Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Η συμφωνία που έρχεται θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα από ότι είχε εκτιμηθεί» - Στα 10 δισ και με έντοκα η χρηματοδότηση

«Η συμφωνία που έρχεται θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα από ότι είχε εκτιμηθεί» - Στα 10 δισ και με έντοκα η χρηματοδότηση
Η συμφωνία υπάρχει είναι δεδομένη, οι μεγάλες δυσκολίες ξεκινούν μετά στην εφαρμογή των μέτρων και βεβαίως της τρίτης δανειακής σύμβασης....
«Η συμφωνία που έρχεται πλέον με βεβαιότητα ίσως είναι λίγο καλύτερη για την Ελλάδα από ότι είχε εκτιμηθεί, υπάρχει φως στο τούνελ» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας σε συνομιλία που είχε μετά τα μεσάνυκτα με το www.bankingnews.gr, τονίζοντας ότι πλέον η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίζεται σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης.
Η συμφωνία θα είναι καλή και το ενδιαφέρον είναι ότι θα είναι καλή για την Ελλάδα τόνισε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Παρ΄ ότι απέφυγε να διευκρινίσει τι εννοεί αν δηλαδή το λίγο καλύτερα αφορά μέτρα ή χρηματοδότηση ή και τα δύο αλλά αυτό που πλέον είναι βέβαιο, είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Είναι προφανές ότι μετά την συνάντηση χθες 21 Μαΐου του έλληνα πρωθυπουργού Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Hollande διαπιστώθηκε ότι «μπορεί η Ελλάδα να τα βρει με την ΕΕ».
Ο Τσίπρας ζήτησε εντός 10 ημερών να έχει υπάρξει συμφωνία ενώ σήμερα 22 Μαΐου συναντάται με τον Juncker τον πρόεδρο της Κομισιόν για να δρομολογήσουν είτε έκτακτο Eurogroup την άλλη εβδομάδα ή να δρομολογήσουν το πλαίσιο της συμφωνίας.  
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι Ελλάδα και ΕΕ συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία συμφωνία αλλά αυτό δεν είναι 100% βέβαιο.
Από τις επαφές της Συνόδου Κορυφής έως την σχεδιαζόμενη 4μερή στις 28 Μαίου με Τσίπρα,  Draghi ΕΚΤ, Juncker EE, Dijsselbloem Eurogroup καθώς και τα σενάρια για έκτακτο Eurogroup αποδεικνύεται ότι οι διεργασίες κορυφώνονται.
Η συμφωνία είναι δεδομένη.
Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα υπάρξει συμφωνία αλλά
1)Τι είδους συμφωνία;
2)Ποια μέτρα θα ληφθούν
3)Ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης;
Το είδος της συμφωνίας θα καθοριστεί από τις πολιτικές παραμέτρους.
Η παράταση για τρίτη φορά της δεύτερη δανειακής σύμβασης είναι ίσως η πιο λογική εξέλιξη αλλά όχι και δεδομένη.
Η πρώτη παράταση ήταν δίμηνη έως τέλη Φεβρουαρίου του 2015, η δεύτερη παράταση λήγει τέλη Ιουνίου του 2015 και η τρίτη παράταση θα μπορούσε να είναι 3μηνη ή 4μηνη δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου.
Ορισμένες πλευρές προκρίνουν την θέση ότι πρέπει να υπάρξει μια ενδιάμεση συμφωνία όπου οι Ελλάδα θα περάσει από την βουλή όλα τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα εξεταστεί και το μείζον ζήτημα της νέας χρηματοδότησης καθώς και του χρέους.
Με δεδομένο ότι σε αυτή την φάση, δεν μπορεί να εξεταστεί νέα χρηματοδότηση και δεν μπορεί να εξεταστεί το χρέος, το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να λάβει από 5,2 έως 6,4 δισεκ. νέα μέτρα και έναντι αυτών να λάβει 7,2 δισεκ. της τελευταίας δόσης και 3 δισεκ. αύξηση από την ΕΚΤ των εντόκων γραμματίων.
Θα αυξηθούν τα ελληνικά έντοκα από 14,9 στα 18 δισεκ. ευρώ.
Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι στις 10 Ιουνίου ή μετά τις 10 Ιουνίου η ΕΚΤ θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση των εντόκων γραμματίων από 14,9 στα 18 δισεκ. δηλαδή αύξηση 3 δισεκ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση που θα δοθεί στην Ελλάδα, χωρίς να είσαι σαφές αν θα δοθούν και τα 1,2 δισεκ. του ΤΧΣ και τα 1,92 δισεκ. των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδος τον Ιούνιο όπου 5 με 19 Ιουνίου σε 4 δόσεις θα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισεκ. και βεβαίως τις μεγάλες υποχρεώσεις στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου ύψους 7 δισεκ. στην ΕΚΤ (λήγουν ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ).
Τα βασικά προβλήματα είναι
Α)Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η πολιτική φθορά που θα υπάρξει μετά βεβαιότητας στην κυβέρνηση
Β)Η νέα χρηματοδότηση που είναι 100% απαραίτητη για να χρηματοδοτηθεί προϋπολογισμός και υποχρεώσεις έως τα τέλη του 2015 αλλά και το 2016.
Η βασική ανησυχία της κυβέρνησης είναι ότι το ασφαλιστικό επικουρικές συντάξεις και εργασιακά προσλήψεις, απολύσεις, μειώσεις θα τεθούν εκ των πραγμάτων στο τραπέζι της νέας διαπραγμάτευσης και τότε η πολιτική φθορά της Ελληνικής κυβέρνησης θα είναι εντονότατη.
Τα δύσκολα θα έρθουν μετά την συμφωνία.
Η συμφωνία υπάρχει είναι δεδομένη, οι μεγάλες δυσκολίες ξεκινούν μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης