Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Εάν και το 2017 ξεπεράσουμε τους στόχους, θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας

Βίτσας: Εάν και το 2017 ξεπεράσουμε τους στόχους, θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας
Αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να κλείσει η β’ αξιολόγηση υποστήριξε ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Άμυνας
Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει και το 2017 την πολιτική των παρεμβάσεων στήριξης της κοινωνίας σε περίπτωση που υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος, όπως συνέβη και φέτος, διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βίτσας όχι μόνο υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να μοιράσει το υπερβάλλον του στόχου του προγράμματος στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, αλλά είπε πως η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί.
«Έχουμε μια επιπλέον σύνταξη, του 2016, σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ανθρώπους και επίσης, το 2017 σε μια σειρά από νησιά, που δέχονται την προσφυγική κρίση, ο ΦΠΑ θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα.
Η στάση ορισμένων κομμάτων ενισχύει την άποψη ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιπολίτευση, έχουμε μια διαδικασία «λόγια να λέμε».
Αν έχουμε το προσφυγικό και το 2018 αυτό το πράγμα θα εξεταστεί εκ νέου και νομίζω ότι θα συνεχιστεί.
Αν το προσφυγικό συνεχιστεί, που κατά την άποψή μου δυστυχώς θα συνεχιστεί, τον Νοέμβρη ή τον Δεκέμβρη του 2017 θα το επεκτείνουμε και το 2018.
Στην επιστολή Τσακαλώτου αναφέρεται και το πώς θα χρησιμοποιηθεί η υπεραπόδοση του πλεονάσματος που το 2017 θα είναι 1,75% και αναφέρονται οι τομείς και μέσα σε αυτούς τους τομείς υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.
Δεν είναι πρόβλεψη, για εμένα είναι σιγουριά» είπε ο κ.Βίτσας.
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση θα επανέλθει τον Απρίλιο του 2017, όταν θα είναι κατοχυρωμένο το πλεόνασμα πάνω από 0,5% για το 2016 και «θα συζητήσουμε ξανά και θα πάρουμε ξανά κάποια μέτρα “δότη“ και όχι “κόφτη“».
«Το επιπλέον πλεόνασμα, πέρα από αυτό που πρέπει να πάει στο χρέος, θα δοθεί και σε κάποιους κοινωνικούς τομείς, όπως ανέφερε και στην επιστολή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.    
Δεν μιλάω για του χρόνου τέτοια εποχή αλλά για τον Απρίλη του 2017, όταν θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα του πλεονάσματος.
Εμείς έχουμε ως υποχρέωση το 0,5% και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πάνω, άλλωστε το δείχνουν και τα στοιχεία.
Δεν τίθεται θέμα να το εγκρίνουν οι θεσμοί, γιατί είναι μέσα στη συμφωνία.
Ένα κομμάτι θα πάει στο χρέος, ένα κομμάτι θα είναι αποθεματικό και ένα κομμάτι θα μπορεί η κυβέρνηση να το κάνει κοινωνικές παροχές.  
Αυτό που κάναμε τώρα προήλθε από την υπεραπόδοση των εσόδων.
Αν αυτό δεν το κάναμε, τότε θα ερχόμασταν να το κάνουμε τον Απρίλιο του 2017.
Τώρα δώσαμε ένα κομμάτι και ένα άλλο κομμάτι θα το δώσουμε τον Απρίλιο, πιθανά σε άλλους τομείς ή στον ίδιο τομέα.
Τον Δεκέμβριο του 2017, αν έχουμε ξεπεράσει το 1,75%, σας θυμίζω ότι ο προϋπολογισμός μιλάει για 2,1% πλεόνασμα, τότε θα υπάρχουν νέας παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ.Βίτσας, τονίζοντας ότι η β’ αξιολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης έχει κλείσει «με την έννοια ότι ο προϋπολογισμός του 2018, χωρίς νέα μέτρα, έχει ολοκληρωθεί».
Ο κ.Βίτσας εκτίμησε πως η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου, ενώ απάντησε αρνητικά στο εάν οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν «όπλο» για την κυβέρνηση.
«Αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να κλείσει το ζήτημα των δόσεων Ιουνίου και Ιουλίου του 2017 και να πάμε στην τρίτη αξιολόγηση, ώσπου να φθάσουμε στην πέμπτη αξιολόγηση, όπου το καλοκαίρι του 2018 θα μπορέσει να ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα βγαίνει από τη διαδικασία των μνημονίων.
Αν βγει η Ελλάδα από την διαδικασία των μνημονίων, δεν θα είναι, βέβαια, όλα καλά και άριστα.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να προχωράει η ανασυγκρότηση του Δημοσίου, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα πρέπει να βλέπουμε τις διαδικασίες της αναδιανομής της ανάπτυξης.
Γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν πας πουθενά.
Αυτό σου δίνει μια σιγουριά να κάνεις δύο πράγματα, το ένα να δυναμώνεις την κοινωνική συνοχή, να ανεβάζεις τη συμμετοχή σου και τη δυναμική σου μέσα σε ό,τι  γίνεται στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και το δεύτερο είναι να χτίζεις ένα νέου τύπου κοινωνικό κράτος που θα είναι ανακουφιστικό και αντίθετο σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί τιμωρητικός νεοφιλελευθερισμός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης