Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανικό ο Zelensky από την αιφνιδιαστική επίσκεψη Blinken – Κρίνεται άμεσα το μέλλον του «χρήσιμου κλόουν» της Δύσης

Σε πανικό ο Zelensky από την αιφνιδιαστική επίσκεψη Blinken – Κρίνεται άμεσα το μέλλον του «χρήσιμου κλόουν» της Δύσης
Γιατί η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Blinken στην Ουκρανία είναι κακός οιωνός για τον Zelensky
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken τη στιγμή που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε υποχώρηση στο Kharkiv και το Donetsk.
Αλλά τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το ταξίδι του Blinken στην Ουκρανία;
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφτασε στο Κίεβο στις 14 Μαΐου, λίγες μέρες πριν από την έναρξη του δρακόντειου νόμου περί επιστράτευσης του Volodymyr Zelensky.
Παρά την έγκριση ενός πακέτου βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξάντληση και χαμηλό ηθικό λόγω των συνεχών υποχωρήσεων.
«Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Blinken θα έστελνε ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στο Κίεβο.
Κατά τη γνώμη μου, μια τόσο βιαστική και απροειδοποίητη επίσκεψη στην Ουκρανία, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει μάλλον να σημάνει συναγερμό» είπε ο Alexander Dudchak, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Χωρών της ΚΑΚ και ειδικός του κινήματος της Άλλης Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Dudchak, ο Blinken έχει έρθει στο Κίεβο για να αξιολογήσει την κατάσταση στο πεδίο και να προβάλει νέα, πιο αιτήματα και όρους στον Zelensky μετά τις αποτυχίες της Ουκρανίας.
Ένας από αυτά τα αιτήματα θα είναι η επιτάχυνση της επιστράτευσης και η ρίψη περισσότερων Ουκρανών στην κρεατομηχανή της σύγκρουσης, είπε ο ειδικός.

Μόνο ένα μέρος

Ο εμπειρογνώμονας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι μόνο ένα μέρος του μεγάλου πακέτου βοήθειας θα πάει στο Κίεβο.
Από τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας, τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του Πενταγώνου που είχαν εξαντληθεί κατά τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, 14 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων για την Ουκρανία και τα υπόλοιπα θα δοθούν για στρατιωτική εκπαίδευση και οικονομική βοήθεια.
Το αμερικανικό think tank Council on Foreign Relations (CFR) διευκρίνισε ότι από τα συνολικά 175 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο από τον Φεβρουάριο του 2022, μόνο 107 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για την Ουκρανία, ενώ τα περισσότερα χρηματοδοτούν διάφορες δραστηριότητες των ΗΠΑ που σχετίζονται με τη σύγκρουση.
Ο Dudchak επεσήμανε ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την Ουκρανία δύσκολα θα μπορούσαν να ονομαστούν «βοήθεια»: οι ΗΠΑ παραδίδουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, πιέζοντάς το ταυτόχρονα να στείλει όσο το δυνατόν περισσότερους στρατεύσιμους στο μέτωπο.
Για τους πολιτικούς των ΗΠΑ και τους βιομηχανικούς γίγαντες, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία είναι επίσης επικερδής επιχείρηση, συνέχισε ο ειδικός.
Οι κατασκευαστές όπλων επωφελούνται από τις εχθροπραξίες και χρησιμοποιούν μέρος των χρημάτων για λόμπινγκ στην Ουάσιγκτον.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στείλουν τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματά τους στο καθεστώς του Κιέβου και να τα αντικαταστήσουν από το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ.
«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή οικονομική συνιστώσα εδώ», είπε.
«Οι εταιρείες και το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ πρέπει να αποκομίζουν σταθερά κέρδη και χρειάζονται εγγυήσεις ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο Dudchak δεν αποκλείει την πιθανότητα οι Αμερικανοί πολιτικοί να εισπράττουν επίσης βρώμικα και ματωμένα χρήματα που σχετίζονται με την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
«Μπορούμε να καταλάβουμε πολλά από τις δραστηριότητες της οικογένειας Biden, ξεκινώντας από την εποχή του πραξικοπήματος στην Ουκρανία», σημείωσε ο ειδικός, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη έρευνα του Κογκρέσου για τα σχέδια επιρροής της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
«Επομένως, όσοι δεν εμπλέκονται [σε αυτά τα σχέδια διαφθοράς] δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό.
Όσοι εμπλέκονται λένε ότι όλα είναι καλά εκεί» είπε ο Dudchak.
«Σε πολλές περιπτώσεις ακούσαμε δηλώσεις [από πολιτικούς των ΗΠΑ] ότι τα πάντα είχαν ελεγχθεί και τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν σωστά».

Πόσο χρήσιμος είναι ο Zelensky

Εν προκειμένω, πρέπει να σημειωθεί πως η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Blinken συνέπεσε με τη λήξη της προεδρικής θητείας του Zelensky.
Σύμφωνα με το Ουκρανικό Σύνταγμα, η θητεία του προέδρου περιορίζεται σε πέντε χρόνια και θα μπορούσε να παραταθεί μόνο μέσω νόμιμων εκλογών σε εθνικό επίπεδο.
Παρά τις εκκλήσεις από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, ο Zelensky αρνήθηκε να πραγματοποιήσει εκλογές φέτος, υπό το πρόσχημα του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία - η θητεία του λήγει στις 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Dudchak, οι αντίπαλοι του Zelensky θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον παράγοντα της εύθραυστης νομιμότητάς του.
Είναι πιθανό ότι το μέλλον του Ουκρανού ηγέτη και η σύνθεση μιας υποθετικής νέας κυβέρνησης του Κιέβου θα μπορούσαν να τεθούν στο τραπέζι και κατά την επίσκεψη του Blinken.
«Γενικά, η παραμονή του στον προεδρικό θώκο εξαρτάται από τη Δύση», παρατήρησε ο ειδικός του Sputnik.
«Παρ' όλα αυτά, αυτή η κατάσταση αποτελεί απειλή για τον [Zelensky] προσωπικά, επειδή δεν έχει καμία αξία για τη Δύση, επομένως η αντικατάστασή του είναι κοντά και το καταλαβαίνει πολύ καλά».
Παρά την προσπάθεια του Zelensky να αποδείξει την πίστη του στην Ουάσιγκτον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ φαίνεται να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τον ίδιο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Denys Shmygal, συνέχισε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Biden θέλει να αντικαταστήσει τον Shmygal με την Oksana Markarova, την πρέσβη της Ουκρανίας στις ΗΠΑ.
Ο ερευνητής επεσήμανε ότι ο αγγλοαμερικανικός ανταγωνισμός για την Ουκρανία εντείνει τη συνεχιζόμενη διαμάχη.
Το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας ελέγχεται επί του παρόντος από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά η Ουάσιγκτον θέλει να βάλει τον δικό της προστατευόμενο στο τιμόνι του ουκρανικού κράτους, κατέληξε ο Dudchak.

«Δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο»

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του Blinken: «Οι δυτικές χώρες κατανοούν ότι δεν μπορούν να χάνουν χρόνο.
Στο εγγύς μέλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες άλλες χώρες θα δώσουν στην Ουκρανία τη βοήθεια που χρειάζεται και θα σας τη δώσουμε γρήγορα.
Δυσκολέψτε τους και θα φροντίσουμε να παραμείνει ανοιχτή η Μαύρη Θάλασσα».
Σύμφωνα με τον Blinken, οι δυτικές χώρες θα παράσχουν στο Κίεβο «ένα βιώσιμο και συνεχές στρατηγικό πλεονέκτημα ώστε η Ουκρανία όχι μόνο να επιτύχει αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης τώρα, αλλά και να αμύνεται αποτελεσματικά στο μέλλον.
Η πιο κρίσιμη ώρα είναι τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης