Τελευταία Νέα
Διεθνή

Institute for the Study of War: H Ρωσία μπορεί να δηλώνει ότι εστιάζει στο Donbass αλλά συγκεντρώνει δυνάμεις στο Κίεβο

Institute for the Study of War: H Ρωσία μπορεί να δηλώνει ότι εστιάζει στο Donbass αλλά συγκεντρώνει δυνάμεις στο Κίεβο
Με βάση το αμερικανικό Institute for the Study of War υπάρχουν πολλοί δείκτες και στοιχεία που δείχνουν ότι η Ρωσία δεν αναδιατάσσει τις δυνάμεις της για να επικεντρωθεί στο Donbass
Σχετικά Άρθρα

H Ρωσία μπορεί να δηλώνει ότι εστιάζει στο Donbass και επί της ουσίας θα αλλάξει τακτική στην ειδική επιχείρηση που διεξάγει στην Ουκρανία αλλά συγκεντρώνει δυνάμεις στο Κίεβο στην πρωτεύουσα ανέφερε το Institute for the Study of War που αξιολογεί την Ρωσική Επιθετική Εκστρατεία στις 26 Μαρτίου.
Το αμερικανικό Institute for the Study of War παρακολουθεί καθημερινά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρουσιάζει καθημερινά έκθεση προόδου.

Τι συνέβη στις 26 Μαρτίου 2022;

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν το Κίεβο, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίστηκε ο Πρώτος Υπαρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου Sergei Rudskoi (Σεργκέι Ρούντσκοι), ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θα εστιάσουν στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να συγκεντρώνει εξοπλισμό και ενισχύσεις στη Λευκορωσία και τη Ρωσία βόρεια του Κιέβου την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, για να ενισχύσει τις θέσεις στα περίχωρα του Κιέβου και να προσπαθήσει να ολοκληρώσει την περικύκλωση και κατάληψη του Chernihiv.
Οι ρωσικές δραστηριότητες γύρω από το Κίεβο δεν δείχνουν καμία αλλαγή στην ιεράρχηση της ρωσικής ανώτατης διοίκησης γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η οποία συνεχίζει να καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη ενιαία συγκέντρωση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι δεν ισχυρίστηκαν ότι θα αναδιατάξουν δυνάμεις από το Κίεβο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ουκρανίας για να επικεντρωθούν στις μάχες στο Donbass.
Με βάση το αμερικανικό Institute for the Study of War υπάρχουν πολλοί δείκτες και στοιχεία που δείχνουν ότι η Ρωσία δεν αναδιατάσσει τις δυνάμεις της για να επικεντρωθεί στο Donbass.
Η ολοένα και πιο στατική φύση των μαχών γύρω από το Κίεβο αντανακλά την χαμηλή αποτελεσματικότητα των ρωσικών δυνάμεων παρά οποιαδήποτε αλλαγή στους ρωσικούς στόχους ή προσπάθειες αυτή τη στιγμή.

Διχοτόμηση Μαριούπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα διχοτομήσουν την πόλη της Μαριούπολης τις επόμενες ημέρες όπως ισχυρίζονται και πιθανότατα θα αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης άμεσα.
Ωστόσο, οι μάχες στη Μαριούπολη συνεχίζονται και είναι σκληρές και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές απώλειες.
Το ποσοστό της μαχητικής δύναμης που θα μπορούν να ανακτήσουν οι Ρώσοι από τη Μαριούπολη μόλις αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης θα καθορίσει εάν η πτώση της πόλης θα επιτρέψει στους Ρώσους να ξεκινήσουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στην ανατολική Ουκρανία.
Παραμένει ασαφές πόσο σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι ρωσικές μονάδες που μάχονται για τη Μαριούπολη - ή πόση μεγαλύτερη ζημιά θα υποστούν για την ολοκλήρωση της κατάληψης της πόλης - αλλά υπάρχουν απώλειες σε επίλεκτες και συμβατικές ρωσικές μονάδες μάχης όπως η 810η Ταξιαρχία Πεζικού και τα 150Η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, που και οι δύο έχουν χάσει διοικητές τις τελευταίες εβδομάδες, υποδηλώνουν ότι οι απώλειες σε τέτοιες μονάδες είναι υψηλές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν περιορισμένες αντεπιθέσεις σε όλο το θέατρο του πολέμου, πιο πρόσφατα κοντά στο Kharkiv (Χάρκοβο)
Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις υπήρξαν αποτελεσματικές, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτήσουν μικρές περιοχές με σημαντικά τακτικά ή επιχειρησιακά εδάφη χωρίς να υπερεκτείνονται.

Σημεία κλειδιά στις εξελίξεις στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις ανεπιτυχείς προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν θέσεις από τις οποίες θα επιτεθούν και θα καταλάβουν το Κίεβο παρά την υποτιθέμενη αναδιάρθρωση των προτεραιοτήτων του ρωσικού στρατού που επικαλέστηκε ο Υπαρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου Sergei Rudskoi στις 25 Μαρτίου.

Οι Ρώσοι πιθανότατα θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο στην κατάληψη της πόλης της Μαριούπολης τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα θα καταλάβουν την πόλη άμεσα.
Η κλίμακα των ρωσικών απωλειών στον αγώνα για τη Μαριούπολη θα καθορίσει εάν η πτώση της πόλης θα επιτρέψει στη Ρωσία να ενισχύσει τις επιχειρήσεις μάχης μεγάλης κλίμακας στην ανατολική Ουκρανία.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, αλλά οι τρέχοντες δείκτες δείχνουν ότι οι ρωσικές απώλειες ήταν και θα συνεχίσουν να είναι υψηλές.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο συνεχίζει να αναφέρει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία όσον αφορά την εξεύρεση στρατευμάτων και εξοπλισμού για τη συνέχιση του πολέμου.
Οι εκθέσεις του Γενικού Επιτελείου γενικά ταιριάζουν με τα παρατηρούμενα μοτίβα και τους δείκτες εντός του ουκρανικού χώρου μάχης και είναι πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό ακριβείς, αν και έχουμε ελάχιστη ανεξάρτητη επαλήθευση των λεπτομερειών τους.

Η κατεχόμενη πόλη Kherson (Χερσώνα) φαίνεται να αντιστέκεται στις ρωσικές επιθέσεις με τρόπους που οδηγούν τον ρωσικό στρατό και την εθνική φρουρά να συγκεντρώσει δυνάμεις για την διαφύλαξη της ασφάλειας.
Οι απαιτήσεις για την ασφάλεια των πόλεων που έχουν καταληφθεί μπορεί να επιφέρουν σημαντικό κόστος στις ήδη οριακές ρωσικές δυνάμεις και να εμποδίσουν την ικανότητά τους να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις.

z1_4.png

Ρωσία: Ποιες είναι οι απώλειες των Ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων;

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε ο πρώτος Υπαρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου Sergei Rudskoi (Σεργκέι Ρούντσκοι) κατά τη διάρκεια του μήνα της επιχείρησης, 1.351 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν.
Να σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν 15.000 ρώσοι στρατιώτες που διαψεύδουν κατηγορηματικά οι Ρώσοι.

Το εύρος των στρατιωτικών απωλειών της Ουκρανίας...

Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς από την αρχή της επιχείρησης είναι ανεπανόρθωτες, ξεπέρασαν τις 14 χιλιάδες, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι δε Ουκρανοί συνολικά έχουν χάσει – σκοτωθεί ή τραυματιστεί - περίπου 30 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς.
Αυτό είναι το 11,5% του δυναμικού τους.
Η ουκρανική αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας «έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά» και οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας «έπαψαν να υπάρχουν», είπε ο Rudskoi.
Και οι 24 σχηματισμοί των χερσαίων δυνάμεων, είπε, υπέστησαν «σημαντικές απώλειες».
Επίσης, η Ουκρανία δεν έχει οργανωμένα αποθέματα και η αποκατάσταση των χτυπημάτων μέσω εδαφικής άμυνας αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών λόγω έλλειψης εκπαίδευσης.
Η Ουκρανία έχει χάσει σημαντικό μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της, το 65,7% των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων, το 42,8% των πυροβόλων πυροβολικού και των όλμων, το 30,5% των συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων και το 82% των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και Buk-M1.
Το 85% των πυραύλων Tochka-U έχει καταστραφεί.
Επιπλέον, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και τα μισά ελικόπτερα καταστράφηκαν ενώ από τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 μόνο ένα είναι εν ενεργεία.
Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε 16 στρατιωτικά αεροδρόμια της Ουκρανίας και κατέστρεψε 39 βάσεις αποθήκευσης και οπλοστάσια, όπου βρισκόταν έως και το 70% του στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού και καυσίμων, καθώς και πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους πυρομαχικών.

Τι αναφέρουν οι Ουκρανοί;

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις προσπάθειες για να αντικαταστήσει τις απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό, αλλά δυσκολεύεται να το πράξει.
Το Γενικό Επιτελείο ισχυρίστηκε στις 25 Μαρτίου ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια βάση στη ρωσική περιφέρεια Bryansk για την επισκευή και την αποκατάσταση εξοπλισμού που αποτελεί μέρος από τα στρατηγικά αποθέματα.
Το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού στρατού υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος του εφεδρικού εξοπλισμού της Ρωσίας είναι άχρηστο ή σε πολύ κακή κατάσταση, με τον βασικό εξοπλισμό - συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων - να έχει αφαιρεθεί από πολλά οχήματα.
Το Γενικό Επιτελείο πρόσθεσε στις 26 Μαρτίου ότι οι Ρώσοι επιχειρούν να ανακαινίσουν τα παλιά άρματα μάχης T-72 ως μέρος αυτής της προσπάθειας.
Επίσης οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν ότι ο ρωσικός στρατός μειώνει τα πρότυπα για στρατεύσιμους και νεοσύλλεκτους και έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιεί υψηλότερο ποσοστό στρατευσίμων στη μάχη καθώς υπέστη απώλειες μεταξύ των επαγγελματιών στρατιωτών.
Δεν έχουμε ανεξάρτητη επιβεβαίωση αυτών των αναφορών, αλλά συνάδουν με τα παρατηρούμενα μοτίβα ρωσικών επιχειρήσεων και απωλειών στην Ουκρανία.

Τα ηθικά προβλήματα στο ρωσικό στρατό γίνονται πιο σοβαρά και εμφανή.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες μιας ρωσικής μονάδας σκότωσαν τον διοικητή της ταξιαρχίας τους προσπερνώντας τον με τανκ και, πιο πρόσφατα, αυτοκτόνησε ο διοικητής του 13ου Συντάγματος Αρμάτων Φρουρών της 4ης Μεραρχίας Φρουρών (1η Στρατιά Αρμάτων Φρουράς) πιθανότατα υποδηλώνουν γενική κατάρρευση του ηθικού ακόμη και μεταξύ των ρωσικών μάχιμων μονάδων.

Ωστόσο, οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να συγκεντρώσουν δυνάμεις για νέες μάχες γύρω από το Κίεβο την πρωτεύουσα.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 26 Μαρτίου ότι πρόσθετες ρωσικές δυνάμεις από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια αποστέλλονταν στην Ουκρανία σε απροσδιόριστη τοποθεσία.
Οι δυνάμεις της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας έχουν εμπλακεί αποκλειστικά στην περιοχή του Κιέβου και του Chernihiv (Τσερνιχίφ).

Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε τέσσερις κύριες προσπάθειες αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Κίεβο (αποτελείται από τρεις δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1 — Kharkiv (Χάρκοβο)
Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk (Λουχάνσκ) και Donetsk (Ντόνετσκ).
Υποστηρικτική προσπάθεια 2— Mariupol (Μαριούπολη)
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Kherson (Χερσώνα) με κατεύθυνση βόρεια και δυτικά.

Κύρια προσπάθεια — Άξονας Κιέβου: Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου στοχεύουν στην περικύκλωση της πόλης από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια κατά μήκος της δυτικής όχθης του Dnipro

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν καμία σημαντική επιθετική επιχείρηση δυτικά του Dnipro (Ντνίπρο) τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά συνεχίζουν να μάχονται για θέσεις στο Irpin και γύρω από το Hostomel.
Οι ρωσικές δυνάμεις αρνούνται κατηγορηματικά τις ουκρανικές αναφορές ότι έχουν περικυκλωθεί στο αεροδρόμιο Hostomel.
Εκτιμούμε – αναφέρει το αμερικανικό Institute for the Study of War - ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη περικυκλωθεί πλήρως, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις ασκούν πιέσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σκάβουν γύρω από το βορειοδυτικό Κίεβο και να βομβαρδίζουν θέσεις που κατέχονται από την Ουκρανία χωρίς να διεξάγουν σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις.
z2_1.png

Δευτερεύουσα υποστηρικτική προσπάθεια — άξονας Chernihiv και Sumy

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Slavutych, περίπου 35 χιλιόμετρα δυτικά του Chernihiv, στις 26 Μαρτίου.
Οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν για τη ρωσική εισβολή, προκαλώντας τους Ρώσους στρατιώτες να πυροβολήσουν στον αέρα για να τους διαλύσουν.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να ζήτησαν από την Ουκρανία να αποσύρει την ουκρανική αστυνομία από το Slavutych.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Slavutych πιθανότατα σκοπεύουν να περικυκλώσουν το Chernihiv και πιθανώς να αναγκάσουν την πόλη να παραδοθεί.
Η πτώση του Slavutych είναι απίθανο να αλλάξει ουσιαστικά τη συνολική επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από το Κίεβο.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1— Kharkiv (Χάρκοβο):

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη αντεπίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο των πόλεων Mala Rohan και Vilkhivka, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Kharkiv στις 25 Μαρτίου

Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk:

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια περιορισμένη χερσαία επιθετική επιχείρηση σε μια προφανή προσπάθεια να καταλάβουν τις πόλεις Popasna (Ποπάσνα) και Rubizhne (Ρουμπίζνε) στις 26 Μαρτίου, αλλά χωρίς επιτυχία σύμφωνα με το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται τακτικά σε χωριά σε αυτήν την περιοχή με ελικόπτερα σύμφωνα με πηγές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Υποστηρικτική προσπάθεια 2—Μαριούπολη:

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη σύντομα θα «διαιρέσουν» την πόλη, πιθανώς κατά μήκος του άξονα Ανατολής - Δύσης στον οποίο έχουν επιτεθεί.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk ισχυρίστηκε ότι άνοιξε τα δικά της αστυνομικά τμήματα στις κατεχόμενες περιοχές της Μαριούπολης.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε τις μάχες στη Μαριούπολη αλλά δεν σχολίασε την επιτυχία των πιο πρόσφατων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων.
Δεν έχουμε ανεξάρτητη επαλήθευση των ρωσικών ισχυρισμών, αλλά φαίνεται να συνάδουν με τους παρατηρούμενους δείκτες από το πεδίο της μάχης και τις πρόσφατες τάσεις στις μάχες.
z3_2.png

Υποστήριξη Προσπάθειας 3—Kherson με κατεύθυνση βόρεια και προς τα δυτικά:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση στη νότια κατεύθυνση τις τελευταίες 24 ώρες.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ισχυρίστηκε στις 26 Μαρτίου ότι οι Ρώσοι ανέπτυξαν όλες τις μονάδες Rosgvardia που εδρεύουν στην Κριμαία ή και βρίσκονται στις Περιφέρειες Kherson, Donetsk και Zaporizhiya για να καταστείλουν τις ουκρανικές αναταραχές στο Kherson, Henichesk, Berdyansk και ορισμένες περιοχές της Μαριούπολης.
Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε περαιτέρω ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αυστηρά διοικητικά και αστυνομικά καθεστώτα σε αυτές τις περιοχές στις 26 Μαρτίου. υπό ρωσικό έλεγχο.

Άμεσα θέματα για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει καθώς έχουν εισέλθει στο κέντρο της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο πιθανότατα θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να αποκρούσουν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις, ενώ θα επιχειρήσουν επίσης να ξαναρχίσουν επιθετικές επιχειρήσεις σε περιορισμένη κλίμακα.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την κατάληψη της πλήρους επικράτειας των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk, αλλά δεν θα σημειώσουν πιθανότατα ταχεία πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης