Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 8 παρεμβάσεις για επιτάχυνση των έργων - Τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών

Νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 8 παρεμβάσεις για επιτάχυνση των έργων -  Τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών
Ποιες είναι οι βασικότερες αλλαγές που φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις
Ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων με ταυτόχρονη ενεργοποίηση μηχανισμού καταγραφής και παρακολούθησης των έργων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νέο πλαίσιο διαχείρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ειδικότερα οι βασικότερες αλλαγές που φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις είναι:

1.Πλήρης έλεγχος για το σύνολο των δημοσίων έργων μέσω ειδικού μηχανισμού
2.Ταχύτερες διαδικασίες ένταξης στο νέο πρόγραμμα των νέων έργων
3.Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων,εθνικών και κοινοτικών.
4. Ταχύτερη χρηματοδότηση με ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών.
5.Ειδική εποπτεία έργων που αφορούν την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
6. Διαχωρισμό των έργων με εθνική χρηματοδότηση και εκείνων που συγχρηματοδοτούνται με την αρωγή ευρωπαϊκών φορέων.
7. Διαχείριση κόστους συντήρησης των έργων που έχουν δοθεί σε χρήση
8.Ανάλυση του κόστους που θα αναλάβει το Δημόσιο για τη συμμετοχή του σε κάθε σχεδιαζόμενο ΣΔΙΤ.

Ελεγκτικοί μηχανισμοί

Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχωρά στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο να υπάρχει άμεση, πλήρης και καθαρή εικόνα για τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί και για το στάδιο υλοποίησης τους καθώς και για προγράμματα που έχουν παγώσει.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο εκσυγχρονισμός του ΠΔΕ ήταν επιβεβλημένος για την αποτελεσματική διοχέτευση του σε έργα και την ενίσχυση της οικονομίας καθώς υπάρχουν παλιές και διάσπαρτες διατάξεις για τις δημόσιες επενδύσεις που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω κάποιες από τη δεκαετία του 1950.

Επιτάχυνση υλοποίησης

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα επιταχύνουν την υλοποίηση δημοσίων έργων και επενδύσεων κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας ενώ η αναβαθμισμένη παρακολούθηση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια της χρήσης των πόρων του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι για το 2024 προβλέπεται ότι η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ συμπεριλαμβανομένων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθει σε12,167 δις. ευρώ, ποσό ίσιο με το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας και εκτιμάται ότι περισσότερο από το 65% της ανάπτυξης θα έρθει μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Πόροι 6,5 δισ

Οι πόροι κατανέμονται σε 6,5 δις. ευρώ για έργα συγχρηματοδοτούμενα, σε 2,050 δις. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και σε 3,617 δις ευρώ για έργα και δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με εθνικούς πόρους χρηματοδοτούνται δράσεις που δεν είναι επιλέξιμες σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και σημαντικό μέρος αυτών αποτελούν οι δαπάνες της κρατικής αρωγής, οι οποίες στοχεύουν στην ταχεία ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή των τοπικών οικονομιών που πλήττονται από καταστροφές, συνεπεία ακραίων κλιματικών ή άλλων γεγονότων και για τις οποίες προβλέπονται πιστώσεις 600 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια κινούνται πλησίον ή άνω του 5% του ΑΕΠ και θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια με καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των επενδυτικών δαπανών από το 2021 και μετά να διαδραματίζει το Ταμείο Ανάκαμψης με πόρους που ενισχύουν όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης