Διεθνή

Πάλι στο κόκκινο – Η Βόρεια Κορέα απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την «εχθρική» τους πολιτική

Πάλι στο κόκκινο – Η Βόρεια Κορέα απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την «εχθρική» τους πολιτική
Οι δηλώσεις Biden στο Κογκρέσο περί «σοβαρής αποτροπής» έναντι της Βόρειας Κορέας, ενόχλησαν σφόδρα το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ
Σχετικά Άρθρα

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden ότι διεξάγει μια «εχθρική» πολιτική και κατήγγειλε μια «αναληθή» αμερικανική διπλωματία, απειλώντας με αντίποινα.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφότου ο πρόεδρος Biden είπε την Τετάρτη (28/4) απευθυνόμενος στο Κογκρέσο ότι θα χρησιμοποιήσει «την διπλωματία όπως και σοβαρή αποτροπή» για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ.
Την Παρασκευή (30/4), ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται υπέρ μιας «ρεαλιστικής» διπλωματικής προσέγγισης.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε στασιμότητα μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής ανάμεσα στον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Donald Trump, και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong - Un στο Ανόι το 2019.
Από την άνοδό του στην εξουσία, πριν από 100 μέρες, ο Biden δεν έχει αναφερθεί εκτενώς στο θέμα αυτό.

«Γκάφα Biden»

Το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο KCNA ότι ο Joe Biden έκανε «σοβαρή γκάφα» με την «ξεπερασμένη» θέση του απέναντι στη χώρα.
«Η δήλωσή του αντανακλά σαφώς την πρόθεσή του να συνεχίσει μια εχθρική πολιτική απέναντι στην ΛΔ Κορέας όπως κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα», δήλωσε αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η αποκαλούμενη 'διπλωματία' των ΗΠΑ είναι μια αναληθής ταμπέλα που έχει στόχο να καλύψει τις εχθρικές τους ενέργειες και η 'αποτροπή' που ανακοινώθηκε συνιστά απλώς ένα μέσο για να τεθούν πυρηνικές απειλές στην ΛΔ Κορέας», πρόσθεσε.
«Τώρα που ο κεντρικός άξονας της νέας αμερικανικής πολιτικής στο θέμα της ΛΔ Κορέας είναι σαφής, θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα που επιβάλλονται», υπογράμμισε.

Στόχος η αποπυρηνικοποίηση

Την Παρασκευή (30/4) ο Λευκός Οίκος επαναβεβαίωσε ότι ο στόχος του παραμένει η «πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».
Η αμερικανική πολιτική θα δει «μια διαβαθμισμένη, πρακτική προσέγγιση, ανοιχτή στην διπλωματία» με την Βόρεια Κορέα, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki.
Τασσόμενη υπέρ μιας «ρεαλιστικής» προσέγγισης μέσω της διπλωματικής οδού, σε στενή διαβούλευση με την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε να διευκρινίσει τις πιθανές πρωτοβουλίες που μελετώνται, παίρνοντας παράλληλα αποστάσεις από τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις.
«Η πολιτική μας δεν θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση μιας μεγάλης συμφωνίας», υπογράμμισε, σηματοδοτώντας σαφώς ότι υπάρχει διαφορά από την προσέγγιση του Trump.
«Ωστόσο δεν θα στηριχθεί ούτε στην στρατηγική υπομονή», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο δόγμα της προεδρίας του Barack Obama.

Προσβολές


Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης από το KCNA, το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσέβαλαν τον Kim Jong - Un και την πολιτική του κατά του νέου κορωνοϊού, αναφερόμενο σε ανακοίνωση της 28ης Απριλίου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπός του Ned Price είχε επικρίνει στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα πολύ αυστηρά μέτρα που έλαβε κατά της πανδημίας η Βόρεια Κορέα, «ένα από τα πιο καταπιεστικά και ολοκληρωτικά κράτη στον κόσμο», όπως είπε.
«Το 'θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων' που έθιξαν οι ΗΠΑ είναι ένας πολιτικός ελιγμός με στόχο την καταστροφή της ιδεολογίας και του κοινωνικού συστήματος της ΛΔ Κορέας», επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης