Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 18 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιούνιο 2018 - Στις 54,9 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 18 μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιούνιο 2018 - Στις 54,9 μονάδες ο δείκτης PMI
Τα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Περαιτέρω απιβράδυνση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη στα τέλη του δευτέρου τριμήνου 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (2/7) στοιχεία της Markit, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες, έναντι 55,5 μονάδων τον Μάιο του τρέχοντος έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η πτώση του δείκτη να περιοριστεί στις 55 μονάδες.
Ο κλάδος εξακολουθεί να καταγράφει πτώση από την αρχή του τρέχοντος έτους, καθώς οι επιχειρήσεις τέθηκαν αντιμέτωπες με μία συγχρονισμένη επιβράδυνση τόσο στην παραγωγή όσο και στον όγκο των νέων παραγγελιών.
Για τον Ιούνιο, οι ρυθμοί επέκτασης της παραγωγής και των νέων επιχειρήσεων ήταν οι ασθενέσθεροι που έχουν σημειωθεί από τον Νοέμβριο του 2016 και τον Αύγουστο του 2016 αντίστοιχα, γεγονός που επηρέασε τις αισιοδοξία των επιχειρήσεων, με τον σχετικό υποδείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμησι ετών.
Η επιβράδυνση επηρέασε όλους τους υποτομείς του κλάδου, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν τόσο στον τομέα των καταναλωτκών αγαθών, όσο και στους τομείς των ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών.
Οι εξαγωγικές εταιρείες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένες απέναντι στον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι δασμοί και οι εμπορικοί περιορισμοί στην ανάπτυξη του κλάδου, με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιρλανδία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις.
Ωστόσο, η στελέχωση του κλάδου εξακολουθεί να αυξάνεται, και μάλιστα σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, με τον τομέα των επενδυτικών αγαθών να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο.
Ο συνολικός δείκτης PMI υποχώρησε σε πέντε από τις οκτώ χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα της Markit, συμπεριλαμβανομένης και της Ολλανδίας και της Αυστρίας, οι οποίες βρίσκονται πρώτες στη σχετική λίστα κατά τους τελευταίους μήνες.
Αντίθετα, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στις 53,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης στην Ιταλία σκαρφάλωσε σε υψηλά δύο μηνών, και συγκεκριμένα στις 53,3 μονάδες.
«Ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη κατέγραψε τον ασθενέσθερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 18 ετών τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω πτώση της ανάπτυξης τους ερχόνενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «η παραγωγή έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τα τέλη του προηγούμενου έτους, καθώς οι νέες παραγγελίες έχουν επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Markit, «η μεγαλύτερη ανησυχία των εταιρειών σχετίζονται με τον αντίκτυπο των δασμών και του εμπορικού πολέμου, υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες προετοιμάζονται για περαιτέρω απώλειες στις εξαγωγές τους».
«Την ίδια στιγμή υπάρχουν σημάδια ότι η πολιτική αβεβαιότητα επίσης επηρεάζει τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα στην Ιταλία, η οποία κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Γαλλία», καταλήγει ο Williamson.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης