Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία το Donbass - Δέσμευση για μείωση στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο

Στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία το Donbass - Δέσμευση για μείωση στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο
Τουλάχιστον 5.000 οι νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη, ανάμεσα τους και περισσότερα από 200 παιδιά
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Την θέση πως στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι πλέον το Donbass διατύπωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, αναφέροντας πως το πρώτο στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στέφθηκε με επιτυχία, μια και επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι.
Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως πλέον δεν είναι στόχος η πολιορκία των ουκρανικών πόλεων, ενώ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στο Κίεβο και στο Τσερνίγκιφ θα αποκλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται  ότι οι
ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη – αν και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως το κέντρο της πόλης είναι υπό τον έλεγχο των Ουκρανών -, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια μεγάλη στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας, η οποία θα έχει καταφέρει να ενώσει χερσαία τη Ρωσία και το Donbass με την Κριμαία.
Όσον αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό του Κιέβου, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι όχι μόνο έχουν αποτρέψει όλες τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά και ότι έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ανακαταλαμβάνοντας στρατηγικά σημεία στα προάστια της πόλης και συγκεκριμένα, στο Ιρπίν, στη Μπούτσα και στο Χοστομέλ.

Shoigu (υπ. Άμυνας Ρωσίας): Στόχος πλέον η απελευθέρωση του Donbass

Την θέση πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, ο οποίος επισήμανε πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν.
«Όσον αφορά την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, σε γενικές γραμμές οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάση της επιχείρησης έχουν επιτευχθεί.
Η ισχύς των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή και τις προσπάθειες στον απώτερο στόχο μας που είναι η απελευθέρωση του Donbass» υπογράμμισε ο Shoigu.

Πλήρης υπεροχή σε αέρα, θάλασσα, έδαφος

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές καταστροφές.
Έχουμε επιτύχει την πλήρη υπεροχή στον αέρα.
Η αεροπορία και τα αντιαεροπορικά συστήματά τους έχουν επί της ουσίας καταστραφεί» υπογράμμισε ο Shoigu.
Όπως είπε, από τα 152 μαχητικά των Ουκρανών, τα 123 έχουν καταστραφεί, από τα 149 ελικόπτερα, τα 77 έχουν καταστραφεί ενώ από τα 180 αντιαεροπορικά συστήματα, εκτός έχουν τεθεί τα 152.
«Οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας έπαυσαν να υπάρχουν.
Σημαντικές απώλειες υπέστησαν όλοι οι σχηματισμοί επίγειων και αερομεταφερόμενων δυνάμεων επίθεσης» υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Θα πάμε μέχρι τέλους

Σύμφωνα με τον Shoigu, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Όπως είπε, ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του συνδράμει ενεργά τον πληθυσμό στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προκειμένου να έχουν μια ειρηνική ζωή.
«Παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 684 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ 6.079 τόνοι βοήθειας έχουν παραδοθεί σε 210 οικισμούς» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

6_43.jpg
Στους Ρώσους η Μαριούπολη

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει την Μαριούπολη, κάτι που επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boychenko, ο οποίος ανέφερε πως η πόλη βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών.
Οι τοπικές αρχές ζητούν να γίνει άμεσα μια πλήρης εκκένωση της πόλης, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμα περίπου 160.000 άνθρωποι, οι οποίοι διαβιώνουν υπό άθλιες συνθήκες χωρίς ρεύμα, νερό, τροφή και φάρμακα.
Η κατάληψη της Μαριούπολης αποτελεί ενδεχομένως τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ανοίγει τον χερσαίο δρόμο που ενώνει την Κριμαία με το Donbass και τη Ρωσία.
13_4.jpg
12_15.jpg
Εκτιμάται πως τουλάχιστον 5.000 άμαχοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων και 210 παιδιών.
Σημειώνεται πάντως πως στην ημερήσια ανάλυση του για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρει πως το κέντρο της πόλης παραμένει ακόμα υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Αντιστέκονται οι Ουκρανοί στο Κίεβο και αντεπιτίθενται

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό του Κιέβου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις όχι μόνο έχουν καταφέρει να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις αλλά έχουν περάσει και στην αντεπίθεση, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη και κρίσιμες περιοχές περιμετρικά της πόλης, όπως το Ιρπίν, το Χοστομέλ και η Μπούτσα.
Στην απελευθέρωση της Ιρπίν αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Zelensky, ο οποίος υποστήριξε πως ο ουκρανικός στρατός προελαύνει στο Κίεβο και πως επανακτά τον έλεγχο εδαφών, αν και σημείωσε πως ο κίνδυνος παραμένει, μια και οι Ρώσοι έχουν ακόμα τον έλεγχο βόρεια του Κιέβου.
Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τους Ρώσους να ανασυντάσσονται και να ετοιμάζουν μια μεγάλη αντεπίθεση στο Κίεβο.

Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Ζαπορίζιγια, Τσερνίγκιφ και Χερσώνα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας και συγκεκριμένα σε Χάρκοβο, Ζαπορίζιγια, Τσερνίγκιφ και Χερσώνα.
Στο Χάρκοβο αναφέρεται πως από τους βομβαρδισμούς ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές με κατοικίες, κατά τους οποίους εκτιμάται πως σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και ότι τραυματίστηκαν άλλοι επτά.
14_3.jpg
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες σε Ζαπορίζιγια, Χερσώνα και Χάρκοβο με το να λαφυραγωγούν, να προχωρούν σε απαγωγές και να κρατούν ανθρώπους ως ομήρους, ενώ παράλληλα βομβαρδίζουν αποθήκες καυσίμων στο Λβιβ, στο Ρίβνε, στο Ζιτομίρ και στο Λούτσκ.
9_20.jpg
10_12.jpg
Πυραυλική επίθεση και στο Μικολάγιφ

Διοικητικό κτήριο στην πόλη Μικολάγιφ έπληξε με πύραυλο ο ρωσικός στρατός.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Μικολάγιφ, Vitaly Kim, οι περισσότεροι πολίτες που βρίσκονταν εντός του κτηρίου, κατάφεραν από θαύμα να το εκκενώσουν εγκαίρως.
Ωστόσο, γίνεται λόγος για αγνοούμενους στρατιώτες και πολίτες, ενώ μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για τρεις νεκρούς.
Σημειώνεται πως το Μικολάγιφ είναι στόχος του ρωσικού στρατού εδώ και εβδομάδες, καθώς αποτελεί την τελευταία εστία αντίστασης πριν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό.
Πάντως, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φαίνονται να απωθούν τις ρωσικές επιθέσεις και να κρατούν την άμυνα της πόλης.
5_114.JPG
Υπ.Άμυνας Μ. Βρετανίας: Πάνω από 1.000 μισθοφόροι της Wagner πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία


Την εκτίμηση ότι περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι της περίφημης ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner φέρονται να έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία διατύπωσε το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας.
«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Wagner αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία.
Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επισημαίνει ότι εξαιτίας των «βαριών απωλειών του ρωσικού στρατού» και του ότι «η εισβολή στην Ουκρανία έχει περιέλθει σε τέλμα», «η Μόσχα πιθανόν να αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Wagner στην Ουκρανία σε βάρος των επιχειρήσεων στην Αφρική και στη Συρία».
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως στρατιώτες της Wagner ήδη επιχειρούν στις ανατολικές επαρχίες του Donbass στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως ο όμιλος Wagner έχει βρεθεί στο στόχαστρο των βρετανικών κυρώσεων.

Ανοίγουν τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk είπε πως η Ουκρανία ευελπιστεί πως θα ανοίξουν σήμερα Τρίτη 29/3 τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις.
Αναφέρεται μάλιστα πως θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει και ένας ασφαλής διάδρομος για τους περίπου 160.000 κατοίκους της Μαριούπολης.

Νεκρά 144 παιδιά

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής από τις 24 Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί 144 παιδιά, ενώ περισσότερα από 220 έχουν τραυματιστεί.
Εκτιμάται πάντως πως οι αριθμοί αυτοί θα είναι πολύ υψηλότεροι, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία από τη Μαριούπολη.
Από τους βομβαρδισμούς αναφέρεται πως έχουν υποστεί ζημιές 773 εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τα 75 έχουν καταστραφεί πλήρως.

Έκκληση ΟΗΕ για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός

Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres ζήτησε να αναληφθεί μια πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει μια «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
Ο Guterres ανακοίνωσε πως ζήτησε από τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, Martin Griffiths να εξετάσει την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι η στιγμή που πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν αυτήν την πρωτοβουλία.
Πάντως, το σενάριο της κατάπαυσης του πυρός δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις σημερινές διαπραγματεύσεις που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης