Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Ο Kim Jong-un προειδοποίησε ότι έρχεται μεγάλη οικονομική κρίση, ανάλογη του λιμού του 1990

Βόρεια Κορέα: Ο Kim Jong-un προειδοποίησε ότι έρχεται μεγάλη οικονομική κρίση, ανάλογη του λιμού του 1990
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι δυσκολίες της Βόρειας Κορέας δεν θα οδηγήσουν σε λιμό, επειδή η Κίνα δεν θα το αφήσει να συμβεί
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un προειδοποίησε τους πολίτες του για άλλη μια «επίπονη πορεία» λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, συγκρίνοντας την κατάσταση στην οποία θα αντιμετωπίσει η χώρα με τον λιμό της δεκαετίας του 1990 κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν.
Ο Kim Jong-un είχε πολλές φορές αναφέρει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει τη «χειρότερη κατάσταση» λόγω παραγόντων όπως η πανδημία του κορωνοϊού, οι κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι φυσικές καταστροφές.
Αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στον θανατηφόρο λιμό.

Τι αναφέρουν οι ομάδες παρρακολούθησης

Οι ομάδες παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν εντοπίσει σημάδια μαζικής πείνας ή ανθρωπιστικής καταστροφής.
Ωστόσο, τα σχόλια του Kim υποδηλώνουν πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει τις τρέχουσες δυσκολίες - τις οποίες οι ξένοι παρατηρητές λένε ότι είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία στην 9ετή θητεία του.

"Ενέσεις ομοψυχίας"

"Υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες μπροστά μας, και έτσι ο αγώνας μας για την εκτέλεση των αποφάσεων του Eighth Party Congress δεν θα είναι απλή", δήλωσε ο Kim, στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος την Πέμπτη, σύμφωνα με το Korean Central News Agency.
«Αποφάσισα να ζητήσω από τις οργανώσεις του WPK (Εργατικό Κόμμα της Κορέας) σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Επιτροπής και των γραμματέων ολόκληρου του κόμματος, να εστιάσουν σε μια πιο δύσκολη «επίπονη πορεία» για να ανακουφίσουν τους ανθρώπους μας από τις δυσκολίες», είπε ο Kim.

Ο λιμός της δεκαετίας του 1990

Το «Arduous March» είναι ένας όρος που οι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας αναφέρονται στο λιμό της δεκαετίας του 1990.
Η κατάσταση αυτή είχε οδηγήσει τη χώρα να εξαρτάται για χρόνια από τη διεθνή βοήθεια και προκάλεσε την απώλεια της σοβιετικής βοήθειας.
Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι σαφής, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι κυμαίνεται από εκατοντάδες χιλιάδες έως 2 με 3 εκατομμύρια.

Οι λόγοι της οικονομικής κρίσης

Ο Kim στην ομιλία είπε ότι η βελτίωση των μέσων διαβίωσης θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του κόμματος.
Διέταξε επίσης τους αξιωματούχους να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη αυτοδύναμη οικονομία, να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές και να παράγουν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά.
Ωστόσο, τα προβλήματα της Βόρειας Κορέας είναι αποτέλεσμα δεκαετιών κακοδιαχείρισης, αυτοεπιβαλλόμενης απομόνωσης και κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, λένε οι αναλυτές.
Τα στοιχεία της Κίνας δείχνουν ότι το εμπόριο της Βόρειας Κορέας με την Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ευεργέτης της βοήθειας, μειώθηκε κατά περίπου 80% πέρυσι μετά το κλείσιμο των συνόρων της Βόρειας Κορέας ως μέρος αυστηρών πανδημικών μέτρων.
Οι ειδικοί λένε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει άλλη επιλογή, διότι ένα μεγάλο ξέσπασμα της πανδημίας θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι συνεχιζόμενες δυσκολίες της Βόρειας Κορέας δεν θα οδηγήσουν σε λιμό, επειδή η Κίνα δεν θα το αφήσει να συμβεί.
Όπως επισημαίνουν η Κίνα ανησυχεί για τους πρόσφυγες της Βόρειας Κορέας που πλημμυρίζουν στα σύνορα ή την εγκαθίδρυση μιας φιλο-αμερικανικής, ενωμένης Κορέας.
Όταν ο Kim τον προηγούμενο μήνα αντάλλαξε μηνύματα με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δήλωσαν ότι ο Xi εξέφρασε τη δέσμευσή του να «παρέχει στους λαούς των δύο χωρών καλύτερη ζωή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης