Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σταγόνα στον ωκεανό της ήττας ΝΑΤΟ στην Ουκρανία τα 61 δισ. δολ των ΗΠΑ – Macron, Zelensky μιλούν για τέλος πολέμου με Ρωσία

Σταγόνα στον ωκεανό της ήττας ΝΑΤΟ στην Ουκρανία τα 61 δισ. δολ των ΗΠΑ –  Macron, Zelensky μιλούν για τέλος πολέμου με Ρωσία
Από τον Ιανουάριο του 2022, η συλλογική Δύση έχει διοχετεύσει περισσότερα από 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, σε σύγκριση με τα οποία τα σημερινά 20 δισεκατομμύρια είναι και πάλι μία σταγόνα στον ωκεανό των χρημάτων με τα οποία η Δύση έχει ενισχύσει την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ μπορεί να ενέκριναν την πρόσθετη βοήθεια των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία αλλά όπως αποδεικνύεται σταθερά τους τελευταίους μήνες στο μέτωπο η στρατιωτική ενίσχυση, που έφτανε απρόσκοπτα – έστω και κρυφά – δεν μπόρεσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων υπέρ του καθεστώτος του Κιέβου.
Εξάλλου το νέο πακέτο για την Ουκρανία μοιάζει να είναι σταγόνα στον ωκεανό των πόρων, του στρατιωτικού εξοπλισμού, των ξένων μισθοφόρων και εκπαιδευτών και της πληθώρας των αντιρωσικών ενεργειών εκ μέρους της Δύσης.
Κυριολεκτικά μοιάζει να είναι μία σταγόνα στον ωκεανό της ήττας του ΝΑΤΟ στην ουκρανική γη.
Για τον λόγο αυτό Ευρωπαίοι ηγέτες στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα, ερχόμενοι σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ η πολεμική σύγκρουση να παραταθεί αλλά το βάρος να το σηκώσουν τα κράτη της Ευρώπης.

Macron: Να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου

Πρώτος από όλους ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αφήνει κατά μέρους τις πολεμικές ιαχές και δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Το σύστημα ασφαλείας μας, θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη Ρωσία μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το Tass.
Σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει το εύρος του κοινού αμυντικού της συστήματος και να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις με ευημερία και ανθρωπισμό.
«Βλέπουμε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε ένα σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας που να μπορούμε να εμπιστευόμαστε. Μόνοι μας.
Γι' αυτό καλώ όλους να συμμετάσχουν στην ανάπτυξή του, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Macron, η Γαλλία διαθέτει έναν πλήρως εξοπλισμένο και αποτελεσματικό στρατό.
Τόνισε δε ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μέρος της άμυνας της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε εγγυήσεις ασφαλείας παντού στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γάλλος πολιτικός.
Κατά τη γνώμη του, τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να οικοδομήσει σχέσεις γειτονίας με τη Ρωσία στο μέλλον.
Αλλά δεν είναι μόνο ο Macron που μιλά για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είναι και ο ίδιος ο Volodymyr Zelensky, έστω και αν δικαίως η Ρωσία αντιμετωπίζει με καχυποψία τα λεγόμενά του.

Ο Zelensky δεν γνωρίζει την έκβαση της σύγκρουσης αλλά παραδέχεται ότι θα χάσει και άλλα εδάφη

Η έκβαση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν πρόκειται να είναι ευχάριστη για όλους, δήλωσε ο Zelensky σε συνέντευξή του στο Fox News.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς ποια θα είναι η έκβαση της σύγκρουσης ενώ επανέλαβε το ευχολόγιο περί αναγκαίας νίκης του Κιέβου.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα χάσει εδάφη και θέσεις, εάν δεν λάβει άμεση βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Zelensky ρωτήθηκε, αν θα ήθελε τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται τώρα στο Ισραήλ, να επιχειρήσουν στην Ουκρανία.
«Αν θέλουμε να είμαστε αληθινοί σύμμαχοι, η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες, πρέπει να δείξουν το ίδιο στο έδαφός μας», απάντησε.

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία;

Τον Απρίλιο 2024, ο Zelensky μίλησε για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για δεύτερη φορά αυτή την άνοιξη.
Το Κίεβο φέρεται έτοιμο να προετοιμάζει ένα προσχέδιο με τα δικά του οράματα για την επίλυση όλων των ζητημάτων και να το παραδώσει στη Ρωσία προς συζήτηση.
Πρόκειται βέβαια για την ανεδαφική φόρμουλα Zelensky από την οποία όμως εσχάτως το Κίεβο και οι δυτικοί πάτρονές του δείχνουν τάσεις υπαναχώρησης.
Η Ρωσία βέβαια έχει ξεκαθαρίσει ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Zelensky είναι άσκοπες.
Η Μόσχα έχει δηλώσει εδώ και καιρό την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις αλλά οι ουκρανικές αρχές μέχρι στιγμής δεν μπορούσαν να αναπτύξουν μια διαπραγματεύσιμη θέση που θα λάμβανε υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τι είναι τα 61 δισεκ. δολάρια μπροστά στα 380 δισεκ που έχει στείλει η συλλογική Δύση στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή πολύς λόγος γίνεται για το νέο πακέτο βοήθειας των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκριναν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία στον απόηχο μάλιστα της είδησης ότι τον Μάρτιο 2024 έστειλαν κρυφά 100 πυραύλους ATACMS στο ουκρανικό καθεστώς.
Βέβαια το νέο πακέτο που θα σταλεί στην Ουκρανία δεν είναι ακριβώς 61 δισεκ. δολάρια, καθώς 23 δισεκ. εξ αυτών θα χρησιμοποιηθούν για την «αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων» και άλλα 11,3 δισεκατομμύρια, τα οποία διατίθενται για «τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή».
Λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες προμήθειες όπλων, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν επίσης στην εκτίμηση με υψηλό περιθώριο κέρδους για το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, ο Zelensky θα έχει το πολύ 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην τσέπη του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2025.

The M57A1 Army Tactical Missile System missile is fired over the cab of an M142 High Mobility Artillery Rocket System launcher. New battle conditions call for the Army to have precision lethal and nonlethal fires that can be fired from land to produce effects in all domains, as joint, multidomain operations are expected to be increasingly common. (U.S. Army photo)
Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ΗΠΑ θα επενδύσουν κάτι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα στην …πλήρη διάλυση της Ουκρανίας.
Όμως ας θυμηθούμε ότι ως μέρος του πακέτου του 2023, περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια εστάλησαν στην Ουκρανία για άμεση στρατιωτική βοήθεια για ένα χρόνο, δηλαδή το καθεστώς του Κιέβου το 2023 λάμβανε 2,5 δισεκατομμύρια το μήνα - σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που θα λάβει τώρα.
Το αποτέλεσμα είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού στους επιχειρησιακούς χάρτες της ρωσικής διοίκησης, οι οποίοι αλλάζουν καθημερινά με τις καταλήψεις νέων εδαφών.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, πολύτιμος στρατιωτικός εξοπλισμός χάθηκε δια παντός και η Ουκρανία έχει σβήσει ενεργειακά με στοχευμένα πλήγματα, όπως αυτά στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς Zmievskaya και Trypilska.
Από τον Ιανουάριο του 2022, η συλλογική Δύση έχει διοχετεύσει περισσότερα από 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, σε σύγκριση με τα οποία τα σημερινά 20 δισεκατομμύρια είναι και πάλι μία σταγόνα στον ωκεανό των χρημάτων με τα οποία η Δύση έχει ενισχύσει την Ουκρανία.
Ίσως η πρόσθετη αμερικανική βοήθεια να μπορούσε να διαδραματίσει έναν περιορισμένο ρόλο και να δυσχεράνει το έργο της Ρωσίας, εάν είχε δοθεί τον Οκτώβριο 2023 αλλά τώρα είναι πάρα πολύ αργά και η αντίστροφη μέτρηση για το ουκρανικό καθεστώς έχει αρχίσει.

cemetery.JPG

Ατάραχη η Ρωσία, δεν αλλάζει κάτι στους σχεδιασμούς της

Η Ρωσία εξάλλου ατάραχη παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς όλα έχουν δρομολογηθεί και με τα νέα εδάφη, που θα προσαρτήσει και την ευρεία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη την οποία προτίθεται να χαράξει.
«Κανείς δεν αμφέβαλε ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες θα ενέκριναν τη βοήθεια σε μια συμμορία νεοναζί.
Για το ίδιο μίλησε και ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Όλα όσα έπρεπε να πραγματωθούν για αυτό έχουν ήδη γίνει και γίνονται αυτή τη στιγμή», έχει πει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Γι' αυτό οι Ρώσοι αξιωματούχοι, κουρασμένοι από τις ίδιες ερωτήσεις, απαντούν με τη μόνιμη επωδό: το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεν θα αλλάξει τίποτα, θα παρατείνει μόνο την αγωνία του ουκρανικού καθεστώτος και θα θάψει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη Ουκρανούς.

Αν ορισμένοι αμφιβάλλουν ακόμη για την πορεία των πραγμάτων στο ουκρανικό μέτωπο δεν έχουν παρά να ρίξουν μία ματιά όχι στον ρωσικό αλλά στον δυτικό Τύπο:

Guardian: «Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία».

Newsweek: «Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδέχεται να χάσουν ορισμένες θέσεις τις επόμενες εβδομάδες»

Forbes: «Δύο ταξιαρχίες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων διέφυγαν από το Ocheretino».

The Hill: «Το νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία που χορηγήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντικό για το Κίεβο, αλλά δεν είναι ικανό να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».

The Independent: «Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας μπορεί να είναι άχρηστο».

American Conservative: «Η νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα οδηγήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη νίκη».

Politico: «Είναι πολύ αργά».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης