δικαίωμα να υλοποιεί αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο και το πλάνο ανάκαμψης που θα μπορούσε να οδηγήσει την αποτίμηση στα 3 ευρώ σε βάθος 12 με 16 μήνες.
Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ακόμη....

Την ίδια στιγμή η διοίκηση άλλα είπε και άλλα κάνει, καθώς ενώ επιχείρησε να υπάρξει κάποιας μορφής συνεννόηση μεταξύ των βασικών μετόχων της Reggeborgh με 30% περίπου και της Greenhill με 25,58%.
Η διοίκηση Μπουλούτα επιχείρησε να φέρει πρόταση για 11 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο 7 από την πλευρά της Reggeborgh και 4 από την πλευρά της Greenhill.
Ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε και πρέπει να αποκαλυφθεί τι ακριβώς συνέβη και ποιοι σαμπόταραν την προσπάθεια.
Επίσης το ζήτημα των stock options θεωρούμε ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο καθώς πρώτα ο Ελλάκτωρ πρέπει να καταστεί κερδοφόρος, πρώτα θα πρέπει να διανείμει μέρισμα και μετά να ξεκινήσει την διανομή μετοχών στα στελέχη.
Ως προς το ζήτημα των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου η απόφαση αυτή θα είχε νόημα εάν το διοικητικό συμβούλιο ήταν αντιπροσωπευτικό.
Επειδή δεν είναι καθώς ένας μέτοχος με ποσοστό 25,58% δεν συμμετέχει ούτε με κλητήρα… στον Ελλάκτωρ προκαλεί αλγεινή εντύπωση γιατί υπάρχει τέτοια αγωνία για αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον… προϊδεάζει ότι τα 120,5 εκατ δεν επαρκούν;

Χρηματιστηριακά παιχνίδια λαμβάνουν χώρα στον Ελλάκτωρ, λίγο πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. στην τιμή των 0,90 ευρώ.

Ήδη η χρηματιστηριακή τιμή του Ελλάκτωρ, λόγω της ανόδου των τελευταίων ημερών έχει αναρριχηθεί στα 1,64 ευρώ με την αποτίμηση στα 351 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστική η μετοχή βρίσκεται 82% υψηλότερα από την καθορισμένη τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Παιχνίδια ωραιοποίησης με «γυρίσματα» μετοχών

Ενώ ο Λ. Μπόμπολας πούλησε περίπου το 9,5% των μετοχών που κατείχε στη Reggeborgh στην τιμή των 1,20 ευρώ, ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh έχει ξεκινήσει τα «γυρίσματα» μετοχών σε διάφορα χαρτοφυλάκια της, όπως και το τελευταίο πακέτο μετοχών του 3,6% στα 1,40 ευρώ.
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ωραιοποίησης της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων πριν την αύξηση κεφαλαίου, ενώ μέσα στο πλαίσιο αυτό κινείται και το πακέτο που κατέχει η Barclays.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι όμως ότι καταγράφεται άνοδος ενώ έχει προηγηθεί μείωση του μετοχικού κεφαλαίου από 212 εκατ. στα 8,5 εκατ. ευρώ, με ανάλογη μείωση της ονομαστικής αξίας από 1,04 ευρώ σε 0,04 ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή ο Ελλάκτωρ ακολούθησε το μοντέλο Πειραιώς, απομείωσε το μετοχικό κεφάλαιο για να συμψηφίσει ζημίες, με τη στρατηγική αυτή να έχει ουσιαστικά ως στόχο να υποστηρίξει κυρίως τη Reggeborgh, η οποία θα ελέγχει ποσοστό περίπου 30% με 32%.
Εν τω μεταξύ το ομόλογο των 670 εκατ ευρώ λήξης 15 Δεκεμβρίου 2021 έχει σταθεροποιηθεί στις 96,3 μονάδες βάσης με απόδοση 7,75%.
Όπως έχει αναλυθεί θα αξιολογηθεί το ομόλογο αυτό όταν και όποτε φθάσει στις 102 μονάδες βάσης.

Η Greenhill των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου θα ενημερώσει όταν πρέπει για τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου

Η Greenhill των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, που ελέγχει το 25,6% του Ελλάκτωρ, θα ενημερώσει όταν πρέπει για τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου.
Η πλευρά των εφοπλιστών ανέμενε από τη νέα διοίκηση Ευθύμη Μπουλούτα του Ελλάκτωρ, ότι στο νέο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετείχε με κάποιες θέσεις ως ένας εκ των βασικών μετόχων του ομίλου.
Ωστόσο αυτό δεν έγινε, εξέλιξη που έχει προκαλέσει δυσφορία.
Οι αποφάσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα παρθούν προσεχώς και με βάση το ποσοστό που κατέχει η Greenhill θα πρέπει να επενδύσει περίπου 31 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης