Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΛΘ: Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου - Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

tags :
ΟΛΘ: Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου - Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης
Η ανακοίνωση της Εταιρείας
Σχετικά Άρθρα
Η ΟΛΘ Α.Ε. («Εταιρεία») ανακοινώνει ότι την 10η Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, στην έδρα της Εταιρείας στην Θεσσαλονίκη, η οποία έλαβε χώρα από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Παρέστησαν νόμιμα αυτοπροσώπως ή δι' αντιπροσώπου 15 μέτοχοι εκπροσωπούντες 8.172.597 μετοχές, ήτοι ποσοστό 81,08% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.
Η Γενική Συνέλευση συζήτησε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και κατόπιν ψηφοφορίας, έλαβε τις κατωτέρω αποφάσεις:

1. Ενέκρινε τις Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις για την 24η εταιρική χρήση (01.01.2023 – 31.12.2023), με τις σχετικές Εκθέσεις και Δηλώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών.

2. Ενέκρινε την διάθεση των κερδών χρήσης 2023 και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της Εταιρείας, ανερχομένου στο ποσό των € 1,30 ανά μετοχή (μικτό). Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος την 14η Μαΐου 2024, ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων λήψης μερίσματος (record date) την 15η Μαΐου 2024 και ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος την 20η Μαΐου 2024.

3. Ενημερώθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου για τα πεπραγμένα της κατά την εταιρική χρήση 01.01.2023 – 31.12.2023. (Αφορά ενημέρωση, όχι προς ψηφοφορία) 

4. Ενέκρινε τη Συνολική Διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για την εταιρική χρήση 01.01.2023-31.12.2023, σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4548/2018, καθώς και την απαλλαγή των Ορκωτών Ελεγκτών της Εταιρείας που διενήργησαν τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2023, σύμφωνα με την παρ. 1 περ. γ’ του άρθρου 117 του Ν. 4548/2018.

5. Ενέκρινε τις αμοιβές - αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την εταιρική χρήση 2023.

6. Προ-ενέκρινε τις αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 2024.

7. Ενέκρινε την Έκθεση Αποδοχών για τη χρήση 2023 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 112 του Ν.4548/2018. Η ψήφος των μετόχων είναι συμβουλευτική σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 112 παρ. 3 Ν. 4548/2018.

8. Εξέλεξε την εταιρεία «KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές ΑΕ» ως την Ελεγκτική Εταιρεία για την εταιρική χρήση 2024 (τακτικό και φορολογικό έλεγχο) και ενέκρινε την αμοιβή της.

9. Ενημερώθηκε από τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 5 του Ν. 4706/2020. (Αφορά ενημέρωση, όχι προς ψηφοφορία)

10. Ενέκρινε την τροποποίηση της αδείας που χορηγήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ.1 του Ν.4548/2018 στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και σε Διευθυντές της Εταιρείας να μετέχουν σε Δ.Σ. ή στη Διεύθυνση εταιρειών που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς και ειδικότερα, χορήγησε άδεια στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ.1 του Ν.4548/2018 να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στην Διεύθυνση εταιρειών που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς, ή να είναι μοναδικοί μέτοχοι ή εταίροι σε εταιρείες που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς, καθώς επίσης χορήγησε άδεια σύμφωνα με το ίδιο ως άνω άρθρο στους Διευθυντές της Εταιρείας να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για εταιρεία θυγατρική της Εταιρείας.

11. Κατόπιν της από 26.04.2024 πρότασης του μετόχου "South Europe Gateway Thessaloniki Ltd", ο οποίος εκπροσωπεί το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της από 29.04.2024 απόφασης του μετόχου «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», ο οποίος εκπροσωπεί το 7,27% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, για τον ορισμό ενός μη εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, κατ' εφαρμογή του άρθρου 7 παρ. 6 του Καταστατικού της Εταιρείας και του άρθρου 79 του Ν. 4548/2018, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας την 02.05.2024 η από 01.05.2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας περί διαπίστωσης της καταλληλότητας των μελών του προτεινόμενου νέου Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, καθώς επίσης και τα βιογραφικά σημειώματα των προτεινόμενων μελών, ήτοι των κκ. Αθανασίου Λιάγκου, Masson Martin, Arie Koppelaar, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Zonglyu (Jessie) LU, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Παναγιώτη Μιχαλόπουλου, Αγγελικής Σαμαρά, Ευστάθιου Κουτμερίδη, Ιωάννη Τσάρα και Ευαγγελίας Δαμίγου. Κατόπιν των ανωτέρω, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας της 10.05.2024:

Α. Eξέλεξε νέο ενδεκαμελές (11μελές) Διοικητικό Συμβούλιο, με πενταετή (5ετή) θητεία, και συγκεκριμένα μέχρι την 10.05.2029, το οποίο απαρτίζεται από τα κάτωθι μέλη: 1) Αθανάσιο Λιάγκο 2) Masson Martin 3) Arie Koppelaar 4) Κωνσταντίνο Φωτιάδη 5) Zonglyu (Jessie) LU 6) Παναγιώτη Σταμπουλίδη 7) Παναγιώτη Μιχαλόπουλο 8) Αγγελική Σαμαρά 9) Ευστάθιο Κουτμερίδη 10) Ιωάννη Τσάρα 11) Ευαγγελία Δαμίγου

1. Κάθε εκλεγέν μέλος πληροί τα κριτήρια ατομικής καταλληλότητας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, καθώς διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, επαρκείς γνώσεις, δεξιότητες, ανεξαρτησία κρίσης, εχέγγυα ήθους και καλή φήμη και δεν έχει κωλύματα ή ασυμβίβαστα με τις διατάξεις της Πολιτικής Καταλληλότητας και το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της Εταιρείας.

2. Η συμμετοχή κάθε εκλεγέντος μέλους στην ενδεκαμελή (11μελή) σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας συμβάλλει στην εκπλήρωση της συλλογικής καταλληλότητας του Διοικητικού Συμβουλίου και ειδικότερα: η συμμετοχή του/της στο Διοικητικό Συμβούλιο επιτρέπει την ενίσχυση της τεχνογνωσίας του Διοικητικού Συμβουλίου στον τομέα των δραστηριοτήτων της Εταιρείας, την υλοποίηση της στρατηγικής της Εταιρείας και τη διεξαγωγή της καθημερινής λειτουργίας της Εταιρείας.

3. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο Ν. 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, την εγκεκριμένη Πολιτική Καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας και το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα, στη σύνθεσή του:

(α) Το Διοικητικό Συμβούλιο καλύπτει την επαρκή εκπροσώπηση ανά φύλο, υπερβαίνοντας τις ελάχιστες προβλέψεις του Ν. 4706/2020 και της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας, καθώς συμμετέχουν τρεις (3) γυναίκες επί συνόλου έντεκα (11) μελών, ήτοι η συμμετοχή του γυναικείου φύλου ανέρχεται σε 27,27%.

(β) Τα κριτήρια ανεξαρτησίας που απορρέουν από το νόμο, πληρούνται από το 1/3 τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ., καθώς τέσσερα (4) από το σύνολο των ένδεκα (11) μελών, και συγκεκριμένα οι κκ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Αγγελική Σαμαρά, Ευστάθιος Κουτμερίδης και Ιωάννης Τσάρας, πληρούν τα κριτήρια ανεξαρτησίας του άρθρου 9 του Ν. 4706/2020, καθώς: (i) δεν κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό άνω του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και (ii) είναι απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε οικονομική, επιχειρηματική, οικογενειακή ή άλλου είδους σχέση εξάρτησης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους και την ανεξάρτητη και αντικειμενική κρίση τους.

(γ) Το Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνει μέλη τεσσάρων διαφορετικών εθνικοτήτων ενισχύοντας τη δεξαμενή δεξιοτήτων και εμπειρίας που διαθέτει η Εταιρεία για τις ανώτατες θέσεις της, καθώς και την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία.

(δ) Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν την κατάλληλη εμπειρία, επαρκή γνώση, δεξιότητες, ανεξαρτησία κρίσης, ακεραιότητα και καλή φήμη, δεν έχουν κανένα κώλυμα και δεν στερούνται καταλληλότητας σύμφωνα με την εγκεκριμένη Πολιτική Καταλληλότητας και το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της Εταιρείας.

(ε) Η ενδεκαμελής (11) σύνθεση ενισχύει την ορθή και αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου, αντανακλά το μέγεθος της Εταιρείας, την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ διασφαλίζει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, δεξιοτήτων, προσόντων και εμπειρίας, τα οποία καλύπτουν την εμπειρογνωμοσύνη που σχετίζεται με κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα της Εταιρείας και τους κύριους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν, τον στρατηγικό σχεδιασμό, τις οικονομικές αναφορές, τη συμμόρφωση με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, την ικανότητα να προσδιορίζουν και να διαχειρίζονται τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην Εταιρεία.

Β. Ενέκρινε η θητεία της νέας Επιτροπής Ελέγχου να είναι ίση με τη θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ήτοι μέχρι την 10.05.2029.

Γ. Χορήγησε εξουσιοδότηση στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιο Λιάγκο να συγκαλέσει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Ακολούθως, ανακοινώθηκε στην Γενική Συνέλευση:
 Με την υπ’ αριθμ. 7779/02.10.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ, αποφασίστηκε ο διορισμός του κ. Arie Koppelaar ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε αντικατάσταση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Franco Nicola Cupolo, ο οποίος παραιτήθηκε στις 15.07.2022. Διαπιστώθηκε ότι ο κ. Arie Koppelaar πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας σύμφωνα με την Πολιτική Καταλληλότητας της Εταιρείας.
 Η κα Ειρήνη Χάδιαρη παραιτήθηκε από τη θέση του Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Μέλους της Επιτροπής Αποδοχών και της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων στις 02.05.2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης