Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 6 αρχές της Κίνας για την παγκόσμια ασφάλεια - Αλλαγή μοντέλου και τέλος στην ηγεμονία της Δύσης

Οι 6 αρχές της Κίνας για την παγκόσμια ασφάλεια - Αλλαγή μοντέλου και τέλος στην ηγεμονία της Δύσης
Η Κίνα προειδοποιεί για τον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να ξεφύγει από κάθε έλεγχο
Σχετικά Άρθρα
Έξι αρχές για τη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και την αντιμετώπιση των διεθνών συγκρούσεων έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα, η οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αναλαμβάνει μεγαλύτερη δράση έτσι ώστε να υπάρξει μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση.
Οι έξι αυτές αρχές επί της ουσίας αντανακλούν τις ιδέες που διατύπωσε τον Απρίλιο του 2022 ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping στο Φόρουμ Boao για την Ασία.
Η ιδέα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια αναφέρει ότι η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο καθώς και η προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας, θα πρέπει είναι η φιλοδοξία όλης της διεθνούς κοινότητας.
Όπως επισημαίνεται, η πρωτοβουλία στοχεύει στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων των διεθνών συγκρούσεων, στη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης ασφάλειας, στην ενθάρρυνση κοινών διεθνών προσπαθειών για τη διασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας και βεβαιότητας σε μια ασταθή και μεταβαλλόμενη εποχή με στόχο την προώθηση της διαρκούς ειρήνης και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι έξι αρχές

Η ιδέα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια περιέχει έξι βασικές αρχές ενώ προσδιορίζει και 20 τομείς προτεραιότητας για διεθνή συνεργασίας στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας.

Η πρώτη αρχή περιλαμβάνει την ανάγκη προσκόλλησης στο όραμα της κοινής, συνολικής και βιώσιμης ασφάλειας, ιδίως του σεβασμού και της εγγύησης της ασφάλειας κάθε χώρας, της προώθησης της συνεργασίας, της διασφάλισης της ασφάλειας μέσω πολιτικού διαλόγου και ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η δεύτερη αρχή αναφέρει ότι πρέπει να διατηρηθεί η δέσμευση για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι όλες οι χώρες - μεγάλες ή μικρές, ισχυρές ή αδύναμες, πλούσιες ή φτωχές - είναι ισότιμα μέλη της διεθνούς κοινότητας.
Η κυριαρχία τους και το δικαίωμα να επιλέγουν ανεξάρτητα το κοινωνικό τους σύστημα και την αναπτυξιακή τους πορεία πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Η παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις είναι απαράδεκτη.

Η τρίτη αρχή προβλέπει ότι είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Κίνα καλεί όλες τις χώρες να τηρήσουν μια πολυμερή προσέγγιση, να στηρίξουν το διεθνές σύστημα με τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ.
Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, η μονομέρεια, η αντιπαράθεση των μπλοκ και ο ηγεμονισμός είναι αντίθετα με το πνεύμα του Χάρτη του ΟΗΕ και πρέπει να απορριφθούν.

Η τέταρτη αρχή επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών.
Τονίζεται ότι η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να διασφαλίζεται σε βάρος της ασφάλειας άλλων.
Κάθε χώρα που επιδιώκει τη δική της ασφάλεια πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες ανησυχίες άλλων χωρών για την ασφάλεια.

Η πέμπτη αρχή αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση διαφωνιών και διαφορών μεταξύ των χωρών μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων.
Όπως επισημαίνεται, ο πόλεμος και οι κυρώσεις δεν είναι θεμελιώδεις λύσεις στις διαφορές.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης κρίσεων και να ενθαρρύνει τα μέρη σε σύγκρουση να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, να επιλύσουν διαφορές και να ενισχύσουν την ασφάλεια μέσω του διαλόγου.

Η έκτη αρχή αναφέρεται στη διατήρηση της ασφάλειας τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε μη παραδοσιακές κατευθύνσεις.
Τονίζεται ότι στον σύγχρονο κόσμο, οι παραδοσιακές και οι μη παραδοσιακές απειλές για την ασφάλεια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες.
Η Κίνα καλεί όλες τις χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση περιφερειακών διαφορών και παγκόσμιων ζητημάτων όπως η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η βιολογική ασφάλεια.

Προειδοποίηση για Ουκρανία: Ο πόλεμος μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Τη βαθιά ανησυχία της για τον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να ξεφύγει από κάθε έλεγχο διατυπώνει η Κίνα, η οποία απευθύνει έκκληση να αρχίσει άμεσα διάλογος ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τον διάλογο για την ειρήνη, θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε την κινεζική σοφία για να βοηθήσουμε σε μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση, θα συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να προωθηθεί ο διάλογος, η διαβούλευση, να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες όλων των πλευρών και να αναζητηθεί η κοινή ασφάλεια» ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Qin Gang, μια ημέρα μετά τα πυρά της Κίνας κατά των ΗΠΑ, από τις οποίες ζήτησαν να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην ουκρανική κρίση.
«Ζητάμε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να πάψουν το ταχύτερο δυνατό να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να σταματήσουν να απευθύνουν κατηγορίες στην Κίνα, να σταματήσουν τον σαματά, τις κραυγές «σήμερα η Ουκρανία, αύριο η Ταϊβάν» υπογράμμισε ο Qin Gang, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι πιέσεις και οι προσπάθειες να περιοριστεί η Κίνα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ολοένα πιο ισχυρές, γίνονται ολοένα χειρότερες, κι αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική κυριαρχία και για την ασφάλεια της Κίνας».

Καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Εναντιωνόμαστε σθεναρά σε κάθε μορφή ηγεμονισμού» ή «νοοτροπίας ψυχρού πολέμου και σύγκρουσης μεταξύ στρατοπέδων.
Εναντιωνόμαστε σθεναρά σε κάθε εξωτερική ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
Η Κίνα παραμένει πάντα δεσμευμένη στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης.
Δεν ανέλαβε ποτέ πρωτοβουλία να αρχίσει σύγκρουση, ή πόλεμο, δεν εισέβαλε ποτέ ούτε ένα εκατοστό στο έδαφος άλλης χώρας», υπογράμμισε ο Qin Gang, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ για το ότι αυτές είναι που πυροδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία με το να στέλνουν συνεχώς όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Στη Μόσχα ο Wang Yi

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου αναμένεται το απόγευμα στη Μόσχα ο Wang Yi, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Σημειώνεται πως το Πεκίνο έχει διαμηνύσει πως σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα πρόταση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης