Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute for the Study of War: H κατάσταση στο Κίεβο είναι σταθεροποιημένη αλλά η Ρωσία έχει κέρδη στην Ουκρανία

Institute for the Study of War: H κατάσταση στο Κίεβο είναι σταθεροποιημένη αλλά η Ρωσία έχει κέρδη στην Ουκρανία
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τον στόχο τους να περικυκλώσουν και να καταλάβουν το Κίεβο, παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στην ανατολική Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

H κατάσταση στο Κίεβο την πρωτεύουσα είναι σταθεροποιημένη αλλά η Ρωσία έχει κέρδη στην Ουκρανία στις 28 Μαρτίου με βάση το αμερικανικό Institute for the Study of War που παρακολουθεί και αναλύει καθημερινά την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Irpin, βορειοδυτικά του Κιέβου, στις 28 Μαρτίου.
Οι συνεχιζόμενες ουκρανικές αντεπιθέσεις γύρω από το Κίεβο πιθανότατα θα διακόψουν τις ρωσικές προσπάθειες για ανασύσταση των δυνάμεων και την επανέναρξη μεγάλων επιθετικών επιχειρήσεων για την περικύκλωση του Κιέβου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν επιπλέον ρωσικές επιθέσεις προς το Brovary, ανατολικά του Κιέβου, τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Ουκρανία παραμένουν ακινητοποιημένες και δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Chernihiv (Τσερνίχιβ), του Sumy (Σούμι) ή του Kharkiv (Χάρκοβο) τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν εντυπωσιακή πρόοδο στη Μαριούπολη, αλλά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν έδαφος ούτε στο Donbass ούτε προς το Mykolayiv.

Τα κρίσιμα σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τον στόχο τους να περικυκλώσουν και να καταλάβουν το Κίεβο, παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το προάστιο Irpin του Κιέβου στις 28 Μαρτίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από τις συνεχιζόμενες εναλλαγές ρωσικών δυνάμεων για να ανακαταλάβουν περαιτέρω εδάφη βορειοδυτικά του Κιέβου τις επόμενες ημέρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις προς το Brovary και δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις προς το Chernihiv, το Sumy και το Kharkiv.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία παραμένουν σε αδιέξοδο.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι μια τακτική ομάδα τάγματος (BTG) της 1ης Στρατιάς Φρουρών αποσύρθηκε πλήρως από το ουκρανικό έδαφος κοντά στο Sumy και επέστρεψε πίσω στη Ρωσία για πιθανή αναδιάταξη – η πρώτη ουκρανική αναφορά για μια ρωσική μονάδα που αποσύρθηκε πλήρως στη Ρωσία για αναδιάταξη.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να καταλαμβάνουν σταθερά εδάφη στη Μαριούπολη.

Η ουκρανική αντίσταση γύρω από τη Kherson συνεχίζει να δεσμεύει τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση στην νότια Ουκρανία.
v1.png

Οι ρωσικές προσπάθειες στρατολόγησης, τις οποίες οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αναμένουν να ξεκινήσουν την 1η Απριλίου, είναι απίθανο να παράσχουν στις ρωσικές δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία επαρκή ισχύ για να ξαναρχίσουν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον.
Η δεξαμενή των διαθέσιμων καλά εκπαιδευμένων αντικαταστατών της Ρωσίας παραμένει χαμηλή και οι νέοι στρατεύσιμοι θα χρειαστούν μήνες για να επιτύχουν έστω και ένα ελάχιστο επίπεδο ετοιμότητας.
Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) ανέφερε στις 28 Μαρτίου ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει τη στράτευση μέσω του προγράμματος BARS-2021 (Combat Army Reserve of the Country) την 1η Απριλίου παράλληλα με τον κανονικό εξαμηνιαίο κύκλο στρατολόγησης την 1η Απριλίου για «απόκρυψη μέτρων μαζικής κινητοποίησης »
Το GUR ανέφερε ότι οι έφεδροι του BARS-2021 θα αναπληρώσουν μονάδες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία και θα υποστηρίζονται από καταδικασμένους εγκληματίες που στρατολογούνται μέσω του προγράμματος BARS με αντάλλαγμα την πλήρη αμνηστία.

Το Institute for the Study of War δημοσίευσε μια επεξήγηση για το BARS-2021 και άλλες ρωσικές προσπάθειες στρατολόγησης στις 5 Μαρτίου.
Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε το πρόγραμμα BARS-2021 το 2021 προκειμένου να δημιουργήσει μια ενεργή εφεδρεία στρατολογώντας εθελοντές εφέδρους για τριετή σύμβαση.
Το BARS-2021 λειτούργησε με την ίδια αρχή με τις εφεδρείες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπου οι έφεδροι εκπαιδεύονται ενεργά και αποζημιώνονται ενώ διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους ως πολίτες.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν να δημιουργήσουν αποκλειστικά εφεδρικές μονάδες αλλά πιθανότατα δεν πέτυχαν τους στόχους τους λόγω της χαμηλής εμπλοκής από Ρώσους πολίτες.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ήλπιζε να στρατολογήσει περισσότερους από 100.000 εφέδρους από τον Αύγουστο του 2021, αλλά είναι απίθανο το Κρεμλίνο να κατάφερε να πετύχει τους στόχους του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ρωσικός στρατός είναι πιθανότατα κοντά στην εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων μονάδων ικανών να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 28 Μαρτίου ότι η Ρωσία συνεχίζει να εκπαιδεύει και να αναπτύσσει πρόσθετες μονάδες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της 155ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού και ενός απροσδιόριστου στοιχείου της 14ης Ταξιαρχίας Ξεχωριστού Φρουρών Ειδικού Σκοπού.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιπλέον στις 27 Μαρτίου ότι απροσδιόριστες μονάδες Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και Στόλου Ειρηνικού συνέχισαν να αναπτύσσονται προς την Ουκρανία, αλλά ότι η Ουκρανία έχει παρατηρήσει «σημαντική μείωση στην ένταση της κυκλοφορίας από τα βάθη της Ρωσικής Ομοσπονδίας»— υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει ήδη αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της στην Ουκρανία.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε επιπλέον ότι η Ρωσία κινητοποιεί κρυφά τον πληθυσμό της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία, γεωργιανής αποσχισθείσας περιοχής της Νότιας Οσετίας για να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει ήδη μεταφέρει 150 μαχητές της Νότιας Οσετίας στην Κριμαία.

Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε τέσσερις κύριες προσπάθειες αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Κίεβο (αποτελείται από τρεις δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1—Kharkiv
Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2 – Μαριούπολη (Mariupol)
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Kherson με κατεύθυνση Βόρεια και Δυτικά

Κύρια προσπάθεια — Άξονας Κιέβου: Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου στοχεύουν στην περικύκλωση της πόλης από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τον στόχο τους να περικυκλώσουν και να καταλάβουν το Κίεβο, παρά τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στην ανατολική Ουκρανία.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ευθέως στις 28 Μαρτίου ότι η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει πρόσθετες δυνάμεις στο μέτωπο του Κιέβου και επιδιώκει ανεπιτυχώς να ξαναρχίσει μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις για να περικυκλώσει την πόλη «παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας.
Το Institute for the Study of War συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να καταλάβει το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.
Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία ρωσική αναδιάταξη μαχητικής ισχύος μακριά από το Κίεβο για την υποστήριξη επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια κατά μήκος της δυτικής όχθης του Dnipro

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το προάστιο Irpin του Κιέβου στις 28 Μαρτίου.
Ο δήμαρχος του Irpin, Oleksandr Markushin, δήλωσε στις 28 Μαρτίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Irpin και πραγματοποιούν «σκούπα» στην περιοχή, αλλά προειδοποίησε ότι η πόλη παραμένει σε επικίνδυνη ζώνη και ζήτησε από τους αμάχους να μην επιστρέψουν ακόμα στα σπίτια τους.
Οι ουκρανικές δυνάμεις μοιράστηκαν επιπλέον φωτογραφίες τους στο Irpin στις 28 Μαρτίου.
Ο Markushin είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Irpin ως έδαφος για περαιτέρω αντεπιθέσεις σε Bucha, Vorzel και Hostomel.
Οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν αντεπιθέσεις στην περιοχή Irpin στις 22 Μαρτίου.
Οι στρατιωτικές αρχές του Κιέβου επιβεβαίωσαν την ανακατάληψη του Irpin στις 28 Μαΐου, αφαιρώντας τον Irpin από τον δημοσιευμένο κατάλογο των ρωσικά κατεχόμενων προαστίων του Κιέβου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε στις 28 Μαρτίου ότι οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν σκοπό να αποτρέψουν περαιτέρω ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από τις συνεχιζόμενες εναλλαγές ρωσικών δυνάμεων για να ανακαταλάβουν περαιτέρω εδάφη βορειοδυτικά του Κιέβου τις επόμενες ημέρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις βορειοδυτικά του Κιέβου δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση τις τελευταίες 24 ώρες
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι η Ρωσία αποσύρει μονάδες από την Ανατολική Στρατιωτική Περιοχή στη Λευκορωσία για να αποκαταστήσει την ικανότητα μάχης, και διευκρίνισε επιπλέον στις 27 Μαρτίου ότι η Ρωσία απέσυρε δύο BTG από την 106η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία από το μέτωπο του Κιέβου.

v2.png

Δευτερεύουσα υποστηρικτική προσπάθεια — Άξονας Chernihiv και Sumy

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε το μεσημέρι τοπική ώρα της 28ης Μαρτίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκοψαν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς το Brovary από στοιχεία της Ρωσικής 90ης Μεραρχίας Αρμάτων και της 2ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Κιέβου ανέφερε ότι οι ρωσικές θέσεις βορειοανατολικά του Κιέβου δεν άλλαξαν τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι ουκρανικές δυνάμεις δημοσίευσαν επιπλέον εικόνες στις 28 Μαρτίου επιβεβαιώνοντας την ανακατάληψη του Rudnytske, ανατολικά του Brovary, στις 27 Μαρτίου.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε το μεσημέρι τοπική ώρα της 28ης Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Chernihiv έδωσαν προτεραιότητα στη δημιουργία αμυντικών θέσεων και τη συγκέντρωση εξοπλισμού σε ασφαλείς τοποθεσίες για τον μετριασμό των ζημιών από το ουκρανικό πυροβολικό.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη Chernihiv αλλά δεν πραγματοποίησαν καμία χερσαία επιχείρηση στην περιοχή.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αρκετές γέφυρες στο Chernihiv και στην περιφέρεια Sumy.
Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να καταστρέφουν γέφυρες για να εμποδίσουν πιθανές αντεπιθέσεις της Ουκρανίας - κάτι που δείχνει περαιτέρω ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να επαναλάβουν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Sumy τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Sumy αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ηθικά προβλήματα, με το Γενικό Επιτελείο να ισχυρίζεται ότι οι στρατιώτες από τη ρωσική 15η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων αρνούνται να συμμετάσχουν στη μάχη, ωστόσο αυτά αποτελούν προπαγάνδα των ουκρανικών δυνάμεων.
Οι ουκρανικές δυνάμεις δημοσίευσαν πλάνα με στρατεύσιμους του DNR γύρω από το Sumy στις 27-28 Μαρτίου, η πρώτη ανάπτυξη των δυνάμεων DNR/LNR έξω από το Donbass.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιπλέον για πρώτη φορά στις 27 Μαρτίου ότι η Ρωσία αποσύρει μονάδες από τον άξονα Sumy για πιθανή αναδιάταξη σε άλλες περιοχές.
Ένα τάγμα BTG της 1ης Στρατιάς των Φρουρών αποσύρθηκε πλήρως από το ουκρανικό έδαφος πίσω στη Ρωσία για πιθανή αναδιάταξη.
Το Institute for the Study of War δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτήν την αναφορά, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να αποσύρουν μονάδες από την περιοχή Sumy για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις αλλού.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1 - Kharkiv:

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Kharkiv, αλλά δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση τις τελευταίες 24 ώρες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις γύρω από το Topolske, την Kamyanka και τη Sukha Kamyanka (κοντά στο Izyum) στις 28 Μαρτίου, αλλά δεν παρείχε πρόσθετες λεπτομέρειες.
Το Γενικό Επιτελείο δήλωσε επιπλέον ότι στοιχεία του 20ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων, του 1ου Στρατού Αρμάτων Φρουρών και του Στόλου της Βαλτικής παραμένουν ενεργά γύρω από το Izyum.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk:

Οι μάχες συνεχίστηκαν στην Popasna και στο Rubizhne στις 28 Μαρτίου, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν σημείωσαν καμία ουσιαστική πρόοδο.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για να επαναλάβουν μεγάλες επιχειρήσεις για την κατάληψη του συνόλου των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανεπιτυχείς επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην Περιφέρεια του Donetsk

Υποστηρικτική προσπάθεια 2 - Μαριούπολη:

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να καταλαμβάνουν εδάφη στη Μαριούπολη στις 28 Μαρτίου.
v3.png

Υποστηρικτική Προσπάθεια 3 - Kherson με κατεύθυνση βόρεια και προς τα δυτικά:

Η στρατιωτική κατάσταση γύρω από τη Kherson δεν άλλαξε ουσιαστικά στις 28 Μαρτίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν περιορισμένες ρωσικές προελάσεις προς Hulyaipole και Zaporizhia.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ενισχύουν τις αμυντικές τους θέσεις προς το Mykolahiv αλλά χωρίς να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει ολόκληρη την περιφέρεια του Mykolahiv είναι λανθασμένες.

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο συνέχισε να αναφέρει ότι η ουκρανική αντίσταση στη Kherson δεσμεύει ρωσικές δυνάμεις της Rosgvardia, οι οποίες πραγματοποιούν «μέτρα φιλτραρίσματος» για να εντοπίσουν Ουκρανούς στρατιώτες, καθώς και κατάσχουν όπλα και πυρομαχικά.

Άμεσα θέματα για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν τη Μαριούπολη.

Οι επιτυχείς ουκρανικές αντάρτικες ενέργειες γύρω από τη Kherson θα συνεχίσουν να δεσμεύουν το ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις βορειοδυτικά του Κιέβου πιθανότατα θα διαταράξουν περαιτέρω τις ρωσικές προσπάθειες για επανέναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων.

Η Ρωσία αναπτύσσει πρόσθετες δυνάμεις της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας γύρω από το Κίεβο και πιθανότατα επιχειρεί να ξαναρχίσει επιθετικές επιχειρήσεις σε περιορισμένη κλίμακα.

Ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την κατάληψη της πλήρους επικράτειας των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk, αλλά είναι απίθανο να σημειώσουν ταχεία πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης