Τελευταία Νέα
Speculator

Τα παράδοξα των Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητα στο Χρηματιστήριο - Φοροαποφυγή με την άδεια του νόμου

Τα παράδοξα των Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητα στο Χρηματιστήριο - Φοροαποφυγή με την άδεια του νόμου
Η βούληση του νομοθέτηση που καταλήγει φορολογικός παράδεισος των μεγαλομετόχων
Σχετικά Άρθρα
Σε φαρσοκωμωδία (όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα) τείνει να εξελιχθεί η παρουσία των ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελώντας ουσιαστικά σκάνδαλο αποφυγής φορολογίας καθώς δεν εκπληρώνεται ο βασικός στόχος του νομοθέτη να υπάρχουν δημόσιες εταιρίες που επενδύουν σε ακίνητα απολαμβάνοντας ιδιαίτερα χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης.
Πλέον έχουμε το φαινόμενο η συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΕΑΠ που διαπραγματεύονται στο ΧΑ να έχουν ανύπαρκτο ή χαμηλό free float παραβιάζοντας άμεσα και έμμεσα τη λογική του νομοθέτη που έθεσε ως προϋπόθεση για την παροχή και διατήρηση της άδειας ΑΕΕΑΠ την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και μάλιστα εντός συντόμου διαστήματος που και αυτό έγινε στην πορεία λάστιχο άλλες φορές με το πρόσχημα του κορονοϊού και άλλες χωρίς κανένα πρόσχημα και φτάσαμε να εισάγονται εταιρίες πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή τους.

Φορολογικός παράδεισος μεγαλομετόχων

Πλέον το κίνητρο της χαμηλής φορολόγησης που δόθηκε για να προάγει το συλλογικό θεσμό επενδύσεων σε ακίνητα και όχι για να καρπώνονται τα οφέλη του ιδιαίτερα χαμηλού φορολογικού συντελεστή οι μεγαλομέτοχοί τους έχει πλήρως ευτελιστεί.
Και αυτό διότι οι μεγαλομέτοχοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν περάσει την ακίνητη περιουσία τους , κατά βάση τις επιχειρήσεις τους στις ΑΕΕΑΠ που με τον τρόπο αυτό λειτουργούν ως ένας φορολογικός παράδεισος με την βούλα του νομοθέτη.
Αν κάποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις πέντε εισηγμένες ΑΕΕΑΠ θα καταλήξει πλην της Premia ότι οι υπόλοιπες είτε έχουν εξασφαλίσει το φορολογικό παράδεισο των μετόχων τους, είτε δεν έχουν διασπορά και στοιχειωδώς αποδεκτή εμπορευσιμότητα, είτε εμπεριέχουν αυξημένο ρίσκο του ενός ενοικιαστή ή και της μίας δραστηριότητας όπως πχ οι ξενοδοχειακές μονάδες.
Ειδική περίπτωση αποτελεί η Prodea όπου οι βασικοί μέτοχοι έχουν ποσοστά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν οποιαδήποτε άλλη εταιρία εκτός Χρηματιστηρίου.
Παρά το γεγονός ότι έλαβαν προθεσμία για να αυξήσουν τη διασπορά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ουδέν έπραξαν και η προθεσμία παρήλθε.
Πέραν όμως των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ τα όσα βλέπουμε και για τις εκτός ΧΑ πλην ίσως εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα αποτυπώνουν τη δημιουργία φορολογικού παραδείσου για μεγάλους ομίλους που μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ΑΕΕΑΠ και στη συνέχεια τις εισάγουν στο Χρηματιστήριο.
Τόσο απλά τόσο ελληνικά ….

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης