Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η ΕΚΤ θα παρατείνει το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες… Αλλά για πόσο ακόμα;

FT: Η ΕΚΤ θα παρατείνει το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες… Αλλά για πόσο ακόμα;
«Η Φρανκφούρτη δεν πρόκειται να τραβήξει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες από την πρίζα» 
Η ΕΚΤ θα παρατείνει την Τετάρτη την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Αλλά για πόσο ακόμη;
Στο άνωθεν συμπυκνώνεται ο προβληματισμός των Financial Times σχετικά με τη ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Τετάρτη, προκειμένου να αποφασίσει την παράταση του ELA προς τις τράπεζες.
«Η Φρανκφούρτη δεν πρόκειται να τραβήξει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες από την πρίζα» εξηγεί χαρακτηριστικά.
«Αλλά η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης έχει αυξήσει τις πιθανότητες οριστικής διακοπής της στήριξης των ελληνικών τραπεζών» συμπληρώνει η εφημερίδα.
Όπως επισημαίνει, η διακοπή του ELA συνιστά μία πυρηνική επιλογή, η οποία θα αναγκάσει την Αθήνα να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων - ή στο έσχατο σενάριο, στην έξοδο από την Ευρωζώνη.
Ας σημειωθεί πως η απόφαση για το ελληνικό ELA λαμβάνεται με την ψήφο των 2/3 του 25μελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Τα όρια στην πολιτική ένωση θέτουν όρια και στη νομισματική ένωση» επισημαίνει από την πλευρά του, ο G. Wolf, διευθυντής του Bruegel.
«Εάν δεν υπάρξει μία συμφωνία για την παράταση του προγράμματος, τότε η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να επιβάλλει όρια στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών» σημειώνει.
«Θα πρόκειται για μία σκληρή απόφαση, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση ρήξης» καταλήγει ο G. Wolf.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης