Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Γιατί η αντικατάσταση του Shoigu από τον Belousov ανησυχεί τη Δύση - Κάτι νέο έρχεται στον ρωσικό στρατό

Ρωσία: Γιατί η αντικατάσταση του Shoigu από τον Belousov ανησυχεί τη Δύση - Κάτι νέο έρχεται στον ρωσικό στρατό
Ο διορισμός του Belousov μπορεί να εξελίξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας και ολόκληρο το σύστημα προμήθειας όπλων σε ένα εντελώς νέο επίπεδο
Ενώ η απόφαση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να αντικαταστήσει τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu με τον πολύπειρο οικονομολόγο Andrei Belousov μπορεί να εκπλήξει ορισμένους, φαίνεται να υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό πίσω από την κίνησή του Ρώσου προέδρου.
Ο διορισμός του Andrei Belousov ως νεόυ υπουργού Άμυνας της Ρωσίας μπορεί να εξελίξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας και ολόκληρο το σύστημα προμήθειας όπλων σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, υποστηρίζει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Sergei Poletaev.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια de facto «τεχνολογική επανάσταση» έχει συμβεί στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, όταν οργανώσεις χορηγών και Ρώσων πατριωτών προμήθευσαν τις ένοπλες δυνάμεις με επαναχρησιμοποιημένα  drones αξίας όχι άνω των 300 δολαρίων το κομμάτι, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη του εχθρικού στρατιωτικού υλικού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.
Όντας ταλαντούχος οικονομολόγος, ο Belousov μπορεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των δύο προσεγγίσεων στην προμήθεια όπλων – τη μέθοδο της «προγραμματισμένης, κυβερνητικής» και τη μέθοδο «από τα κάτω»– και να εξαλείψει τα μειονεκτήματά τους, προτείνει ο Poletayev.
Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες στο πεδίο επινοούν τεχνολογικές και τακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ευλογία για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δεν υπάρχει βελτιωμένος τρόπος για να μοιραστούν τις ιδέες τους με τους ανώτερους, σημειώνει.
«Εάν ο Belousov μπορεί να δημιουργήσει ένα σύστημα, μια πλατφόρμα για να μετατρέψει αυτή την εμπειρία σε παραγγελίες που θα μπορούσαν στη συνέχεια να σταλούν σε κατασκευαστές όπλων, οι οποίοι θα είχαν έτσι τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τι απαιτείται και να αντιδράσουν καλύτερα σε αυτή τη συμβολή και στη συνέχεια να παράγουν μαζικά τα περισσότερα επιτυχημένες λύσεις – θα δημιουργούσε μια τεράστια ώθηση», εκτιμάει ο Poletaev.
Επισημαίνει επίσης ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, και ενώ η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι κρίσιμη, θα ήταν συνετό για τη Μόσχα να διασφαλίσει ότι αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε χαμένα.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πρότεινε την υποψηφιότητα του Andrei Belousov για τη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.
Ο Belousov είναι ένας βετεράνος Ρώσος οικονομολόγος που ξεκίνησε ως ερευνητής στο Κεντρικό Οικονομικό Μαθηματικό Ινστιτούτο της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών και αργότερα διορίστηκε στο Ινστιτούτο Οικονομικών Προβλέψεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Αφού διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου το 2006, ο Belousov υπηρέτησε σε πολλές εξέχουσες θέσεις στη ρωσική κυβέρνηση προτού γίνει πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός το 2020 – ένα αξίωμα που κατείχε μέχρι και την ανέλιξή του ως πολιτικού προϊσταμένου του ρωσικού στρατού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης