Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Είμαστε στο ξεκίνημα μιας ισχυρής κρίσης με πιθανό ένα επιθετικό sell off

tags :
Rabobank: Είμαστε στο ξεκίνημα μιας ισχυρής κρίσης με πιθανό ένα επιθετικό sell off
Το ξεκίνημα του 2020 θυμίζει ανησυχητικά εκείνο του 2018, όταν οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν να καταγράφουν τα εντυπωσιακά κέρδη του 2017 κατά τις πρώτες εβδομάδες συναλλαγών του, μόνο και μόνο για να κατακρημνιστούν στα τέλη Ιανουαρίου 2017
Η αρχή του 2020 αρχίζει να θυμίζει ανησυχητικά εκείνη του 2018, όταν οι αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του έτους εμφάνιζαν εντυπωσιακή άνοδο, κάτι το οποίο όχι μόνο αντιστράφηκε πλήρως, αλλά τελικά οδήγησε σε ένα επιθετικό sell off στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Rabobank.
Την περίοδο εκείνη, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε σχεδόν κατά 12% από το ανώτατο σημείο του, λόγω των ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ό, τι αρχικά αναμενόταν, αναγκάζοντας την Fed να ακολουθήσει πολύ γρήγορα μια σφιχτή νομισματική πολιτική.
Το ξεκίνημα αυτό ήταν απλά μια γεύση του τι θα ακολουθούσει, καθώς το 2018 αποδείχθηκε ταραχώδες για τις αμερικανικές αγορές, που κατάφεραν να ανέλθουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τον Σεπτέμβριο, μόνο και μόνο για να βυθιστούν έως το τέλος του έτους.
Στο σήμερα, 28 Ιανουαρίου 2020, οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής ενός επερχόμενου κινδύνου εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών για την εξέλιξης της επιδημίας του κοροναϊού.
Ο δείκτης S&P500 υποχώρησε κατά 1,57% τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, περιορίζοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους σε ποσοστό μόλις 0,40%.
Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι πρόκειται για μια διόρθωση από τα υπερεκτιμημένα επίπεδα της προηγούμενης περιόδου, που τελικά θα αποδειχθεί η ευκαιρία για πολλούς επενδυτές να προβούν σε αγορές, θεωρώντας πως οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα υποστούν τις σοβαρότερες συνέπειες.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία σε μια εποχή που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, όπως και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ενώ περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα βρίσκονται αποκλεισμένοι.
Aξίζει επίσης να εξεταστεί το εξής: τι γίνεται αν τελικά βρισκόμαστε στο χείλος μιας ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό;

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/corona%201.28.jpg?itok=s5MzohKY

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι έχουμε ήδη φθάσει σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν αυξήθηκαν κατά 65% τις τελευταίες ημέρες.
Υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο κοροναϊός έχει περίοδο επώασης περίπου δύο εβδομάδων από τη μόλυνση, σε μια χώρα όπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή του έτους, λόγω εορτών.
Ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ ταξιδιωτικές οδηγίες, θα μπορούσε να είναι ήδη πολύ αργά, καθώς φαίνεται πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, παρά τις καλύτερες προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν τον ιό.
Οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις στην Κίνα και την παγκόσμια οικονομία αντικατοπτρίζονται στην αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το επίπεδο στήριξης μετά το χαμηλό του Σεπτεμβρίου 2019.
Το χαμηλό του Οκτωβρίου 2019 στο 1,5051% είναι το επόμενο που πρέπει να κρατηθεί συγκριτικά, μετά το ποσοστό 1,4272% που ήταν το χαμηλότερο του 2019.
Το αμερικανικό δολάριο είναι κερδισμένο της αυξανόμενης ζήτησης για κρατικά ομόλογα.
Ο Δείκτης Δολαρίου του Bloomberg είναι στο χείλος του να σπάσει το σημείο αντίστασης στις 1200 μονάδες.
Μια υπέρβαση του δείκτη του αμερικανικού δολαρίου USD θα δώσει στο λόγο Δολαρίου/Νομίσματα αναδυόμενων αγορών μια ισχυρή ανοδική ορμή.
Οι συναλλαγές των βασικών εμπορευμάτων είναι εκείνες που έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος, παρείχε στην αναλογία δολαρίου / ρουβλίου (USD/RUB) μια κυμαινόμενη τάση, που κλονίζει το υψηλό που σημείωσε στις 23 Δεκεμβρίου στα 63.1057 ρούβλια το δολάριο.
Η αναλογία USD / RUB υποχώρησε χαμηλότερα σήμερα το πρωί 28 Ιανουαρίου, αλλά η τάση τείνει να διατηρηθεί σε μετριοπαθή επίπεδα στις επόμενες ημέρες σε 64,49 ρούβλια το δολάριο.
Εξετάζοντας ευρύτερα τα περιθώρια των αναδυόμενων αγορών, ο ρυθμός των εισροών κεφαλαίων σε επικίνδυνα assets επιβραδύνθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την εξέλιξη του κοροναϊού.
Τα κεφάλαια που διαπραγματεύτηκαν στα χρηματιστήρια επικεντρώθηκαν στις αναδυόμενες αγορές και προσέλκυσαν 311,7 εκατ. δολάρια την εβδομάδα που έκλεισε στις 14 Ιανουαρίου.
Αυτό ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τα 3,16 δισεκ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Βloomberg.
Η εντυπωσιακή πορεία 16 διαδοχικών εβδομάδων εισροών, ωστόσο θα λήξει όσο η τάση απομάκρυνσης από τον κίνδυνο συνεχίσει να αυξάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης