Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Τροχάδην» από την κυβέρνηση για τις εκκρεμείς φορολογικές διατάξεις - Στον αέρα το τέλος στον ΟΠΑΠ

«Τροχάδην» από την κυβέρνηση για τις εκκρεμείς φορολογικές διατάξεις - Στον αέρα το τέλος στον ΟΠΑΠ
Το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού κενού θα αποκρυσταλλωθεί στον δεύτερο κύκλο διαπραγμάτευσης
Όλο το φορολογικό «πακέτο», από τα επικείμενα νομοσχέδια μέχρι τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, βρέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη ξεκίνησε από τις μνημονιακές διατάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως είναι η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα νομοσχέδια για το πλαστικό και το «μαύρο» χρήμα ακόμη και για το τέλος των 5 λεπτών που επιβλήθηκε σε κάθε στήλη παιγνιδιού του ΟΠΑΠ.
Με το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση αντικατέστησε τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, και καλείται τώρα στις διαβουλεύσεις για το δημοσιονομικό «κενό» που θα ξεκινήσουν σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια να ενημερώσει για την τρίμηνη παράταση που δόθηκε με τη χθεσινή υπουργική απόφαση.
Βάσει αυτής, ο ΟΠΑΠ έχει περιθώριο ως τις 20 Απριλίου του 2016 προκειμένου να αποδώσει στο Δημόσιο τις εισπράξεις από το συγκεκριμένο τέλος.
Το θέμα είχε περιέλθει σε αδιέξοδο αφού σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού η επιβολή του ήταν τεχνικά δύσκολη.
Τούτο είχε ως αποτέλεσμα το τέλος να μην έχει ακόμη εισπραχθεί από τον ΟΠΑΠ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου σε ισχύ.
Έτσι, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών και εξεύρεση λύσης, αποφασίστηκε ο φόρος να αποδίδεται ανά τρεις μήνες.
Βέβαια τον πρώτο λόγο για την τύχη του μέτρου και την πιθανή απόσυρσή του έχουν οι επικεφαλής του «κουαρτέτου», οι οποίοι μπορεί ακόμη να μην έχουν βγάλει εισιτήριο επιστροφής για τη χώρα μας, εντούτοις από τις τηλεδιασκέψεις με το οικονομικό επιτελείο ζητούν και έχουν αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο όλων των προαπαιτούμενων.
Σε αυτό πλαίσιο στη χθεσινή σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ενημέρωσε για τις προτάσεις των θεσμών επί του νομοσχεδίου για το αδήλωτο χρήμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των «μαύρων» καταθέσεων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη Δικαιοσύνη αλλά και να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.
Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.
Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου. Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από «το στρώμα» στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο.
Η ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης αποτελεί για το υπουργείο το «σκαλοπάτι» για το Περιουσιολόγιο, στο οποίο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Με τα δύο αυτά νομοσχέδια η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «αποκρούσει» τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές, με τους μεν Ευρωπαίους να τα υπολογίζουν σε περίπου 6 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2018, το δε ΔΝΤ να κάνει λόγο για παρεμβάσεις ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ.
Το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού κενού θα αποκρυσταλλωθεί στον δεύτερο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής, μαζί με άλλες παραμέτρους που θα ληφθούν υπόψη, όπως οι αποφάσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Άλλα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ ήταν σχετικά με τη φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τις ρυθμίσεις που εκκρεμούν από τον νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και τις προθεσμίες για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε πολλές μηνιαίες δόσεις μέχρι και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια».
Όσοι δηλαδή εργάζονται περιστασιακά ή είναι άνεργοι και κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.
 
Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης