Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Apollo Global Management: Πιο πιθανό το σενάριο της «μη προσγείωσης» - Νέο sell off αλά 2022 στις μετοχές

Apollo Global Management: Πιο πιθανό το σενάριο της «μη προσγείωσης» - Νέο sell off αλά 2022 στις μετοχές
Η Wall Street ρισκάρει επανάληψη του χάους που επικράτησε το 2022
Σχετικά Άρθρα
Μια «καυτή» αγορά εργασίας αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η οικονομία, εν προκειμένω η αμερικανική, θα αποφύγει την επιβράδυνση ή, πολύ περισσότερο, την ύφεση, κάτι το οποίο θα αναγκάσει τη Federal Reserve να οδηγήσει τα επιτόκια σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμένουν οι μετέχοντες στις αγορές.
Φυσικά, αυτό ως είδηση δεν μπορεί να εκληφθεί θετικά από τους επενδυτές.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ένα σενάριο «μη προσγείωσης», το οποίο θα προοιωνιζόταν μεγάλη πτώση (sell off) για τις μετοχές και τις πιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος και συνεργάτης στην Apollo Global Management.
Επισημαίνεται πως οι προσπάθειες της Fed να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό συχνά παρομοιάζονται με την προσγείωση ενός τζάμπο τζετ, με οικονομολόγους και τα στελέχη της Fed να μιλούν συχνά για την προσπάθεια επίτευξης μιας «ήπιας προσγείωσης», σε αντίθεση με μια «σκληρή προσγείωση».
Ένα σενάριο «μη προσγείωσης» συνεπάγεται ότι η οικονομική επιβράδυνση μπορεί να αποφευχθεί ή, τουλάχιστον, να καθυστερήσει – αν και με τον κίνδυνο μεταγενέστερων σοκ καθώς η Fed συνεχίζει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική.
Ειδικότερα, σημαίνει προβλήματα για τις εταιρείες τεχνολογίας και για όσες παρουσιάζουν υψηλή μόχλευση, των οποίων οι μετοχές έχουν εκτοξευθεί για να οδηγήσουν την αγορά σε ισχυρά κέρδη μέχρι στιγμής το 2023.
«Τα επιτόκια πρέπει να ανέβουν υψηλότερα και αυτό είναι κακό για την τεχνολογία, κακό για την ανάπτυξη [των μετοχών] και κακό για τον Nasdaq», είπε ο Slok.
Οι μετοχές, ωστόσο, έχουν αυξηθεί απότομα το 2023, με την έλλειψη σημαντικών ενδείξεων επιβράδυνσης να έχει προκαλέσει απώλειες στους επενδυτές που ήταν «underweight» μετά την καταστροφή του περασμένου έτους.
im-720200.png
Με το βλέμμα στο μέλλον, ο νούμερο κίνδυνος παραμένει ο πληθωρισμός, που έτρεξε με ρυθμό 6,5% τον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με τη Fed θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2024.
Ο κύριος λόγος για αυτόν τον κίνδυνο είναι η αγορά εργασίας, επισημαίνει ο Slok.
Υπενθυμίζεται πως η έκθεση της περασμένης Παρασκευής για την απασχόληση «είδε» την οικονομία να προσθέτει 517.000 θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,4%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969.
Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού άγγιξε ιστορικά υψηλά επίπεδα ενώ οι αιτήσεις ανεργίας παραμένουν υποτονικές.
Και παρότι διαπιστώνεται επιβράδυνση της δραστηριότητας σε τομείς ευαίσθητους στα επιτόκια, όπως τα αυτοκίνητα και τα διαρκή αγαθά, ο τομέας των υπηρεσιών, που αποτελεί το 80% της οικονομίας των ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι ισχυρός, είπε ο Slok.
Και αν ο τομέας των υπηρεσιών χρειαστεί να καλύψει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τα κέρδη των μισθών θα καταστήσουν τον πληθωρισμό διαρθρωτικό πρόβλημα.
Ωστόσο, το πρόβλημα του πληθωρισμού ξεπερνά την αγορά εργασίας.
Η ύφεση στην αγορά κατοικίας δείχνει σημάδια «χαλάρωσης», είπε ο Slok, παρότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν απότομα.
Οι μεσίτες αναφέρουν ότι η κίνηση από υποψήφιους αγοραστές έχει αρχίσει να αυξάνεται ενόψει της εαρινής σεζόν πωλήσεων, σημείωσε.
Πέρα από τα παραπάνω, η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων ανοδικά, συμβάλλοντας στις πληθωριστικές πιέσεις μετά από αρκετούς μήνες επιβράδυνσης.
Ο Slok είπε ότι δεν θα εκπλαγεί αν δει το μέγιστο επιτόκιο των Fed-funds στο 5,5%, πάνω από την πρόβλεψη της Fed (5%).
Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Fed-funds έχει πλησιάσει πιο κοντά στις προβλέψεις της Fed, αλλά εξακολουθεί να βλέπει περιθώρια για μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Η αγορά

Οι μετοχές σημείωσαν ράλι την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell, που ερμηνεύθηκαν θετικά.
Ωστόσο, την επόμενη ημέρα κατέγραψαν πτώση καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις παρατηρήσεις ορισμένων ομιλητών της Fed και τα εταιρικά κέρδη.
Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 παραμένει στη bear market, στην οποία περιέπεσε το 2022, καθώς η Federal Reserve αύξησε επιθετικά τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν σε πάνω από 4% στην προσπάθειά της να ελέγξει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Αυτό οδήγησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στα ύψη, κάτι που με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα ειδικά οι ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές ανάπτυξης (π.χ. τεχνολογικές) να υποχωρήσουν ραγδαία.
(Οι αυξανόμενες αποδόσεις επηρεάζουν ιδιαίτερα τις μετοχές των αποκαλούμενων μετοχών ανάπτυξης, των οποίων οι αποτιμήσεις βασίζονται σε μελλοντικά κέρδη.)
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων σημαίνουν ότι αυτές οι ταμειακές ροές προεξοφλούνται πιο έντονα, καθιστώντας τες λιγότερο ελκυστικές.
Αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά από ό,τι αναμένουν οι αγορές το 2023, αυτό το γεγονός, από μόνο του, θα επαναφέρει τη δυναμική που επικράτησε πέρυσι, υποστήριξε ο Slok.
«Άρα ίσως θα ήταν ρεαλιστικό να αναμένουμε μια δύσκολη χρονιά για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα».
Σημειώνεται πως, σε μια σπάνια, διπλή σύγκρουση, και οι δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υποχώρησαν απότομα πέρυσι, υπονομεύοντας το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο μετοχών 60%/40% ομολόγων που είθισται να λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης