Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης για Συμφωνία των Πρεσπών: Ορθώς δεν ψηφίστηκαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα

Μαρινάκης για Συμφωνία των Πρεσπών: Ορθώς δεν ψηφίστηκαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως δικαιώνεται η συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού για καθυστέρηση στην ψήφιση των μνημονίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σχετικά Άρθρα
Της επιλογής της κυβέρνησης να καθυστερήσει την ψήφιση των μνημονίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπεραμύνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτή τη Συμφωνία: η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά, η αλήθεια είναι. Είχε να ψηφίσει στη Βουλή και έχει να ψηφίσει στη Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε και έχει να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται, λοιπόν, η συνειδητή επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μην βιαστούμε για την ψήφιση αυτών των μνημονίων. Σκεφτείτε να φτάναμε στο σημείο η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναγνώριζε ούτε το πρώτο σημείο, ουσιαστικά, της Συμφωνίας, που είναι το πώς λέγεται η χώρα της -δεν αποδέχεται ούτε αυτό- και εμείς να είχαμε φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Πόσο καλύτερο θα ήταν αυτό για τη χώρα μας;», υπογράμμισε μιλώντας στον Ant1. Και προσέθεσε: «Κι έχουμε μια αντιπολίτευση -είναι φοβερό αυτό το οποίο συμβαίνει- που λέει, τη στιγμή που η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας λέει τη χώρα της Μακεδονία, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι: Ψηφίστε και τα μνημόνια στην Ελλάδα! Δεν το καταλαβαίνω αυτό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα περιμένει να διατυπώσει τις επίσημες θέσεις της, η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία και πως η ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία εξαρτάται από αυτή τη συμμόρφωση «αλλά δεν είμαστε εκεί αυτή τη στιγμή».
«Εμείς επισπεύδοντες και, ειδικά, σε κάτι που από την αρχή είχαμε εκφράσει την αντίρρησή μας, δεν θα γίνουμε», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Τα θαλάσσια πάρκα

Όσον αφορά τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων και τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για μια περιβαλλοντικής φύσεως συζήτηση, που προφανώς θα προχωρήσει με βάση τις προβλεπόμενες ενέργειες.
«Είναι κάτι που είναι αποφασισμένο από την ελληνική πλευρά, έχει τεθεί ευπροσώπως και ξεκάθαρα και δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων ή των συζητήσεων», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ για το ενδεχόμενο να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σημείωσε πως πρέπει και τα δύο μέρη, ρητώς και με λεπτομέρεια σημείων στίξης, να συμφωνήσουν στην ατζέντα, που για εμάς υπό συζήτηση είναι μόνο η μία και μοναδική διαφορά, ο καθορισμός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
«Άρα δεν μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που είναι a priori δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η ελληνική πλευρά να μπει στο τραπέζι οποιαδήποτε άλλο θέμα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αυτός είναι ο στόχος. Έχουμε ακόμη απόσταση να διανύσουμε, αλλά η ίδια η διαδικασία και η διατήρηση αυτού του κλίματος έχουν ήδη δείξει απτά αποτελέσματα. Πρέπει να τα κρατήσουμε αυτά, να τα συντηρήσουμε, μένοντας πιστοί σε όσα καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας πρεσβεύουμε ως κράτος», προσέθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης