Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute for the Study of War: Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν πρόοδο στο Ουκρανικό μέτωπο, έλεγξαν Μαριούπολη – Μάχες έξω από το Κίεβο

Institute for the Study of War: Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν πρόοδο στο Ουκρανικό μέτωπο, έλεγξαν Μαριούπολη – Μάχες έξω από το Κίεβο
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στη Μαριούπολη, μπαίνοντας στο κέντρο της πόλης στις 24 Μαρτίου, αλλά πραγματοποίησαν λίγες επιθετικές επιχειρήσεις σε άλλα μέρη της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Μετά από ένα μήνα πολέμου το αμερικανικό Institute for the Study of War το οποίο κατά βάση υιοθετεί τις θέσεις του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού… αναγνωρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πρόοδο στο Ουκρανικό μέτωπο.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στη Μαριούπολη, μπαίνοντας στο κέντρο της πόλης στις 24 Μαρτίου, αλλά πραγματοποίησαν λίγες επιθετικές επιχειρήσεις σε άλλα μέρη της χώρας.
Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις βορειοδυτικά του Κιέβου τις τελευταίες ημέρες συνεχίζουν να εκτονώνουν την πίεση στην πόλη και οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να σκάβουν αμυντικές θέσεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν περιορισμένες ρωσικές επιθέσεις βορειοανατολικά της πόλης και γύρω από το Χάρκοβο.

Οι βασικές εξελίξεις

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο κέντρο της Μαριούπολης στις 24 Μαρτίου ουσιαστικά ελέγχουν όλη την πόλη.
Οι τοπικές ουκρανικές αρχές εγκατέλειψαν την πόλη για να συντονίσουν καλύτερα τις περιφερειακές επιχειρήσεις εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης στην ίδια τη Μαριούπολη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη επίθεση σε ρωσικά πλοία που ελλιμενίστηκαν στο κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, βυθίζοντας πιθανό ένα πλοίο αποβίβασης και καταστρέφοντας ή βυθίζοντας ένα άλλο.
Η αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο Μπερντιάνσκ μπορεί να εμποδίσει τις ρωσικές δυνάμεις να επαναλάβουν τις προσπάθειες να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στη Μαριούπολη και γύρω από τη Χερσώνα δια θαλάσσης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν ανακατέλαβαν κανένα έδαφος στις συνεχιζόμενες αντεπιθέσεις βορειοδυτικά του Κιέβου, αλλά ανάγκασαν τα ρωσικά στρατεύματα να πάρουν θέση άμυνας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις νέες ρωσικές προσπάθειες να προχωρήσουν προς το Brovary από τα βορειοανατολικά και να ολοκληρώσουν την περικύκλωση του Chernihiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο και έπληξαν ένα σημείο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας 15.

Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν αρκετές μικρές προόδους στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ τις τελευταίες 24 ώρες.
w1_1.png

Η ουκρανική κυβέρνηση και ο στρατός δήλωσαν ευθέως για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου ότι η Ρωσία πιστεύει ότι η εισβολή του στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε μια δεύτερη, «παρατεταμένη» φάση.
Ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Myhailo Podolyak, δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να μετατρέψει τον πόλεμο σε μια εν μέρει «παρατεταμένη φάση» λόγω των υψηλών απωλειών σε προσωπικό και εξοπλισμό και την έλλειψη σημαντικής προόδου.
Ο Podolyak δήλωσε ότι το Κρεμλίνο αλλάζει την τακτική του και προχωρά σε άμυνα για να μειώσει τις ρωσικές απώλειες «σε ένα αποδεκτό (από την άποψη της προπαγάνδας) επίπεδο».
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε επίσης ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία «αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι οι διαθέσιμες δυνάμεις και τα μέσα δεν επαρκούν για να διατηρήσουν τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και διεξάγουν αμυντικές επιχειρήσεις».

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε στις 24 Μαρτίου ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στην αποκατάσταση των δυνατοτήτων μάχης σε μονάδες VDV (αερομεταφερόμενες).
Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι Ρώσοι διοικητές αναπτύσσουν όλο και περισσότερο έφεδρους αξιωματικούς, στρατεύσιμους και απαρχαιωμένα τεθωρακισμένα οχήματα για να αντικαταστήσουν τις απώλειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε τέσσερις κύριες προσπάθειες αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Κίεβο (αποτελείται από τρεις δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1—Χάρκοβο;
Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2 — Μαριούπολη
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Χερσώνα με κατεύθυνση βόρεια και δυτικά.

Κύρια προσπάθεια — Άξονας Κιέβου: Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου στοχεύουν στην περικύκλωση της πόλης από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια κατά μήκος της δυτικής όχθης του Dnipro

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν νέες αντεπιθέσεις ούτε εξασφάλισαν πρόσθετο έδαφος βορειοδυτικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες.
Η πολιτική διοίκηση της Περιφέρειας Κιέβου ανέφερε στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα στις 24 Μαρτίου ότι οι μάχες συνεχίζονταν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Zhytomyr, στο Irpin και στο Hostomel—κυρίως στις νοτιότερες προόδους των ρωσικών δυνάμεων που προσπαθούσαν να περικυκλώσουν το Κίεβο από τα δυτικά.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν εικόνες από σφοδρές μάχες και εκτεταμένους βομβαρδισμούς από την Ρωσία πολιτικών υποδομών στο Irpin στις 24 Μαρτίου.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντόπισαν πλάνα που κυκλοφόρησαν από τις τσετσενικές δυνάμεις στις 24 Μαρτίου σε έναν δρόμο στην Borodyanka, επιβεβαιώνοντας την παρουσία μονάδων της Τσετσενίας την Rosgvardia σε συνεχιζόμενες μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου.
Ένα φιλορωσικό κανάλι δημοσίευσε πλάνα που ισχυρίστηκε ότι απεικονίζει τον Ρώσο συνταγματάρχη Alexander Chayko, διοικητή της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD), να παρασημοφορεί με μετάλλια Ρώσους στρατιώτες στα περίχωρα του Κιέβου στις 23 Μαρτίου.
Το Institute for the Study of War δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία, αν και ο συνταγματάρχης Chayko διοικεί την μονάδα EMD που επιχειρούσε και θα εισερχόταν στο Ουκρανικό μέτωπο.
w2_2.png

Δευτερεύουσα υποστηρικτική προσπάθεια — Άξονας Chernihiv και Sumy

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση προς το Brovary στις 24 Μαρτίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου στις 23-24 Μαρτίου.
Η πολιτική διοίκηση της Περιφέρειας Κιέβου ανέφερε στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα στις 24 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν παρούσες στις περιοχές Baryshivska, Velyke Dymerske, Kalytyanske και Kalynivska δηλαδή όλες τις περιοχές που το Institute for the Study of War είχε εκτιμήσει προηγουμένως ως ρωσική προέλαση.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν σποραδικές και ανεπιτυχείς επιθέσεις για να περικυκλώσουν το Chernihiv (Τσερνίχιβ) στις 24 Μαρτίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Chernihiv ανέφερε ότι το Chernihiv «αντιμετωπίζει την καταστροφή» από σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό στις 24 Μαρτίου, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία χερσαία επίθεση εναντίον του Chernihiv.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 23 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις εναέριες αναγνωρίσεις πάνω από το Chernihiv για να πραγματοποιήσουν εκτιμήσεις ζημιών μάχης και να εντοπίσουν τις ουκρανικές θέσεις.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν εικόνες από μια επιδρομή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων σε μια ουκρανική θέση στο Chernihiv στις 23 Μαρτίου και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα διεξάγουν συνεχείς τακτικές επιθέσεις στα περίχωρα της πόλης.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν το Chernihiv και να παραμείνουν 8-10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης από τις 23 Μαρτίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, κυρίως συμπεριλαμβανομένων μονάδων της 1ης Στρατιάς τεθωρακισμένων Φρουρών, δεν διεξήγαγαν καμία επιθετική επιχείρηση εναντίον του Sumy τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1 — Χάρκοβο:

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στο Izyum, νοτιοανατολικά του Χάρκοβο, και ενδέχεται να πραγματοποίησαν τοπικές αντεπιθέσεις στις 24 Μαρτίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέφεραν πάντως ότι κατέλαβαν πλήρως την πόλη Izyum.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 24 Μαρτίου ότι οι ρωσικές επιθέσεις στο Izyum απέτυχαν και οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν στο «νότιο τμήμα της πόλης».
Ο Αντιδήμαρχος του Izyum δήλωσε στις 24 Μαρτίου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη είναι κακή λόγω της ρωσικής στόχευσης βασικών υποδομών, αλλά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη του Χάρκοβο χωρίς να πραγματοποιήσουν χερσαίες επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι αρχές της πόλης του Χάρκοβο ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σημείο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο ταχυδρομείο Nova Poshta στις 24 Μαρτίου, σκοτώνοντας 6 και τραυματίζοντας 15.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 24 Μαρτίου ότι το ουκρανικό πυροβολικό προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ένα ρωσικό BTG του 59ου Συντάγματος Αρμάτων (της 144ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων) σε απροσδιόριστη τοποθεσία στην Περιφέρεια Χάρκοβο.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ:

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν αρκετές μικρές προόδους στις Περιφέρειες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ τις τελευταίες 24 ώρες. Τοπικοί αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης στην περιφέρεια Λουχάνσκ δήλωσαν στις 24 Μαρτίου ότι «τα γεγονότα είναι γεγονότα» και οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν επιτυχώς στο Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ισχυρίστηκε από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στις 23 Μαρτίου ότι οι ρωσικές επιθέσεις και στις δύο πόλεις είχαν αποτύχει.
Τοπικοί αξιωματούχοι στο Ντόνετσκ ανέφεραν παρομοίως συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις σε Avdiivka και Ocheretyne, βορειοδυτικά του Ντόνετσκ, στις 24 Μαρτίου.
Τοπικοί Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στη Μαρίνκα, δυτικά του Ντόνετσκ, καθ' όλη τη διάρκεια της 24ης Μαρτίου αλλά η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί.

Υποστηρικτική προσπάθεια 2 — Μαριούπολη:

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την εδαφική τους προέλαση στη Μαριούπολη, μπαίνοντας σε τμήματα του κέντρου της πόλης στις 24 Μαρτίου.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύσωης εντόπισαν πολλά άλλα βίντεο με μάχες στη Μαριούπολη σε περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης, επιβεβαιώνοντας τις συνεχιζόμενες ρωσικές προόδους.
Αρκετά βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν ότι ρώσοι πεζοναύτες και οι δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν στις μάχες.

Ο αρχηγός Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Ντόνετσκ της Ουκρανίας, Pavlo Kyrylenko, δήλωσε στις 23 Μαρτίου ότι ο δήμαρχος της Μαριούπολης Vadym Boycherenko μετακόμισε σε μια απροσδιόριστη πόλη έξω από τη Μαριούπολη, επειδή ο δήμαρχος δεν μπορούσε να παραμείνει σε συνεχή επαφή με τις περιφερειακές αρχές λόγω κακού σήματος στην πόλη.
Ο Kyrylenko πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν σκόπιμα τις κρίσιμες υποδομές της πόλης, καταστρέφοντας θερμότητα, νερό και ηλεκτρισμό, αναγκάζοντας τις αρχές της πόλης «να εγκαταλείψουν την πόλη για να μπορέσουν να εργαστούν για να σώσουν τους ανθρώπους».

Η διοίκηση της πόλης της Μαριούπολης ανέφερε στις 24 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μεγάφωνα για να ισχυριστούν ψευδώς στους κατοίκους της Μαριούπολης ότι η Ζαπορίζια δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες, η ουκρανική κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει και ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Οδησσό.
Οι αρχές της πόλης ανέφεραν επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοπίσει βίαια περίπου 6.000 κατοίκους της Μαριούπολης στη Ρωσία από τις 24 Μαρτίου.
w3_1.png

Υποστήριξη Προσπάθεια 3 — Kherson με κατεύθυνση βόρεια και δυτικά:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση προς το Μικολάγιεβ τις τελευταίες 24 ώρες, αν και αξιωματούχοι της Περιφέρειας Μικολάγιβ ανέφεραν ότι οι τοπικές μάχες συνεχίστηκαν στα σύνορα των περιφερειών Μικολάγιεβ και Χερσώνα.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να λαμβάνουν μέτρα για να αποκαταστήσουν τις μαχητικές τους ικανότητες και να αναπληρώσουν τις προμήθειες προκειμένου να επαναλάβουν τις επιθετικές επιχειρήσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να είναι σε θέση να επαναλάβουν με επιτυχία την επίθεσή τους προς το Μικολάγιεβ και την Οδησσό στο εγγύς μέλλον.
Τοπικοί Ουκρανοί αξιωματούχοι στο Kryvyi Rih ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να κινηθούν εντός της εμβέλειας του πυροβολικού.

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 24 Μαρτίου ότι οι ρωσικές μονάδες της Rosgvardia «καταφεύγουν στην τρομοκρατία του τοπικού πληθυσμού» στη Χερσώνα για να απαντήσουν στις διαδηλώσεις.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κυκλοφόρησε πλάνα στις 24 Μαρτίου από Ρώσους μηχανικούς να εκκαθαρίζουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) στην Περιφέρεια Χερσώνα, υποδεικνύοντας πιθανές συνεχιζόμενες προσπάθειες αντίστασης της Ουκρανίας στην περιοχή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη επίθεση σε ρωσικά πλοία που ελλιμενίστηκαν στο κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ στις 24 Μαρτίου, βυθίζοντας πιθανό ένα πλοίο αποβίβασης και καταστρέφοντας ή βυθίζοντας ένα άλλο.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν drones TB2 από την Τουρκία, βαλλιστικούς πυραύλους Tochka.
Από την επίθεση πιθανότατα βυθίστηκε το Orsk μεγάλο ρωσικό πλοίο αποβίβασης και κατέστρεψε ή βύθισε ένα άλλο αποβατικό πλοίο.
Πιθανή ζημιά σε δύο άλλα ρωσικά αποβατικά πλοία που ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι δεν είναι σαφής.
Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη μέθοδο επίθεσης, η αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να προκαλεί σοβαρές ζημιές σε ρωσικά αποβατικά πλοία ελλιμενισμένα στο Μπερντιάνσκ, το μεγαλύτερο ρωσικά κατεχόμενο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα (εκτός από την Κριμαία), μπορεί να εμποδίσει τις ρωσικές δυνάμεις να ανανεώσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης των επιχειρήσεων στη Μαριούπολη και γύρω από τη Χερσώνα δια θαλάσσης.

Άμεσα θέματα παρακολούθησης

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει.

Η Ρωσία θα επεκτείνει τους βομβαρδισμούς της κατά των ουκρανικών πόλεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να εξαπολύσουν μεγαλύτερη αντεπίθεση στη δυτική περιφέρεια του Κιέβου τις επόμενες ημέρες.

Η συνεχιζόμενη εμπλοκή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Μάχη της Μαριούπολης μειώνει την πιθανότητα αποβίβασης αμφίβιων δυνάμεων κοντά στην Οδησσό, παρά τον βομβαρδισμό της Οδησσού τις τελευταίες ημέρες από το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης