Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Ο Ρώσος ολιγάρχης Roman Abramovich δηλητηριάστηκε στο Κίεβο - «Έχασε την όραση του για ώρες»

Αποκάλυψη: Ο Ρώσος ολιγάρχης Roman Abramovich δηλητηριάστηκε στο Κίεβο - «Έχασε την όραση του για ώρες»
Ο Ρώσος ολιγάρχης φέρεται να νοσηλεύτηκε στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Σε ένα δημοσίευμα - βόμβα προέβη η Wall Street Journal, η οποία αναφέρει πως ο Ρώσος ολιγάρχης Roman Abramovich και Ουκρανοί διαπραγματευτές, εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο, μέσα στον Μάρτιο.
Το αμερικανικό Μέσο επικαλείται πηγές από άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενώ το θέμα επιβεβαιώνει και εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη.
Σημειώνεται πως ο Abramovich, μετά τη συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα, μετέβη στη Μόσχα και στο Λβιβ, ενώ φέρεται να ήταν «παρών» και σε άλλες περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις.

Το δημοσίευμα της WSJ:



Screenshot_3_abr.png


Τι αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ 

Η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Πρόσωπο κοντά στον Abramovich είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.
Ο Abramovich και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Zelensky, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε.
Ο εκπρόσωπος του Zelensky είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για ύποπτη δηλητηρίαση.
Δυτικοί ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

«Έχασε την όραση του»

Το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε ότι ο δημοσιογράφος του Guardian, με ανάρτησή του στο Twiter είπε πως πηγή με άμεση γνώση μόλις επιβεβαίωσε τις αναφορές της WSJ ότι ο ρώσος ολιγάρχης εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης.
Ωστόσο, έδωσε και νέες πληροφορίες για την υπόθεση, αποκαλύπτοντας πως ο Roman Abramovich «έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία».

Δηλητηρίαση με χημικά όπλα;

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας «Bellingcat», πληροφορίες τις οποίες αναδημοσιεύει και ο Guardian, η δηλητηρίαση συνέβη το βράδυ 3ης προς 4η Μαρτίου.
Τα μέλη της διαπραγματευτικής επιτροπής της Ουκρανίας εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση με χημικά όπλα.

Όπως αναφέρει το «Bellingcat», με βάση τις εξ αποστάσεως και τις επιτόπιες εξετάσεις, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα διεθνούς δηλητηρίασης με απροσδιόριστο χημικό όπλο.

Τα θύματα δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ποιος θα μπορούσε να έχει συμφέρον από μια επίθεση.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης τα παρουσίασαν τρεις άνδρες που είχαν βρεθεί στις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι σύμφωνα με τους Βρετανούς: «είχαν καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα τέταρτο μέλος που τα κατανάλωσε επίσης δεν παρουσίασε συμπτώματα».
Η κατάσταση του Abramovich, στη συνέχεια βελτιώθηκε και αργότερα επέστρεψε στο Κίεβο για να λάβει μέρος σε έναν άλλο γύρο διαπραγματεύσεων.

Times: Το ραβασάκι του Abramovich, το οργισμένο μήνυμα Putin σε Zelensky και ... οι διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα, στο ρόλο του Ρώσου «ολιγάρχη» Roman Abramovich, ο οποίος φέρεται να μεσολαβεί μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Abramovich – υπενθυμίζεται πως πληροφορίες ήθελαν τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky να έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να τον εξαιρέσουν από τις κυρώσεις της Δύσης λόγω του μεσολαβητικού ρόλου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – την περασμένη Τετάρτη πέταξε από την Κωνσταντινούπολη προς τη Μόσχα μεταφέροντας ένα χειρόγραφο σημείωμα του Zelensky προς τον Ρώσο πρόεδρο, Putin.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο Zelensky περιέγραφε ποιους όρους αποδέχεται το Κίεβο προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία με τη Μόσχα και να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η αντίδραση του Putin

Σύμφωνα με τους Times, η απάντηση του Putin ήταν κατηγορηματική.
«Πες του ότι θα τον συντρίψω» φέρεται να είπε στον Abramovich ο Putin.
Κατόπιν ο Ρώσος μεγιστάνας φέρεται την ίδια ημέρα να επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήθηκε με τον Ουκρανό πολιτικό, Rustem Umerov, ο οποίος λέγεται ότι έχει ρόλο διαπραγματευτή για την Ουκρανία.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο Umerov έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Abramovich σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, κατόπιν παρέμβασης του Ibrahim Kalin, εκπροσώπου του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Capture11111.JPG

Πρόοδος

Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει πως παρά την απάντηση του Putin, οι διαπραγματεύσεις μέσω αυτού του διαύλου συνομιλιών φέρονται να έχουν σημειώσει πρόοδο, ενόψει μάλιστα και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Kalin, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» σε βασικά ζητήματα, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η αποστρατιωτικοποίηση και το καθεστώς προστασίας της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Τι θα γίνει με Κριμαία και Donbass

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Donbass, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Kalin, μια ιδέα θα ήταν η Κριμαία και το Donbass να είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας με μια «μακροπρόθεσμη μίσθωση» όπως συνέβη με τη Μ. Βρετανία και το Χόνγκ Κόνγκ από το 1898 έως το 1997.
Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ο Putin εξετάζει την ιδέα αυτή, αλλά η οργή του για τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού και το μίσος του για τον Zelensky, δεν τον αφήνουν να προχωρήσει με αυτήν την προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης