Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική στροφή προς τα Δεξιά στην Ολλανδία: Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Wilders

Ιστορική στροφή προς τα Δεξιά στην Ολλανδία: Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Wilders
Ποιός είναι το φαβορί για να αναλάβει την πρωθυπουργία του νέου δεξιού συνασπισμού
Ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Geert Wilders ανακοίνωσε κι επίσημα ότι έφτασε σε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας, ωστόσο, δεν θα ηγείται ο ίδιος ως πρωθυπουργός.
«Έχουμε συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών» τόνισε σχετικά ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας, έξι μήνες μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.
Εφόσον δεν προκύψει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, τα κόμματα που θα απαρτίζουν τον νέο συναπισμό είναι το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Wilders, το φιλοαγροτικό BBB, το φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Mark Rutte και το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς NSC.
Παρόλα αυτά, δεν είναι προς το παρόν σαφές ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία διαδεχόμενος τον Rutte, ο οποίος είναι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Jens Stoltenebrg ως νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ως προς την επιλογή του προσώπου, o Wilders ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις για έναν κατάλληλο υποψήφιο πρωθυπουργό θα «ξεκινήσουν αργότερα».
Εντούτοις, ακόυγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού Παιδείας και Εσωτερικών Ronald Plasterk, ο οποίος διαδραμάτισε και ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις.

ronald-plasterk-s-plasterk-pvda-f.webp
Ο πρώην υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών Ronald Plasterk

Τέκνο σκληρής διαπραγμάτευσης η νέα κυβέρνηση

Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων ηγετών των κομμάτων ήρθε αργότερα από το αναμενόμενο, καταδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα προς διαπραγμάτευση εντός της συμμαχίας.
Μάλιστα, η αρχηγός του VVD, Dilan Yeşilgöz, εμφανίστηκε να τοποθετείται με τη ... μπάλα χαμηλά, καθώς μίλησε για «σημαντικά πρώτα βήματα» που είχαν γίνει και προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι η αναζήτηση εσωκομματικής συναίνεσης -το επόμενο βήμα πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας- πιθανότατα θα διαρκούσε «πολύ».
«Μπορεί να αργήσει», επισήμανε με νόημα.
«Είναι η ιστορία μιας διαπραγμάτευσης, κατά την οποία κάθε φάση διαρκεί μια ώρα περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε», ήταν η σκληρή απάντηση του αρχηγού του NSC, Pieter Omtzigt, σε μια ερώτηση σχετικά με το ποια ήταν η αιτία της καθυστέρησης.
Τα κόμματα θα πρέπει τώρα να συζητήσουν τη συμφωνία με τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους που θα δώσουν και την τελική έγκριση.
Τον Μάρτιο είχαν συμφωνήσει να σχηματίσουν μια εν μέρει τεχνοκρατική κυβέρνηση, με το 50% των υπουργών της να είναι πολιτικοί και το υπόλοιπο 50% να προέρχονται εκτός της πολιτικής.

Προάγγελος δεξιάς στροφής στην Ευρώπη η νίκη του Wilders

Πάντως, για τις Βρυξέλλες η νίκη του Wilders δίνει μια πρόγευση για το τι μπορεί να ακολουθήσει στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.
Η ένταξη ενός καθαρά εθνικού κόμματος στην ολλανδική κυβέρνηση -και μάλιστα με ηγεμονικούς όρους- αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για τους αξιωματούχους της ΕΕ, δεδομένων των ευρωσκεπτικιστικών, αντιμεταναστευτικών θέσεων του «Κόμματος της Ελευθερίας».
«Εάν τα καταφέρουμε, τότε αυτή μπορεί να θεωρηθεί μια ιστορική μέρα», υποστήριξε ο Wilders στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό NOS το πρωί της Τετάρτης 15/5 πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας.
«Το να είσαι το μεγαλύτερο κόμμα σε ένα υπουργικό συμβούλιο, αυτό είναι κάτι που μπορείς μόνο να ονειρευτείς ως ηγέτης ενός κόμματος και είναι καλό για τους ψηφοφόρους μας», σημείωσε.
Καθώς οι άλλοι τρεις ηγέτες κομμάτων φαίνεται να επιλέγουν, επίσης, να παραμείνουν στο κοινοβούλιο αντί να υπηρετήσουν ως υπουργοί, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά στο τραπέζι σχετικά με το ποιος θα μπορούσε συγκροτήσει το επόμενο ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης