Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΣΕΒ: Δύσκολα θα ανακάμψει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα

ΣΕΒ: Δύσκολα θα ανακάμψει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα
Πολύ μικρή η πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ
«Η εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα έχει τρωθεί και είναι δύσκολο να ανακάμψει λόγω έντονων προσδοκιών για ενδεχόμενο "κούρεμα" καταθέσεων», αναφέρει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει πολύ μικρή την πιθανότητα "κουρέματος" των καταθέσεων στο ελληνικό περιβάλλον καθώς, όπως σημειώνει, αφορά σε όλο το τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας πως στην περίπτωση αυτή προβλέπεται ότι η αρχή εξυγίανσης μπορεί να εξαιρεί από τις επιλέξιμες υποχρεώσεις τις καταθέσεις φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, λόγω κινδύνου σοβαρής διαταραχής και πρόκλησης μεγάλης αναστάτωσης στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ το συνολικό ποσό των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα άνω των 100 χιλ. ευρώ ανά καταθέτη ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ κατανεμημένο κυρίως σε καταθέσεις ιδιωτών, αλλά και επιχειρήσεων.
Το ενημερωτικό δελτίο επισημαίνει πως η Οδηγία BRRD που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χρήση περιορισμένης μόνον έκτασης δημοσίων πόρων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ελληνικό δημόσιο, για την απευθείας κεφαλαιοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι πρώτα έχει επιτευχθεί υποχρεωτικά αναδιάρθρωση παθητικού (bail-in) με απομείωση αξίας ή/και μετατροπή σε κοινές μετοχές επιλέξιμων υποχρεώσεων, περιλαμβανομένων των μη εγγυημένων καταθέσεων, που ορίζονται ως οι καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα, προηγουμένων των μετόχων και των κατόχων τραπεζικών ομολόγων.

Ακολουθεί η επισκόπηση του εβδομαδιαίου δελτίου για την Ελληνική οικονομία, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΣΕΒ:

«Η κυβέρνηση αποφάσισε, έστω και όψιμα, να ακολουθήσει μία οικονομική πολιτική σύγκλισης και σταθεροποίησης, στο πλαίσιο της επιτευχθείσας συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το Ευρώ στις 12/7/2015.
Η υφεσιακή διάσταση του υπό διαπραγμάτευση νέου προγράμματος προσαρμογής αναμένεται, όμως, να είναι ενισχυμένη, και οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις αυξημένες, καθώς η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη ανεργία 25% ενώ η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχει ήδη οδηγήσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε παραγωγική απραξία λόγω ασυνεχειών στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλεί η υπολειτουργία του συστήματος πληρωμών της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ομαλοποίηση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία είναι εκ των ων ουκ άνευ και προϋποθέτει πιστή εφαρμογή του προγράμματος.
Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα, που έχει τρωθεί και είναι δύσκολο να ανακάμψει λόγω έντονων προσδοκιών για ενδεχόμενο “κούρεμα” καταθέσεων.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο ενώ και η υιοθετηθείσα οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ρητά προβλέπει την δυνατότητα εξαίρεσης όλων των καταθέσεων σε περίπτωση υψηλού συστημικού κινδύνου πρόκλησης αναταραχής στην οικονομία.
Μετά τις 20 Αυγούστου 2015, η πιστή εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων του προγράμματος και η εμπρόθεσμη πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας προς το εξωτερικό αναμένεται να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA και έτσι να οδηγήσει σε διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το συναλλακτικό κοινό και οι επιχειρήσεις.
Αν και οι μακροχρόνια άνεργοι συνεχίζουν να αυξάνουν, οι εποχικοί επιδοτούμενοι μειώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Τα έσοδα από τουριστικό συνάλλαγμα αυξάνονται 15% σε ετήσια βάση, συνεπικουρώντας την άποψη ότι πριν την εισαγωγή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων η τουριστική περίοδος είχε ιδιαίτερα θετική δυναμική.
Αντίθετα, η δυναμική των εξαγωγών όπως και του κύκλου εργασιών της μεταποίησης εκτός καυσίμων υποχωρούσε ήδη τον Μάιο την ώρα που οι εισαγωγές αυξάνονταν, πιθανώς λόγω αποθεματοποίησης εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.
Καθώς συνεχίζονται με μεγάλη ένταση οι πρόωρες και με γενναιόδωρους όρους συνταξιοδοτήσεις, ο χωρίς αναβολή αποκλεισμός της δυνατότητας αυτής επιβάλλεται για τη μεταφορά των αναλογούντων πόρων προς τους πραγματικούς απόμαχους της κοινωνίας μας».

www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης