Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Ελάχιστες οι πιθανότητες για πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας – Τι λένε οι δύο πλευρές

BBC: Ελάχιστες οι πιθανότητες για πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας – Τι λένε οι δύο πλευρές
Μόσχα και Κίεβο δεν αφήνουν και πολλές ελπίδες για τις συνομιλίες στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Περιορισμένες εκτιμά το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC πως είναι οι πιθανότητες για πρόοδο στις σημερινές διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το BBC, αν και πρόκειται για τις πρώτες εδώ και εβδομάδες συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο και υπάρχει ένα αίσθημα «κατεπείγοντος» να γίνει κάποια πρόοδος, οι ελπίδες για κάτι θετικό δεν είναι πολλές.
Οι συνομιλίες γίνονται σε επίπεδο συμβούλων των δύο προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κάτι που σημαίνει πως δεν απηχούν το επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι συναντήθηκαν και πάλι στην Τουρκία (συγκεκριμένα στην Αττάλεια) στις αρχές του μήνα χωρίς όμως και εκεί να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρεται, οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των καθημερινών συζητήσεων τους μέσω βιντεοδιασκέψεων.

Τι λέει η Ουκρανία

Μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει διαμηνύσει μέσω του προέδρου της Volodymyr Zelensky ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το καθεστώς της ουδετερότητας της – κάτι που σημαίνει πως δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ -, αλλά αυτό θα συμβεί εφόσον πρώτα προηγηθεί ένα δημοψήφισμα και το εγκρίνει ο ουκρανικός λαός και αφού έχουν αποχωρήσει από την Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα.
Θέση με την οποία δεν συμφωνεί η Ρωσία, η οποία εμφανίζεται να είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, χωρίς παράλληλα να θέτει θέμα αλλαγής της κυβέρνησης του Κιέβου.
Παρόλο αυτά, ακόμα και οι ελπίδες για το να ανοίξουν νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι φαίνονται περιορισμένες, καθώς η Ουκρανία αποφάσισε να μην τους εφαρμόζει υπό τον φόβο επιθέσεων από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Κατάπαυση πυρός

Αυτό που επιθυμεί το Κίεβο είναι μια άμεση κατάπαυση του πυρός, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba να διαμηνύει πως «δεν διαπραγματευόμαστε ανθρώπους, έδαφος ή κυριαρχία».
Σύμφωνα με τον Kuleba, το ελάχιστο από αυτές τις συνομιλίες θα είναι μια συμφωνία για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Vadym Denysenko είπε πως δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στις σημερινές συνομιλίες.

Το εδαφικό το βασικότερο ζήτημα

Αναλυτές εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες εάν πρώτα ο πρόεδρος Putin δεν αποκομίσει κέρδη στο εδαφικό.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει καταλάβει το Donbass, τις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και να έχει δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο που να συνδέει την Κριμαία με την Ρωσία.
Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι το εδαφικό.
Η Ουκρανία ζητά τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν και να αποσυρθούν στα σύνορα που ίσχυαν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, αναφέροντας πως τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένα συμβιβασμό.
Αλλά ούτε ο πρόεδρος Putin ούτε και η κυβέρνηση του Κιέβου είναι έτοιμοι αυτή τη στιγμή για κάποιο συμβιβασμό.

Κρεμλίνο: Καμία ουσιαστική πρόοδος

Άλλωστε και το Κρεμλίνο δια μέσω του εκπροσώπου του Dmitry Peskov, υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες καμία ουσιαστική πρόοδος, αναφέροντας ωστόσο πως είναι πολύ σημαντικό αυτές να συνεχιστούν πρόσωπο με πρόσωπο.
Επιπλέον, το Κρεμλίνο απορρίπτει μια συνάντηση των προέδρων Putin – Zelensky, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια συνάντηση θα είναι χρήσιμη και απαραίτητη εφόσον οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία στα βασικά ζητήματα.

Επιφυλάξεις και από το State Department

Επιφυλάξεις πάντως για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εξέφρασε και το State Department, εκτιμώντας πως είναι περιορισμένες οι ελπίδες για πρόοδο.
Αμερικάνος αξιωματούχος τόνισε ότι ο πρόεδρος Putin δεν φαίνεται να είναι έτοιμος για συμβιβασμούς όσον αφορά το τέλος του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης