Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση ΔΝΤ: Οι συντεχνίες και τα λόμπι των αγορών απομυζούν την ανάπτυξη

Προειδοποίηση ΔΝΤ: Οι συντεχνίες και τα λόμπι των αγορών απομυζούν την ανάπτυξη
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, όταν σωρεύεται υπερβολική δύναμη στα «χέρια» των μεγάλων επιχειρήσεων, επιβραδύνονται οι επενδύσεις και, άρα, η ανάπτυξη
Σχετικά Άρθρα

Οι συντεχνίες και τα λόμπι των αγορών απομυζούν την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πιο συγκεκριμένα, η πανδημική κρίση χτύπησε σφόδρα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιφέροντας καίρια πλήγματα στην απασχόληση και, γενικότερα, στην οικονομική δραστηριότητα.
Πέρα από τις άλλες πληγές που άνοιξε, πολύ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η δύναμη που προσέφερε στις αγορές και στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν εις βάρος των μικρών.
Όμως, σύμφωνα με το ΔΝΤ, όταν σωρεύεται υπερβολική δύναμη στα «χέρια» των μεγάλων επιχειρήσεων, επιβραδύνονται οι επενδύσεις και, άρα, η ανάπτυξη.
Μια τέτοια κατάληξη ενδεχομένως να υπονομεύσει την προσπάθεια για ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό.
Ως εκ τούτου, όπως λέει το Ταμείο, κρίνεται πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να πετύχουν πολλά πράγματα σε μια σειρά από τομείς: από τα νοσοκομεία έως την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΔΝΤ, οι αγορές ανακάμπτουν σωρεύοντας υπέρογκα κέρδη.
Εξαιτίας της πανδημίας, εκτιμάται ότι αυτή η συσσώρευση ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Ακόμα σε βιομηχανίες που επωφελήθηκαν από την τρέχουσα κρίση, οι κυρίαρχοι παίκτες είναι οι μεγάλες βιομηχανίες.
revised-eng-market-power-sdn-blog-march-8-chart-1_1.jpg
Η τάση επιδεινώνεται…

Η ισχύς που έχουν αποκτήσει οι αγορές αντικατοπτρίζει μια τάση που επικρατεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Για παράδειγμα, το περιθώριο κέρδους από τις αυξήσεις τιμών σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες έχει αυξηθεί κατά 30% από το 1980.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που ταξινομούνται στην ψηφιακή οικονομία έχει αυξηθεί 200%.
Φυσικά, η καινοτομία πρέπει να ανταμείβεται… ωστόσο, όπως λέει το Ταμείο, ο τρόπος με τον οποίο τα ΙΚΕΑ και η Apple άλλαξαν τον τρόπο που κάνουμε αγορές έχει επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο και στην απασχόληση, με τις μεγάλες εταιρείες να διατηρούν τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, αμείβοντας τους εργαζομένους λιγότερο από όσο πραγματικά αξίζουν βάσει της παραγωγικότητάς τους.
Ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτές τις τάσεις είναι η άνοδος των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) - ειδικά από κυρίαρχους παίκτες, που στο εξής δεν θα έχουν κίνητρο να καινοτομήσουν.
REVISED-eng-market-power-sdn-blog-march-8-chart-2.png
Τι πρέπει να πράξουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής

Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν, σύμφωνα με το Ταμείο, τα εξής μέτρα:
α)Να ελέγξουν τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, επανεξετάζοντας τις αρχές περί ελεύθερου εμπορίου και ανταγωνισμού.
β)Οι αρμόδιες αρχές περί τον ανταγωνισμό πρέπει να είναι πιο προσεκτικές και να μην είναι τόσο παθητικές όσον αφορά την επιβολή μέτρων.
γ) Απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στις αγορές εισροών, συμπεριλαμβανομένων των αγορών εργασίας.
δ)Οι αρχές ανταγωνισμού πρέπει να ελέγξουν περισσότερο την ψηφιακή οικονομία.
ε)Οι πόροι έχουν σημασία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ο συνδυασμένος προϋπολογισμός της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και της Αντιμονοπωλιακής Διεύθυνσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι περίπου στο μισό από αυτό που ήταν πριν από τέσσερις δεκαετίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η κρίση θα μετασχηματίσει τις οικονομίες μέσα από βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα προκαλέσουν τη δημιουργία ενός κύματος νέων εταιριών υψηλής τεχνολογίας που καινοτομούν και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρύτερη πολιτική υποστήριξη που απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντική, καταλήγει το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης