Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των σκουπιδιών - Το πάγωμα των διαγωνισμών και τα πρόστιμα για τις χωματερές

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των σκουπιδιών - Το πάγωμα των διαγωνισμών και τα πρόστιμα για τις χωματερές
Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 52 ενεργές χωματερές<
Άλυτο παραμένει ακόμη το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στη χώρα μας.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ο Εθνικός Σχεδιασμός που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2015, ουσιαστικά αναστέλλει τα ώριμα έργα επεξεργασίας αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ, έναντι ανεδαφικών στόχων περί διαλογής στην πηγή, καθώς δεν είναι εφικτοί από καμία ευρωπαϊκή χώρα. 
Απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Corina Creţu, σε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος προ λίγων ημερών, δήλωσε υπέρμαχος των έργων ΣΔΙΤ και έχει δηλώσει ότι η Κομισιόν «δεν πρόκειται να χρηματοδοτεί έργα που δημοπρατούνται και υλοποιούνται ως δημόσια».
Η άποψη της Επιτρόπου βασίζεται στην προφανή αντίληψη πως η ακύρωση ώριμων επενδύσεων θα πρέπει να ακολουθείται από νέες, αποδοτικότερες και συμφερότερες επενδύσεις, άμεσης υλοποίησης, γεγονός το οποίο απουσιάζει πλήρως, δεδομένου πως ο νέος ΕΣΔΑ δεν βασίστηκε σε καμία τεχνο-οικονομική μελέτη που να περιγράφει και να αξιολογεί ώριμες επενδύσεις που θα ακολουθήσουν των έργων ΣΔΙΤ.
Παρ' όλα τα ανωτέρω, μόνο ένα ΣΔΙΤ κατάφερε να συμβασιοποιηθεί.
Ο λόγος για το ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) το οποίο ανήκει στην Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ και το οποίο ξεπέρασε το σκόπελο του νέου ΕΣΔΑ, υπογράφοντας σύμβαση τον Ιούνιο του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα υπάρχουν 52 ενεργές χωματερές, εκ των οποίων 20 στην Πελοπόννησο, 11 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 5 στη Δυτική Ελλάδα (περιλαμβάνεται η Αχαΐα και η Ηλεία), 3 στο Ιόνιο, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στην Αττική και 2 στο Βόρειο Αιγαίο.
Οι ανενεργές (αυτές που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί) φθάνουν τις 166, εκ των οποίων οι 60 βρίσκονται στην Πελοπόννησο, 46 στην Κεντρική Μακεδονία, 21 στο Νότιο Αιγαίο, 10 στη Στερεά Ελλάδα.
Το πρόστιμο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 το οποίο αντιστοιχεί σε αυτές τις χωματερές ανήλθε στα 10.800.000 ευρώ.
Η Ελλάδα κάθε εξάμηνο πρέπει θα καταβάλλει 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή σε λειτουργία και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έχει κλείσει, αλλά δεν έχει αποκατασταθεί.

www.bankingnews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης