Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με τη δηλητηρίαση Abramovich - Ανησυχία Foreign Office - Kuleba: Μην φάτε, μην πιείτε τίποτα στις διαπραγματεύσεις

Θρίλερ με τη δηλητηρίαση Abramovich - Ανησυχία Foreign Office - Kuleba: Μην φάτε, μην πιείτε τίποτα στις διαπραγματεύσεις
Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου μεγιστάνα Roman Abramovich
Σχετικά Άρθρα

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου μεγιστάνα Roman Abramovich, με τον εκπρόσωπό του να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, το Foreign Office να εκφράζει την ανησυχία του και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba να καλεί τους Ουκρανούς διαπραγματευετές να μην φάνε, να μην πιουν και αν είναι δυνατό να μην αγγίζουν τίποτα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους Ρώσους διαπραγματευτές.

H προειδοποίηση Kuleba

Λίγο πριν την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας συμβούλευσε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές να μην φάνε τίποτα, να μην πιουν τίποτα και αν ειναι δυνατό να μην ακουμπήσουν τίποτα.
«Συμβουλεύω όποιον πάει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει και να μην πιει τίποτα (…) και κατά προτίμηση να αποφύγει να αγγίξει οποιαδήποτε επιφάνεια»,  ανέφερε ο Kuleba, σύμφωνα με το Sky News.


Foreign Office: Πολύ ανησυχητικοί οι ισχυρισμοί για δηλητηρίαση

Οι ισχυρισμοί ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Roman Abramovich δηλητηριάστηκε είναι «πολύ ανησυχητικές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO).
Ειδικότερα, εκπρόσωπος του FCDO τόνισε: «Οι ισχυρισμοί είναι πολύ ανησυχητικοί.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να βοηθά εφαρμόζοντας σκληρές κυρώσεις στο καθεστώς του Putin και παρέχοντας αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη για να βοηθήσει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση».

ΗΠΑ: Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όχι δηλητηρίαση

Το βράδυ της Δευτέρας, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Roman Abramovich και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Wall Street Journal και ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat είχαν αναφέρει ότι ο Abramovich και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στο Κίεβο.
Λίγες ώρες αργότερα, πρώτοι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν αμφισβητήσει τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που ισχυρίζονταν ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Roman Abramovich και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στο Κίεβο.
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Mihailo Pontoliak είπε ότι «διατυπώνονται πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας».
Ο Rustem Umerov, ένα άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται «μη επαληθευμένες πληροφορίες».
Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει το θέμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Abramovich και οι διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια, συνεχή και οδυνηρή δακρύρροια και ξεφλούδισμα στο δέρμα των χεριών και του προσώπου.
Η κατάσταση όλων τους, συμπεριλαμβανομένου και του Τάταρου βουλευτή από την Κριμαία Umerov, έχει βελτιωθεί και δεν κινδυνεύει η υγεία τους.
Ένα άτομο που έχει γνώση του θέματος επιβεβαίωσε το συμβάν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αλλά είπε ότι αυτό δεν εμπόδισε τον Abramovich να συνεχίσει τη δουλειά του.
Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε ότι ειδικοί που μελέτησαν το συμβάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «δηλητηρίαση με άγνωστο χημικό όπλο».
Η δόση και το είδος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη ζωή των θυμάτων και μάλλον στόχος ήταν «να τρομοκρατηθούν» και όχι να τους προκαλέσουν «μόνιμη βλάβη».
«Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να επωφελείτο από μια επίθεση» εναντίον τους, πρόσθεσε η Bellingcat.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση».
Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.  

Το δημοσίευμα της WSJ

To δημοσίευμα - βόμβα της Wall Street Journal, ανέφερε πως ο Ρώσος ολιγάρχης Roman Abramovich και Ουκρανοί διαπραγματευτές, εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο, μέσα στον Μάρτιο. 
Το αμερικανικό Μέσο επικαλείται πηγές από άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενώ το θέμα επιβεβαιώνει και εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη.
Σημειώνεται πως ο Abramovich, μετά τη συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα, μετέβη στη Μόσχα και στο Λβιβ, ενώ φέρεται να ήταν «παρών» και σε άλλες περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις.
Screenshot_3_abr.png


Τι αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ 

Η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Πρόσωπο κοντά στον Abramovich είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.
Ο Abramovich και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Zelensky, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε.
Ο εκπρόσωπος του Zelensky είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για ύποπτη δηλητηρίαση.
Δυτικοί ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

«Έχασε την όραση του»

Το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε ότι ο δημοσιογράφος του Guardian, με ανάρτησή του στο Twiter είπε πως πηγή με άμεση γνώση μόλις επιβεβαίωσε τις αναφορές της WSJ ότι ο ρώσος ολιγάρχης εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης.
Ωστόσο, έδωσε και νέες πληροφορίες για την υπόθεση, αποκαλύπτοντας πως ο Roman Abramovich «έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία».

Δηλητηρίαση με χημικά όπλα;

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας «Bellingcat», πληροφορίες τις οποίες αναδημοσιεύει και ο Guardian, η δηλητηρίαση συνέβη το βράδυ 3ης προς 4η Μαρτίου.
Τα μέλη της διαπραγματευτικής επιτροπής της Ουκρανίας εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση με χημικά όπλα.

Όπως αναφέρει το «Bellingcat», με βάση τις εξ αποστάσεως και τις επιτόπιες εξετάσεις, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα διεθνούς δηλητηρίασης με απροσδιόριστο χημικό όπλο.

Τα θύματα δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ποιος θα μπορούσε να έχει συμφέρον από μια επίθεση.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης τα παρουσίασαν τρεις άνδρες που είχαν βρεθεί στις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι σύμφωνα με τους Βρετανούς: «είχαν καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Ένα τέταρτο μέλος που τα κατανάλωσε επίσης δεν παρουσίασε συμπτώματα».
Η κατάσταση του Abramovich, στη συνέχεια βελτιώθηκε και αργότερα επέστρεψε στο Κίεβο για να λάβει μέρος σε έναν άλλο γύρο διαπραγματεύσεων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης