Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το σχέδιο μεγάλου αδελφού για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα - Εφαρμογή σε δύο στάδια

Το σχέδιο μεγάλου αδελφού για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα - Εφαρμογή σε δύο στάδια
Ένα «ηλεκτρονικό δίχτυ» από το οποίο δύσκολα θα ξεφεύγουν οι …καρχαρίες της φοροδιαφυγής
Με μεθόδους «μεγάλου αδελφού» και ηλεκτρονικά «μάτια» παντού που θα συνδέονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να βρει τον κρυμμένο και αδήλωτο πλούτο.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής θα υλοποιηθεί δύο χρόνους με την πρώτη άμεση κίνηση -εντός διμήνου- να εστιάζεται στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ΔΟΥ, των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, του ΤΑΧΙΣ, του Τειρεσία αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων σε μία ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΔΟΕ.
Πρόκειται για ένα «ηλεκτρονικό δίχτυ» από το οποίο δύσκολα θα ξεφεύγουν οι …καρχαρίες της φοροδιαφυγής με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κλειδώνει την απόφαση αυτή σε σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας.
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο Υπουργός Επικρατείας Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε την απόφαση για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στις συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Το ηλεκτρονικό δίχτυ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό του αδήλωτου πλούτου βρέθηκε στο επίκεντρο και του δείπνου εργασίας που είχε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ με το οικονομικό επιτελείο.
Ο Ανχέλ Γκουρία υπερθεμάτισε για την άμεση εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα της ενιαίας βάσης ελέγχου καθώς έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες.
Αλλά και κλιμάκιο των αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον υφυπουργό οικονομικών αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νταλίπ Σάιν που βρέθηκε στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι το ανάλογο σύστημα διασύνδεσης που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες προχώρησαν σε ασκήσεις προσομοίωσης (dry run) tου ηλεκτρονικού συστήματος παγίδευσης της φοροδιαφυγής με ψεύτικό δείγμα και σε κλίμακα 1/100 δοκιμάζοντας τη διασύνδεση στοιχείων με ΔΟΥ, Ασφαλιστικές εταιρείες, το ΤΑΧΙΣ, τον Τειρεσία κλπ.
Η λειτουργία του συστήματος είναι απλή και βασίζεται στην αρχή της συγκέντρωση και απεικόνιση όλων των οικονομικών στοιχείων κάθε φορολογούμενο σε μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα γίνεται αυτόματα ο έλεγχος.
Οι τράπεζες θα δίνουν στην ενιαία βάση ελέγχου στοιχεία καταθέσεων αλλά και χρηματοπιστωτικών κινήσεων ή επενδύσεων όπως ομόλογα εξωτερικού ή ακόμα και κινήσεις μέσω private banking που αφορούν μεγαλοκαταθέτες με ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναφέρουν στη βάση καταγραφής τα ασφάλιστρα κινητής και ακίνητης περιουσίας, οι ΔΥΟ θα αποδίδουν την πλήρη φορολογική εικόνα και τυχόν οφειλές ληξιπρόθεσμες ή μη, ο Τειρεσίας τα συνολικά δυσμενή, τις διαταγές πληρωμών, τις ακάλυπτες επιταγές και τυχόν πτωχεύσεις.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα δίνουν στοιχεία ώστε να εξακριβωθεί αν υπάρχουν οφειλές αλλά κυρίως τυχόν παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν έχουν δηλωθεί.
Με τη συγκέντρωση των στοιχείων σε μία ενιαία βάση το λογισμικό αυτόματα θα εντοπίζει τις περιπτώσεις ασυμβατότητας και μεγάλων αποκλίσεων. Για παράδειγμα στην περίπτωση που για κάποιο φορολογούμενο η ΔΥΟ δίνει ότι η φορολογητέα ύλη που δηλώνει είναι ιδιαίτερα χαμηλή και την ίδια στιγμή για τον ίδιο φορολογούμενο προκύπτει ότι έχει ασφάλιστρα για κάποιο μεγάλο σκάφος ή πίνακες ζωγραφικής ή υπερπολυτελές αυτοκίνητο τότε το σύστημα θα «κοκκινίζει» την εικόνα του συγκεκριμένου φορολογούμενου ο οποίος και θα καλείτε για έλεγχο.
Μέσα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ηλεκτρονικού ελέγχου το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί ότι στο επόμενο τετράμηνο οι έλεγχοι θα αποφέρουν έσοδα που θα ξεπερνούν 2 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα εκτός συστήματος βρίσκονται οι συνεταιριστικές τράπεζες από τις οποίες έχει ζητηθεί να προχωρήσουν άμεσα στην ανανέωση των μηχανογραφικών κέντρων ώστε να συνδεθούν και να παρέχουν στοιχειά.
Μεσοπρόθεσμα η ενιαία βάση δεδομένων με την θα αποτελέσει το βασικό κορμό για την κατάρτιση του περιουσιολογίου μέσα στο οποίο απεικονίζεται πλήρως η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου ενώ θα συνδεθεί και με το νέο φορολογικό καθεστώς που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Τέλος, σε ότι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η κυβέρνηση δρομολογεί την χορήγηση πριμ η μπόνους επί των εισπραχθέντων προστίμων ώστε να ενισχυθούν οι αποδοχές των ελεγκτών, να τους δοθεί κίνητρο παραγωγικότητας και να μην είναι ευάλωτοι σε χρηματισμό.
Μάλιστα όπως είπε η Νάντια Βαλαβάνη «δεν είναι λογικό να ελέγχονται υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους νεότερους ελεγκτές που σήμερα παίρνουν 750 ευρώ μεικτά τον μήνα».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης