Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Rama: Χωρίς τους Αλβανούς δεν υπάρχει ελληνική οικονομία – Είχαμε «κατεβασμένα παντελόνια» στις διμερείς σχέσεις

Rama: Χωρίς τους Αλβανούς δεν υπάρχει ελληνική οικονομία – Είχαμε «κατεβασμένα παντελόνια» στις διμερείς σχέσεις
Εμπρηστικός ή/και ειλικρινής ο Αλβανός πρωθυπουργός;
Εντυπώσεις προκάλεσε η γλώσσα που χρησιμοποίησε για την Ελλάδα ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama, αναφέροντας ότι «οι Αλβανοί στην Ελλάδα είναι οικονομική δύναμη» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς».
Μιλώντας στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό TV Klan, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, σχολιάζοντας μάλιστα πως: «Σήμερα μου φτάνει και μου περισσεύει που ήμουν ο “σταρ” των Αλβανών της Ελλάδας».
«Αυτό που έχω δει όλη αυτή την περίοδο που είμαι αναγκασμένος να παρακολουθώ τα ελληνικά ΜΜΕ περισσότερο από ό,τι συνήθως, είναι ότι υπάρχουν πολλα κουτσομπολιά, θεωρίες συνωμοσίας, μυστήρια, αινίγματα, αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση». «Για να είμαστε ρεαλιστές, φυσικά και δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρα, διότι ο τρόπος με τον οποίο προχώρησε όλη αυτή η οδύσσεια και η διαδικασία για να φτάσουμε στο μέρος που είχαμε κλείσει, κατέληξε στα ΜΜΕ και δημιούργησε μια κατάσταση στην οποία η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε το επίκεντρο της προσοχής του κοινού και φυσικά αυτό μπορεί να δημιούργησε την αίσθηση ότι πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα», πρόσθεσε.
«Τα θέματα της Αλβανίας δεν είναι εσωτερικά θέματα της Ελλάδας. Κι όταν αναλαμβάνουν να σχολιάσουν τις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, δίχως άλλο είναι το ελάχιστο, διότι οι Αλβανοί που ζουν εδώ όπως και όλοι οι Αλβανοί πρέπει να είναι ενήμεροι για τις θέσεις μας. Ο καιρός που υποδείκνυαν πόσο θα ανοίξουν το βήμα τους ή η εποχή που οι Αλβανοί ήταν συγκρατημένοι για το πόσο θα ανοίξουν το βήμα, διότι θα το στραμπούλιζαν, έχει παρέλθει. Και υπό αυτό το πρίσμα εγώ θεώρησα ότι δεν έκανα καμμία παρέμβαση, αλλά απλώς είπα την αλήθεια. Η ελληνική αντιπολίτευση, που είναι και μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής μας οικογένειας, κράτησε στάση που κατά τη γνώμη μου είναι στάση που δεν τιμά μια προοδευτική πολιτική Ευρωπαϊκή δύναμη», σημείωσε ο Edi Rama.
Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών, σημείωσε πως «τα ζητήματα που γνωρίζουμε ως διμερή, είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών, το ζήτημα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αποδοχής των Αλβανών ως ισότιμων πολιτών και της χορήγησης των απαραίτητων εγγράφων. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι Αλβανοί της Ελλάδας θα πάρουν αυτό που περιμένουν. Αυτά είναι εκκρεμή ζητήματα, τα υπόλοιπα θέματα που η μία πλευρά μονομερώς δημιουργεί δεν είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν διμερώς».
Τούτου λεχθέντος, δήλωσε πως οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας ήταν πολύ καλές, διότι η χώρα του και συγκεκριμένα η αλβανική πολιτική σκηνή, «είχε κατεβασμένα παντελόνια».
«Δεν είμαστε σε κατάσταση σύγκρουσης», ξεκαθάρισε, ωστόσο.
«Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ καλές. Είναι πολύ καλές. Σε προσωπικό επίπεδο, οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές».
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, δήλωσε πως «είναι κατανοητό ότι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική πλευρά διάβασε αυτή την υπόθεση και ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης για εσωτερική κατανάλωση είναι δεδομένος και αποτυπώνεται στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι εμείς, ωστόσο, είχαμε ένα υπόγειο ρεύμα σε αυτές τις σχέσεις όταν τα πράγματα πήγαιναν κανονικά».
«Για εμάς δεν υπάρχει υπόθεση με αυτό το όνομα. Δεν υφίσταται», ξεκαθάρισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης