Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιορισμένες προσδοκίες στις επαφές Ρωσίας – Ουκρανίας (29-30/3) – Μήνυμα Erdogan για κατάπαυση, παρών ο Abramovich

Περιορισμένες προσδοκίες στις επαφές Ρωσίας – Ουκρανίας (29-30/3) – Μήνυμα Erdogan για κατάπαυση, παρών ο Abramovich
Erdogan: Να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις, βάλτε τέλος στη τραγωδία
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Περιορισμένες είναι οι προσδοκίες για πρόοδο από το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που έχουν από νωρίς σήμερα Τρίτη 29/3 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα, στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Παρά τις ελπίδες για ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα η επίτευξη μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, που γεννά η πληροφορία ότι δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν κατά ακόμα μια ημέρα – επισήμως ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη 30/3 – δηλαδή έως το μεσημέρι της Πέμπτης 31/3, Μόσχα και Κίεβο εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για την έκβαση των συνομιλιών, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια ουσιαστική πρόοδος.
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος είπε πως ο πιο φιλόδοξος στόχος της Ουκρανίας από αυτές τις συνομιλίες είναι να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός.
Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι είναι ελάχιστες οι ελπίδες για κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αναφέροντας πως παρά τα «βήματα» που έχουν γίνει, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφωνίες στα βασικά ζητήματα, όπως είναι ως επί το πλείστον το εδαφικό.
Σημειώνεται πως οι συνομιλίες γίνονται σε επίπεδο συμβούλων των δύο προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας ενώ αναφέρεται πως θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των καθημερινών συζητήσεων τους μέσω βιντεοδιασκέψεων.

Το μήνυμα Erdogan για κατάπαυση πυρός

Τις δύο αντιπροσωπείες, οι οποίες κάθονται απέναντι σε ένα ιδιαίτερα μακρύ τραπέζι, υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τη Ρωσία και την Ουκρανία «πολύτιμους φίλους», σημείωσε πως και οι δύο χώρες έχουν «νόμιμες ανησυχίες»
Ο Erdogan υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα οι διαπραγματεύσεις να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ζήτησε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας πως «είναι στα χέρια των δύο πλευρών να βάλουν τέλος σε αυτήν την τραγωδία».
«Μια δίκαιη ειρήνη δεν θα έχει κανέναν ηττημένο.
Η συνέχιση των εχθροπραξιών δεν ευνοεί κανένα.
Σε μια τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσουμε και να συμβάλλουμε στις προσπάθειες σας για την εδραίωση της ειρήνης.
Εύχομαι οι συναντήσεις και οι συνομιλίες μας να αποδειχθούν ευοίωνες για τις χώρες σας, για την περιοχή μας και για όλη την ανθρωπότητα» είπε ο Erdogan.
2_158.jpg
3_130.jpg
Παρών στις διαπραγματεύσεις και ο Abramovich

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι παρών στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία είναι και ο Ρώσος επιχειρηματίας, Roman Abramovich, ο οποίος φέρεται να λειτουργεί ως ανεπίσημος διαπραγματευτής του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Άλλωστε δημοσιεύματα φέρουν τον Abramovich να έχει μεσολαβήσει για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky και της Ρωσίας, Vladimir Putin και να έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το προηγούμενο διάστημα.
Μάλιστα ο Zelensky φέρεται να είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις της Δύσης ο Abramovich.
Σε εικόνες που μεταδίδονται στην τουρκική τηλεόραση ο Abramovich κάθεται δίπλα στον Ibrahim Kalin, τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Rejep Tayip Erdogan.
15_2.jpg
18_2.jpg
Medinsky (Ρώσος διαπραγματευτής): Θα υπάρξει ανακοίνωση μετά τις συνομιλίες

Την θέση πως μετά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα εκδοθεί μια ανακοίνωση διατύπωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Vladimir Medinsky.
Σε δηλώσεις του ο Medinsky είπε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζον
Επιπλέον, αναφέρεται πως η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην Ουκρανία σχετικά με την κακοποίηση Ρώσων στρατιωτών που κρατούνται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με την Ουκρανία να υποστηρίζει πως θα επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους Ουκρανού στρατιώτες προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες.

Ανοιχτή η Ουκρανία για ουδετερότητα

Μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει διαμηνύσει μέσω του προέδρου της Volodymyr Zelensky ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το καθεστώς της ουδετερότητας της – κάτι που σημαίνει πως δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πως δεν θα φιλοξενήσει στο έδαφος της ξένα στρατεύματα ή πυρηνικά όπλα -, αλλά αυτό θα συμβεί εφόσον πρώτα προηγηθεί ένα δημοψήφισμα και το εγκρίνει ο ουκρανικός λαός και αφού έχουν αποχωρήσει από την Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα.
Αυτό που επιθυμεί το Κίεβο είναι μια άμεση κατάπαυση του πυρός, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba να διαμηνύει πως «δεν διαπραγματευόμαστε ανθρώπους, έδαφος ή κυριαρχία».
Σύμφωνα με τον Kuleba, το ελάχιστο από αυτές τις συνομιλίες θα είναι μια συμφωνία για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Ρωσία: Δεν ζητά «αποναζιστικοποίηση», ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως η Ρωσία δεν ζητά πλέον την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και ότι εξετάζει το σενάριο μιας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμένει στρατιωτικά αδέσμευτη.
Σύμφωνα με τους FT, Ρωσία και Ουκρανία συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε, αν και επισημαίνεται πως αυτό το ζήτημα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, δεν γίνεται λόγος για «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα βασικά αιτήματα της Ρωσίας.

«Κλειδί» το εδαφικό

Αναλυτές εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες εάν πρώτα ο πρόεδρος Putin δεν αποκομίσει κέρδη στο εδαφικό.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει καταλάβει το Donbass, τις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και να έχει δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο που να συνδέει την Κριμαία με την Ρωσία.
Από την πλευρά της η Ουκρανία ζητά τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν και να αποσυρθούν στα σύνορα που ίσχυαν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, αναφέροντας πως τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένα συμβιβασμό.
Το ερώτημα όμως είναι τι είδους συμβιβασμό είναι έτοιμες να δεχθούν Ρωσία και Ουκρανία.
Η Μόσχα ζητά από το Κίεβο να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, και την ανεξαρτησία των δύο περιοχών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ) που βρίσκονται υπό τη διοίκηση των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του ανατολικού Donbass.
Πρόκειται για αιτήματα που απορρίπτει κατηγορηματικά το Κίεβο.

Κρεμλίνο: Καμία ουσιαστική πρόοδος

Άλλωστε και το Κρεμλίνο δια μέσω του εκπροσώπου του Dmitry Peskov, υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες καμία ουσιαστική πρόοδος, αναφέροντας ωστόσο πως είναι πολύ σημαντικό αυτές να συνεχιστούν πρόσωπο με πρόσωπο.
Επιπλέον, το Κρεμλίνο απορρίπτει μια συνάντηση των προέδρων Putin – Zelensky, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια συνάντηση θα είναι χρήσιμη και απαραίτητη εφόσον οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία στα βασικά ζητήματα.

Επιφυλάξεις και από το State Department

Επιφυλάξεις πάντως για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εξέφρασε και το State Department, εκτιμώντας πως είναι περιορισμένες οι ελπίδες για πρόοδο.
Αμερικάνος αξιωματούχος τόνισε ότι ο πρόεδρος Putin δεν φαίνεται να είναι έτοιμος για συμβιβασμούς όσον αφορά το τέλος του πολέμου.

Πρόθυμη η Σερβία να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις

Εν τω μεταξύ, την προθυμία της να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία εξέφρασε και η Σερβία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic είπε ότι «αν κάποιος πιστεύει ότι το Βελιγράδι είναι το καλύτερο μέρος για διαπραγματεύσεις, η Σερβία είναι έτοιμη να το προσφέρει στους Ουκρανούς και τους Ρώσους φίλους μας».
Μάλιστα, είπε ότι το 2014, πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία με αφορμή την κρίση στην Κριμαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης