Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Big Short ξαναχτυπά: Έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην Ιστορία – «Βουτιά» πάνω από -50% στον S&P 500 το 2023, στις 1.900 μον.

tags :
O Big Short ξαναχτυπά: Έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην Ιστορία – «Βουτιά» πάνω από -50% στον S&P  500 το 2023, στις 1.900 μον.
«Η άνοδος στη Wall Street, αλλά και σε άλλες αγορές, του θυμίζει τη φούσκα των dot-com»
Σοβαρές ενστάσεις συνεχίζει να διατυπώνει για το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων τόσο στην αμερικανική όσο και στις υπόλοιπες αγορές ο ιδρυτής της Scion Asset Management, Μichael Burry, ο οποίος έγινε γνωστός ως αυτός που «προέβλεψε» την κρίση του 2008 και την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς και γι’ αυτό το λόγο τον υποδύθηκε ο Christian Bale στην ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα».
Όπως ανέφερε, για άλλη μία φορά, η άνοδος στη Wall Street, αλλά και σε άλλες αγορές, του θυμίζει τη φούσκα των dot-com και θα μπορούσε να τελειώσει με ένα παρόμοιο καταστροφικό κραχ.
Και παρά το γεγονός ότι έχει πολλάκις πέσει έξω τον τελευταίο καιρό στις προβλέψεις του, έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί πώς δικαιολογεί την τρέχουσα άποψή του…
Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, ο επενδυτής ανέβασε στο Twitter ένα γράφημα που έδειχνε τη βουτιά του S&P κατά περίπου 40% μεταξύ Φεβρουαρίου 2001 και Οκτωβρίου 2002.
Επίσης σχεδίασε τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς της Federal Reserve από 6% σε κάτω από 2% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
Κατόπιν έγραψε «Αυτή η φορά είναι διαφορετική», πιθανώς κοροϊδεύοντας τους σχολιαστές που θεωρούν το τελευταίο ράλι της αγοράς ως βιώσιμο.
Οι πληθωριστικές πιέσεις ανάγκασαν τη Fed να αυξήσει το επιτόκιο-στόχο της από 0% τον Μάρτιο σε σχεδόν 5% σήμερα, καθώς και να σηματοδοτήσει ότι έρχονται περαιτέρω αυξήσεις.
Τα υψηλότερα επιτόκια ενθαρρύνουν την αποταμίευση, αντί για τις δαπάνες και τις επενδύσεις, και καθιστούν τον δανεισμό πιο ακριβό, γεγονός που μπορεί να προσφέρει «ανακούφιση» σε ό,τι αφορά τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Ωστόσο, από την άλλη, περιορίζουν τη ζήτηση, η οποία μπορεί να διαβρώσει τα εταιρικά κέρδη, να μειώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και να μετριάσει την οικονομική ανάπτυξη, εγείροντας τον κίνδυνο ύφεσης.
Το 2022, ο φόβοι για εκτίναξη των τιμών, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και η επώδυνη οικονομική ύφεση οδήγησαν τον S&P 500 να πέσει 19% και τον Nasdaq Composite 33%.
Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί ξανά σε μετοχές φέτος, οδηγώντας τον δείκτη αναφοράς S&P 500 σε άνοδο 9% ενώ ο Nasdaq έχει αυξηθεί κατά 17%.
Το τελευταίο διάγραμμα και το σχόλιο του Burry υποδηλώνουν ότι υπάρχουν αποχρώσες ομοιότητες με την άνοδο του χρηματιστηρίου στις αρχές του 2001, όταν τα επιτόκια ήταν 6%.
Όπως φαίνεται, o Burry αναμένει ότι τόσο το επιτόκιο του S&P 500 όσο και το επιτόκιο της Fed Funds θα πέσει τελικά —όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του κραχ του dot-com— με τη Fed να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της, καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων κατρακυλούν.

«Πουλήστε»...

Ο επικεφαλής της Scion Asset Management έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μετοχές φέτος πολλάκις.
Φέτος, ο Burry έχει ρίξει πολλές φορές κρύο νερό στη φωτιά των μετοχών…
Στις 23 Ιανουαρίου δημοσίευσε στο Twitter ένα γράφημα που δείχνει τη βουτιά του S&P 500 κατά τη διάρκεια της συντριβής της φούσκας dot-com και κύκλωσε με κόκκινο το ράλι του μεταξύ Σεπτεμβρίου 2001 και Μαρτίου 2002, το οποίο ακολούθησε… κατάρρευση.
Έγραψε δε στο Twitter μια μόνο συμβουλή προς τους επενδυτές: «Πουλήστε».
-1x-1.jpg
Ο Burry είχε προειδοποιήσει πως ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει περισσότερο από 50%, σε περίπου 1.900 μονάδες.
Σημείωσε επίσης ότι οι «φούσκες» είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης στην αγορά.
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η Fed μπορεί να αρνηθεί να παρέμβει για να στηρίξει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, ο Burry τόνισε τον Οκτώβριο ότι προετοιμάζεται για κατάρρευση, καθώς υπάρχουν πολλά χρήματα σταθμευμένα σε ETF δεικτών σήμερα.
«Η διαφορά μεταξύ του τώρα και του 2000 είναι η παθητική επενδυτική φούσκα που διογκώθηκε σταθερά την τελευταία δεκαετία» έγραψε τότε στο Twitter.
«Όλα τα θέατρα είναι υπερπλήρη και ο μόνος τρόπος να βγει κάποιος είναι να ποδοπατήσει κάποιον άλλον – παρότι η πόρτα της εξόδου ακόμη είναι τεράστια».

Short σε Ark Investment και Tesla

Και, φυσικά, το fund του Burry, το Scion Asset Management, είχε ανοίξει short θέσεις τόσο εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας όσο και της Ark.
Οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ σε μετοχές τεχνολογίας αφότου μια ιστορική άνοδος του πληθωρισμού ώθησε την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν προς βορράν, στο 4,25% - 4,5%, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ρυθμό των αυξήσεων των τιμών.
Ωστόσο το κλίμα φαίνεται πως αναστρέφεται, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και η Fed θα στραφεί σύντομα σε μείωση των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη ζήτηση και να επιτρέψει στην οικονομία των ΗΠΑ να ξεφύγει από την επικράτεια της ύφεσης.
Πάντως, ο επικεφαλής της Scion κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων για περισσότερα από δύο χρόνια ενώ προειδοποιεί για μια οικονομική καταστροφή από το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Διέγνωσε τη «μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών σε όλα τα πράγματα» και προέβλεψε τη «μητέρα όλων των συντριβών το καλοκαίρι του 2021.
Ακολούθησε επίσης τη δική του συμβουλή το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, πουλώντας όλες -εκτός από μία- τις θέσεις στο χαρτοφυλάκιο μετοχών του στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης