Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σκληρή απάντηση της Αθήνας σε Τουρκία για Σακελλαροπούλου: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα - Η ιστορία δεν παραχαράσσεται

Σκληρή απάντηση της Αθήνας σε Τουρκία για Σακελλαροπούλου: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα - Η ιστορία δεν παραχαράσσεται
Το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντούν στην Τουρκία για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας

Σκληρή απάντηση προς την Τουρκία με αφορμή την επίθεση της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τις δηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ειδικότερα, το υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωσε όπου γίνεται λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε πως η Iστορία δεν παραχαράσσεται, ούτε διαγράφεται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Για ακόμα μία φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη φραστική επίθεση εναντίον της ΠτΔ.
«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει το ΥΠΕΞ και σημειώνει: «Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή τής ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Οικονόμου: Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- ότι τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, όπως οι γενοκτονίες, είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες. «Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο, δεν διαγράφεται», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Η επίθεση της Τουρκίας στη Σακελλαροπούλου

Οι δηλώσεις της κ. Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να κάνει λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» και «ασυμβίβαστες συμπεριφορές», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας».
Tourkia_3.jpg
Η Άγκυρα «υπενθυμίζει» ότι «λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου. Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει: «τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

Οι επίμαχες δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας

Πριν από μερικές μέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε σε ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. "Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί", έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης…
(…) Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->