Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στηρίζει το Eurogroup τη λύση της επαυξημένης πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα - Αναγκαία η εμπλοκή του ΔΝΤ

Στηρίζει το Eurogroup τη λύση της επαυξημένης πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα - Αναγκαία η εμπλοκή του ΔΝΤ
Η προληπτική στήριξη για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει όρους, μεταξύ των οποίων και αυτός της εποπτείας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup
(upd8)Την ισχυρή στήριξη της Ευρωζώνης στη λύση για χορήγηση επαυξημένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα μετέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.
"Υπάρχει ισχυρή στήριξη για την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα", διαβεβαίωσε ο J. Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας επανέλαβε πως πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μετά να εξεταστούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα.
Όπως γνωστοποίησε στη συνέχεια ο Dijsselbloem, στις επόμενες συναντήσεις θα εξεταστούν οι όροι και οι λεπτομέρειες για τη στήριξη της Ελλάδας.
"Η προληπτική στήριξη θα περιλαμβάνει όρους, μεταξύ των οποίων και αυτός της εποπτείας", εξήγησε.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, για λόγους ενίσχυσης της αξιοπιστίας της βοήθειας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, χαιρετίζοντας τις ενδείξεις για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.
Πρέπει να γίνουν περισσότερα στην Ελλάδα, διεμηνύσε ωστόσο.
Στη συνέχεια ο Dijsselbloem χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος, γεγονός άλλωστε το οποίο επιβεβαιώνεται από την έγκριση του Eurogroup στη χορήγηση της επόμενης δόσης, ύψους 350 εκατ. ευρώ, στη Λευκωσία.
Ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
"Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι μη ικανοποιητική. Η Ευρωζώνη έχασε το θετικό momentum", προειδοποίησε.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici, διεμήνυσε πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Ταυτόχρονα προέβλεψε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρή το 2015.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling, αναγνώρισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποδίδουν καρπούς.
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα.
"Οι αγορές θα είναι πιο ήσυχες, εάν η Ελλάδα λάβει μία προληπτική στήριξη", έσπευσε να προσθέσει.

Eurogroup: Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 350 εκατ. ευρώ στην Κύπρο - Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις
Το πράσινο φως για την την εκταμίευση της δόσης των 350 εκατ. ευρώ στην Κύπρο άναψε το Eurogroup, καθώς η χώρα εκπλήρωσε τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης.
Tην πληροφορία επιβεβαίωσε ανώτατος Κύπριος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Για να λάβει η Λευκωσία τη δόση των 350 εκατ. ευρώ από τον ESM, έπρεπε να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τις κατασχέσεις και τις αναγκαστικές πωλήσεις υποθηκευμένων ακινήτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της.
Έγγραφο που προετοιμάστηκε για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες αναφέρει πως "οι εταίροι διαπίστωσαν ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις για μια θετική ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης",
"Σήμερα το Eurogroup επιβεβαίωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί με τις μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας", δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
"Η διαδικασία της απελευθέρωσης της βοήθειας ύψους 350 εκατ. ευρώ, την οποία η οικονομία μας χρειάζεται, έχει ξεκινήσει", πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι υποστήριξαν νωρίτερα, προσερχόμενοι στη Σύνοδο του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι:

Dijsselbloem: Το Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Για τη βούληση της Ευρωζώνης να ενισχύσει την Ελλάδα δεσμεύτηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Ειδικότερα, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως «όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της ευρωζώνης, να βοηθήσει».
«Αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο» κατέληξε χαρακτηριστικά. 

H. Schelling (Αυστριακός ΥΠΟΙΚ): Η Ελλάδα χρειάζεται «καθαρές λύσεις»
Την ανάγκη να βρεθεί «καθαρή λύση» για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jörg Schelling, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα ο Schelling αποκάλυψε ότι στην τελευταία τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται «καθαρές λύσεις».
«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα, αλλά μη με ρωτάτε πότε θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε» είπε ο Schelling και πρόσθεσε ότι αναμένει την ενημέρωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και την πρόταση που θα παρουσιάσει στο Eurogroup.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε, τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει με τους υπάρχοντες πόρους και όχι με νέους.

Γαλλίας: Η Ελλάδα έχει ανάγκη την στήριξη της Ευρώπης, όχι όμως με τον ίδιο μηχανισμό
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξή της Ευρώπης, όχι όμως με τον ίδιο μηχανισμό εξέφρασε ο M. Sapi, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα ο Sapin ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να της το αναγνωρίζουμε». 
«Παράλληλα, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Όχι με τον ίδιο τρόπου που το κάνουμε σήμερα, όχι με τον ίδιο μηχανισμό. Πάντως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να τη στηρίζει», δήλωσε ακόμη ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας σαφώς τις προθέσεις και τις προσδοκίες των εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr στο σημερινό Εurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τα σχέδια των Ευρωπαίων για την γραμμή προληπτικής στήριξης, στην οποία θα ενταχθεί από το 2015 η Ελλάδα.

Xαμηλά επιτόκια ζητά από την ΕΚΤ ο W. Schaeuble
Τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και μετά το 2016 ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
Ειδικότερα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο W. Schaeuble άδραξε την ευκαιρία και κάλεσε την ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και μετά το 2016.
Άλλωστε, υποστήριξε πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ωφελεί σημαντικά τη γερμανική οικονομία.
«Τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ επιτρέπουν τον ισοσκελισμό του γερμανικού προϋπολογισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαψεύδοντας τέλος, όσους κάνουν λόγο για «κανόνι» της γερμανικής οικονομίας, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, πως η ανάπτυξη της Γερμανίας παραμείνει ισχυρή και ανθηρή. 
Ας σημειωθεί πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 0,05% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,20%.

Μήνυμα Dijsselbloem στη Γερμανία για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων 
Μήνυμα στη Γερμανία για την ανάγκη αύξησης των δημοσίων επενδύσεων έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
«Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, όπως μεταδίδει το Reuters.
O Ολλανδός αξιωματούχος προστίθεται στις φωνές όσων υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στηρίξει την ευρωζώνη. 
Ωστόσο η Καγκελάριος Merkel έχει απορρίψει το ενδεχόμενο επενδύσεων μέσω νέου δανεισμού. 
«Λίγες είναι οι χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις τους αυτή την περίοδο. 
Μία από αυτές, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει αυτή την ικανότητα και εύχομαι να το κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στις Βρυξέλλες.

Tι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Τα σχέδια των Ευρωπαίων για τη γραμμή προληπτικής στήριξης, στην οποία θα ενταχθεί από το 2015 η Ελλάδα, έχει την ευκαιρία να ακούσει στο σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Αν και οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν πως οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν τον Δεκέμβριο, εντούτοις ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το πλάνο της Αθήνας για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Κλειδί για τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνιστούν οι όροι απεμπλοκής της Ελλάδας από το μνημόνιο αλλά και το «τι μέλλει γενέσθαι».
Προηγήθηκε ένας πυρετός διαβουλεύσεων με την τρόικα στην διάρκεια των οποίων η ελληνική πλευρά έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να αποφύγει την ενισχυμένη και ιδιαίτερα «σκληρή» γραμμή της δημοσιονομικής προσαρμογής που συνεπάγεται με την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου για την χώρα μας.
Αυτή η γραμμή χρηματοδότησης είναι γνωστή ως Enhanced Condition Credit Line (ECCL) και είναι η αυστηρότερη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Αυτή θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέχρι του ποσού των 10 δισ. ευρώ αλλά και από ένα νέο δανειακό πρόγραμμα πλέον των κερδών 7 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και θα επιστραφούν στην χώρα μας.
Εκτιμάται ότι μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 27 δισ. ευρώ της Ελλάδας ως το τέλος του 2016.
Το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα συνοδευτεί με συγκεκριμένους όρους για μεταρρυθμίσεις, αλλά και δημοσιονομικά αποτελέσματα τα οποία θα περιγραφούν αναλυτικά στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που θα συντάξει η κυβέρνηση εντός του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δημοσιονομικοί στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ έως το 2017 δεν θα αλλάξουν, ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει και ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Σε ότι αφορά το σκέλος της παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος θα υπάρξουν αλλαγές. Αν και το ΔΝΤ αναλαμβάνει πλέον ρόλο «τεχνικού συμβούλου» θα μετέχει στις αποστολές αξιολόγησης της χώρας από την ΕΕ, οι οποίες θα περιοριστούν σε δύο τον χρόνο.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για ένα δίχτυ ασφαλείας υπό τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, στην οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση κατά τη μεταβατική περίοδο. Η περίοδος αυτή αναμένεται να διαρκέσει από τουλάχιστον έξι μήνες έως 12 μήνες και θα προβλέπει πολύ πιο χαλαρή εποπτεία από ό,τι στο παρελθόν» επεσήμανε χθες από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους να «μακιγιάρουν» το νέου τύπου Μνημόνιο, ώστε να εμφανιστεί ωραιοποιημένο σαν μια «εταιρική συμφωνία», με βάση το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Δράσης που θα καταρτίσει η ελληνική πλευρά.
Αναλυτικότερα όμως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το ειδικό μοντέλο στήριξης «στα μέτρα της Ελλάδας» (tailor made), προβλέπει:
*Πρόγραμμα στήριξης για 1 χρόνο με τουλάχιστον δύο εξαμηνιαίους ελέγχους.
*Χρηματοδότηση κυρίως από το αποθεματικό των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις εκκρεμείς επιστροφές κερδών συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
*Δέσμευση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Πρώτη ενημέρωση: 00:09, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης