Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Petrofin Research: Οι ελληνικές τράπεζες κέρδισαν μερίδια αγοράς στην ποντοπόρο ναυτιλία, στα 14,6 δισ τα δάνεια, πρωτιά Eurobank

Petrofin Research: Οι ελληνικές τράπεζες κέρδισαν μερίδια αγοράς στην ποντοπόρο ναυτιλία, στα 14,6 δισ τα δάνεια, πρωτιά Eurobank
Επανήλθε η Eurobank στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών – Ανεβαίνει η Παγκρήτια
Κέρδισαν δάνεια και καταθέσεις στην ποντοπόρο ναυτιλία με ανταγωνιστικούς όρους δίχως να αυξάνουν το ρίσκο τους.
αντιμετωπίζοντας μάλιστα ιδιαίτερες συνθήκες στην ναυτιλιακή αγορά χρηματοδότησης.
Η ετήσια εξειδικευμένη έρευνα της Petrofin Research (2023) για την τραπεζική χρηματοδότηση ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς αναπτύχθηκαν 12,25% πέρυσι, έχοντας τέσσερις ελληνικές τράπεζες μέσα στην πρώτη πεντάδα.
Η επικράτηση, όμως, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Eθνική), όπως επισημαίνει η εξειδικευμένη έρευνα της Petrofin, δεν αφορά μόνο την αξία των δανειακών χαρτοφυλακίων, ύψους 14,6 δισ. δολαρίων –επί συνολικών δανείων 50,8 δισ. δολαρίων– αλλά κυρίως τις ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς που αντιμετώπισαν οι ελληνικές τράπεζες.

Εξαίρεση στον κανόνα οι ελληνικές τράπεζες

Συγκεκριμένα, το χαρακτηριστικό «κλειδί» της περσινής χρονιάς στη ναυτιλιακή τραπεζική χρηματοδότηση ήταν η αυξημένη δημοτικότητα των συμφωνιών πώλησης και επαναμίσθωσης πλοίων, καθώς και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για δανεισμό από funds.
Τέτοιοι πάροχοι (κεφαλαίων) θα προσφέρουν ανταγωνιστική τιμολόγηση, αλλά τις περισσότερες φορές ένα υψηλότερο λόγο δανείου προς αξία (Loan to value) και μεγαλύτερες σε διάρκεια λήξεις δανείων, όρους τους οποίους οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρίσκουν ελκυστικούς (σ.σ. οι τράπεζες χρηματοδοτούν το 50-60% του δανείου αγοράς πλοίων).
Ομολογουμένως, προσθέτει η Petrofin, επικράτησαν οι πωλήσεις και επαναμισθώσεις μεταξύ των δημόσιων εταιρειών και των μεγάλων πλοιοκτητών, οι οποίοι αναζητούσαν την ευκαιρία να απελευθερώσουν κεφάλαια όπου χρειαζόταν ή να χρηματοδοτήσουν νέες εξαγορές και νεόκτιστα πλοία χρησιμοποιώντας λιγότερα δικά τους κεφάλαια.
Ο εν λόγω ανταγωνισμός έγινε έντονος και στέρησε από τις ναυτιλιακές τράπεζες την ευκαιρία να κάνουν περισσότερες συναλλαγές.
“Εξαίρεση στον κανόνα ήταν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες κατάφεραν να αναπτυχθούν παρά τον ανταγωνισμό των Sale and lease backs” τονίζει η Petrofin εξαιτίας των μακροχρόνιων σχέσεων με τους Έλληνες πελάτες καθώς και των βοηθητικών υπηρεσιών μετά τα δάνεια.
Επιπλέον, καθώς βελτιώθηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και των τραπεζών, τα περιθώρια δανείων έγιναν πιο ανταγωνιστικά και οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν σημαντική αύξηση καταθέσεων από τις ναυτιλιακές.
Χωρίς να αυξήσουν τον δείκτη LTV στα δάνεια τους, οι ελληνικές τράπεζες αναπτύχθηκαν κατά 12,25% και να δείξουν το υψηλότερο επίπεδο δανείων στα τέλη του χρόνου, παρόλο που δεν είχε εκταμιευθεί το 60,8%των χρηματοδοτήσεων.
Επιπρόσθετα, μέσα στην περασμένη χρονιά οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρέθηκαν με τεράστια ρευστότητα, την οποία χρησιμοποίησαν για νέες παραγγελίες ή για να αποπληρώσουν παλαιά ακριβά δάνεια.
Παρά την αύξηση του όγκου των δανείων το 2023, οι τράπεζες πάντως δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκια λόγω προπληρωμών και αποσβέσεων.

Επανήλθε η Eurobank στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών – Ανεβαίνει η Παγκρήτια

Η Eurobank επανέκτησε την πρωτιά μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στις ναυτιλιακές χορηγήσεις με 4 δισ. δολάρια, καθώς βρέθηκε στην δεύτερη θέση μετά την UBS (Credit Suisse) με 5,1 δισ. δολάρια.
Στην τρίτη θέση η Τράπεζα Πειραιώς με 3,7 δισ. δολάρια, στην τέταρτη η Alpha bank με 3,6 δισ. δολάρια και στην πέμπτη η Εθνική Τράπεζα με 3,3 δισ. δολάρια.
Στην κατάταξη ακολουθούν τρείς ξένες τράπεζες, η Citigroup με 3,3 δισ., η ING με 3,2 δισ. και η BNP Paribas με 2,5 δισ. δολάρια.
Ανάμεσα στις 32 μεγαλύτερες τράπεζες στις χορηγήσεις βρέθηκαν επίσης η Aegean Baltic Bank με 414 εκατ. ευρώ, η κυπριακή Τράπεζα Κύπρου με 320 εκατ. ευρώ, η επίσης κυπριακή Ελληνική Τράπεζα με 220 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτη είναι η είσοδος της Παγκρήτιας Τράπεζας με 74 εκατ. ευρώ, η οποία μέσα στη φετινή χρονιά συνεχίζει την ανάπτυξη.
δσδσαδσαφα.JPG
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης