Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στις ΗΠΑ με κινεζικό όμιλο κρυπτονομισμάτων – Έχτισε εργοστάσιο δίπλα σε βάση πυρηνικών πυραύλων

Σάλος στις ΗΠΑ με κινεζικό όμιλο κρυπτονομισμάτων – Έχτισε εργοστάσιο δίπλα σε βάση πυρηνικών πυραύλων
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η MineOne χρησιμοποίησε εξειδικευμένο εξοπλισμό για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων που περιελάμβανε τεχνολογία ξένης προέλευσης, η οποία αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια
Να κλείσει το εργοστάσιο που έχτισε κινεζικός όμιλος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο Ουαϊόμινγκ διέταξε ο Λευκός Οίκος, επειδή η εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα σε μια βάση που έχει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Joe Biden διέταξε την MineOne Partners να πουλήσει τη γη δίπλα στην αεροπορική βάση Warren στο Ουαϊόμινγκ εντός 120 ημερών.
Όπως ανακοίνωσε, ο όμιλος των Βρετανικών Παρθένων Νήσων ανήκει κατά πλειοψηφία σε Κινέζους υπηκόους και δεν είχε ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση για τα σχέδια της.
Ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει πυρηνικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Minuteman III στη βάση Warren στο νοτιοανατολικό Wyoming.
Στην εντολή εκχώρησης που εκδόθηκε, ο Biden είπε ότι η MineOne χρησιμοποίησε εξειδικευμένο εξοπλισμό για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων που περιελάμβανε τεχνολογία ξένης προέλευσης, η οποία αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
«Η εγγύτητα της ξένης ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας σε μια στρατηγική βάση πυραύλων και βασικό στοιχείο της πυρηνικής τριάδας της Αμερικής και η παρουσία εξειδικευμένου και ξένης προέλευσης εξοπλισμού δυνητικά ικανού να διευκολύνει δραστηριότητες επιτήρησης και κατασκοπείας, αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Αγοράζουν γη οι Κινέζοι στις ΗΠΑ

Η κίνηση έρχεται καθώς το Κογκρέσο ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις κινεζικές ομάδες που αγοράζουν γεωργική και άλλη γη στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Έρχεται επίσης ένα χρόνο αφότου ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.
Το μπαλόνι αιωρήθηκε πάνω από μια εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στη Μοντάνα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης που διήρκησε περισσότερο από μια εβδομάδα πάνω από τη Βόρεια Αμερική.
«Πρόκειται για μια σύγκρουση δεκαετιών μεταξύ των Κινέζων επενδυτών και της κοινότητας ασφαλείας», δήλωσε ο Ivan Schlager, ειδικός στο δίκαιο εθνικής ασφάλειας στο Kirkland and Ellis, προσθέτοντας ότι υπήρχαν παρόμοιες περιπτώσεις σε όλες τις ΗΠΑ.
«Είναι μια τυχαία επενδυτική ευκαιρία ή κάτι πιο στρατηγικό;»
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είπε ότι δεν γνώριζε την υπόθεση, αλλά ο Liu Pengyu, ο εκπρόσωπός της, είπε: «Η υπερβολική επέκταση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και η πολιτικοποίηση των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών θεμάτων αντίκειται στις αρχές της οικονομίας της αγοράς και στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, εκτός από την υποβάθμιση της διεθνούς εμπιστοσύνης στο περιβάλλον της αγοράς των ΗΠΑ».

Διορία αποχώρησης

Πάντως, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η MineOne αγόρασε τη γη τον Ιούνιο του 2022 χωρίς να ενημερώσει την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ, τη διυπηρεσιακή επιτροπή που ελέγχει τις συμφωνίες για λόγους ασφαλείας.
Το προεδρικό διάταγμα απαιτεί από τη MineOne να αφαιρέσει τον εξοπλισμό της από τη γη εντός 90 ημερών.
Επίσης, απαγόρευσε αμέσως την πρόσβαση στην ομάδα και τους συνεργάτες της στην τοποθεσία - εκτός από τους σκοπούς της μετακίνησης του εξοπλισμού - έως ότου ο Cfius βεβαιώθηκε ότι όλος ο εξοπλισμός είχε φύγει.
Η υπόθεση είναι το τελευταίο παράδειγμα εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Έρχεται καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων που έφτασαν στον πάτο πέρυσι.
Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η κυβέρνηση Biden δεν θα σταματήσει τις τιμωρητικές ενέργειες σε περιπτώσεις όπου πιστεύουν ότι η Κίνα ή οι κινεζικές εταιρείες αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης