Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται σημαντική ανατρεπτική εξέλιξη στις τιτλοποιήσεις 50 δισ NPEs των τραπεζών που θα μεταμορφώσει τους ισολογισμούς

Έρχεται σημαντική ανατρεπτική εξέλιξη στις τιτλοποιήσεις 50 δισ NPEs των τραπεζών που θα μεταμορφώσει τους ισολογισμούς
Aυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη φάση της αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού των ελληνικών τραπεζών και θα είναι μια περίοδος ανάκαμψης και βελτίωσης των εσόδων από τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων και όχι NPEs
Σχετικά Άρθρα

Μια ανατρεπτική εξέλιξη η οποία μπορεί να αλλάξει ριζικά τα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών έρχεται στο βάθος του ορίζοντα.
Ωστόσο για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς, καθώς σε αυτή την χρονική συγκυρία… αυτό που περιγράφουμε δεν επιτρέπεται.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν περίπου 50 δισεκ. NPEs με τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.
Οι βασικοί λόγοι που τιτλοποιούνται τα προβληματικά δάνεια με κρατική εγγύηση είναι δύο

1)Οι τράπεζες μέσω του Ηρακλή και τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις ουσιαστικά πραγματοποιούν μια έμμεση ανακεφαλαιοποίηση ενώ διενεργώντας πρόσθετες προβλέψεις εξυγιαίνουν τον ισολογισμό τους.
Οι πρόσθετες προβλέψεις πλήττουν τα κεφάλαια αλλά με τον μηχανισμό των τιτλοποιήσεων και της έκδοσης κύριων υψηλής εξασφάλισης senior bond και μεσαίας εξασφάλισης ομόλογα mezzanine bond oυσιαστικά απορροφάται μέρος της ζημίας.
Έχει εκτιμηθεί ότι χωρίς κρατική εγγύηση οι τράπεζες θα έπρεπε να έχουν διενεργήσει πρόσθετες προβλέψεις 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ.

2)Οι τιτλοποιήσεις NPEs πραγματοποιούνται και για ένα άλλο λόγο, μεταβιβάζονται έναντι σχετικά ασήμαντων αποτιμήσεων χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων δισεκ. ευρώ γιατί οι εταιρίες διαχείρισης δεν έχουν κανένα νομικό περιορισμό.
Μια τράπεζα π.χ. εάν εκπλειστηριάσει ένα ακίνητο πρώτης κατοικίας θα βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής προβολής.
Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs επειδή δεν έχουν νομικούς περιορισμούς, βαφτίζονται κοράκια… και μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε ώστε να επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους τους.

Όλα αυτά περιγράφουν γιατί τιτλοποιούνται τα προβληματικά δάνεια και το κυριότερο γιατί δίδονται πάμφθηνα… σχεδόν τσάμπα στα funds.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Με βάση πληροφορίες, οι τράπεζες αλλά και οι εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων βρίσκονται σε μια διαπραγμάτευση, ώστε στο μέλλον να συμβεί κάτι σημαντικό, που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις εταιρίες διαχείρισης.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Υποθέτουμε ότι τιτλοποιείται ένα χαρτοφυλάκιο NPEs περίπου 5 δισεκ. ευρώ και στην πορεία μετά από 2-3 χρόνια το χαρτοφυλάκιο αυτό από προβληματικό έχει μετατραπεί ως εξής 2 δισεκ. έχουν μετατραπεί σε ενήμερα δάνεια και 3 δισεκ. συνεχίζουν να είναι προβληματικά.
Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι η εταιρία διαχείρισης να διενεργήσει τιτλοποίηση ενήμερων δανείων 2 δισεκ. και να το αγοράσει η τράπεζα που πραγματοποίησε την αρχική τιτλοποίηση.
Ως παράδειγμα αναφέρουμε π.χ. η Alpha bank να μπορεί να αγοράσει πίσω μέρος των NPEs αλλά ως ενήμερο δανειακό χαρτοφυλάκιο.
Μια τέτοια εξέλιξη εάν γενικευτεί σε όλες τις τράπεζες θα μπορούσε από τα 50 δισεκ. NPEs τα 15 με 18 δισεκ. δάνεια να μετατραπούν σε ενήμερα.
Αυτό θα σημάνει δύο πράγματα

Α)Οι τράπεζες θα πάρουν πίσω μέρος των προβληματικών τους δανείων αλλά ως ενήμερα δάνεια αυξάνοντας δανειακό χαρτοφυλάκιο και ισολογισμό.

Β)Οι εταιρίες διαχείρισης αντί να περιμένουν 10 χρόνια για να αποσβέσουν την επένδυση τους αυτό θα συμβεί π.χ. στο παράδειγμα μας σε 3 χρόνια.

Οπότε και η τράπεζα που τιτλοποίησε προβληματικά δάνεια θα βρεθεί να αυξάνει τα ενήμερα δάνεια και ταυτόχρονα να βελτιώνει την κερδοφορία και οι εταιρίες διαχείρισης να επιτυγχάνουν τους οικονομικούς στόχους τους.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ενήμερα δάνεια τους κατά 15 με 18 δισεκ. εξέλιξη άκρως σημαντική κυρίως γιατί αμέσως θα προσθέσουν στους ισολογισμούς τους έσοδα εκ τόκων.
Βέβαια θα πληρώσουν για να πάρουν τιτλτοποιήσεις ενήμερων δανείων αλλά θα είναι σαν να αγοράζουν μια ακόμη μικρή τράπεζα π.χ. των 4-5 δισεκ. ενεργητικό.

Αυτό που περιγράφουμε στην ανάλυση αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη φάση της αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού των ελληνικών τραπεζών και θα είναι μια περίοδος ανάκαμψης και βελτίωσης των εσόδων από τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων και όχι NPEs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης